Вести

Брнабић: Протести немају везе са законима, већ са политиком

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поновила је да закони о референдуму и експропријацији нису писани за Рио Тинто и навела да протести немају никакве везе са та два закона већ са политиком.

Брнабић је рекла да је оно што говоре организатори протеста о тим законима "брутална лаж", а не полуинформација или погрешна информација.

Истакла је да је измењен текст Закона о референдуму и народној иницијативи из 1994. године по коме је референдум био пуноважан ако је гласала већина грађана који имају бирачко право.

"Онда је промењен Устав 2006. године, када Српска напредна странка није била на власти, нити Александар Вучић, а члан 203. став 8. каже да је промена Устава усвојена ако је за промену на референдуму гласала већина изашлих бирача на том референдуму", објаснила је Брнабић.

Нагласила је да сви закони морају да буду у складу са Уставом и да је било потребно да се промени Закон о референдуму и народној иницијативи како би био у складу са важећим Уставом из 2006.године.

"Страшно је колико лажу и колико су спремни да обмањују грађане и да им мажу очи. Ово је цела и једина истина", нагласила је Брнабић.

Навела је и да Закон о експропријацији не уноси никакве, посебне нове правне норме нити на било који начин олакшава да се нека имовина, како каже, експлоатише на било који начин.

"То мора бити у складу са јавним интересом, а јавни интерес није лако прогласити и нико није толико бахат и безобразан да каже да је јавни интерес нечији стан, како они кажу, па ће неко да уради експропријацију тог стана. То је немогуће, то су лажи", рекла је Брнабић.

Нагласила је да се тај закон мења у минималном обиму и да је био на јавној расправи, као и да су компаније давале предлоге за измене које је Влада Србије одбацила и додала да то може да се промени.

Како је рекла, нико ко тражи да се тај закон данас повуче није дао ниједан коментар на предлог измена и допуна Закона о експропријацији током јавне распаве.

"Тај закон није ишао по хитној већ редовној скупштинској процедури и јавни инетерес не може да прогласи било ко за било који пројекат. То је лаж и они то знају. Протести немају никакве везе са та два закона већ са политичком агендом коју гурају", рекла је Брнабић.

На питање о томе што поједини организатори протетса позивају полицију да "асистира" како би се смањила могућност инцидената и да полиција заустави ауто-пут да би окупљени протестовали, Брнабић је оценила да је то скандалозно и да говори о степену бахатости и безобразлука организатора протеста.

Нагласила је да полиција сме да примени само закон, а да организатори протеста позивају да се закон прекрши.

Како каже, нико нема ништа против протеста, који не крше закон, не спречавају друге да се слободно крећу и не зауставаљају саобраћај, посебно на међународним путним правцима.

"То да полиција сама блокира Газелу и путеве, да не би они, је позив да крше закон и Устав и спречи слобода кретања да би они протестовали. Тај позив је еквивалент позиву да неком желите обијате стан и позивате полицију да вам у томе помогнете", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг