Вести

Брнабић: У Србији се градови и општине развијају

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, боравила је у посети Севернобанатском округу, током које је обишла општине Кањижу и Нови Кнежевац, а потом и град Кикинду.

Брнабић је у Кикинди прво посетила француско-српску фирму "Мекафор" којој је машинство примарна делатност и која послује са светским брендовима у свету ауто-индустрије и пољопривреде, а у овом граду постоји од 2016. године.

"Драго ми је што видим да привреда у Србији расте и да се градови и општине развијају. Да се ради много на инфраструктури и објектима јавне намене, и у здравству и у просвети. Компанија "Мекафор" коју сам посетила, се шири у 2020. години. Ми смо дали још неких милион и двадесет хиљада евра субвенција за даље проширење погона које је завршено и запошљавање још неких 180 људи у наредне три године. Они су изузетни оптимисти по питању своје будућности у Кикинди", рекла је Брнабић.

Приликом посете, Брнабић је обишла и радове на реконструкцији Опште болнице Кикинда, која је почела 1. септембра ове године и за чију прву фазу је из републичког буџета издвојено око 334 милиона динара, а у току је и припрема пројектне документације за другу фазу.

"Очекујем да ћемо крајем октобра 2022. године завршити прву фазу и кренути са реализацијом наредне. Улагање у здравствени систем је нешто што је од изузетног значаја за Владу Републике Србије и нешто што су наши грађани, здравствени, медицински и немедицински радници заслужили", истакла је Брнабић.

Поред реконструкције кикиндске болнице, други пројекат који је од великог значаја за овај град је изградња Фабрике воде, чији почетак је најављен крајем текуће године, а који ће коштати готово 10 милиона евра, од којих је око шест милиона евра обезбеђено путем кредита КФЊ немачке развојне банке, а остатак из државне касе.

"Велики, вишедеценијски, па и вишевековни проблем Кикинђана - пијаћа вода, полако се решава. Завршена је израда пројектно-техничке документације и тендери, те очекујем да већ крајем ове године кренемо у изградњу Фабрике", додала је Брнабић.

Трећи пројекат од великог значаја за овај град је изградња брзе саобраћајнице Сомбор-Кикинда у дужини од 175 километара, за вожњу до 100 км/х са четири траке, две у једном и две у другом правцу.

"За овај пројекат тек треба да буде урађена пројектно-техничка документација, али је у овом моменту прелиминарни износ ове инвестиције око милијарду евра. То је нешто што ће квалитативно и суштински променити живот у читавој Војводини и утицати на економски раст и развој. Тренутно се ради на првој фази урбанистичке деонице од 22 километара у Сомбору", рекла је Брнабић.

Брнабић је похвалила Кикинду у борби против епидемије корона вируса, нарочито у сегменту вакцинације, истичући да је овај банатски град од почетка вакцинације до данас био један од водећих, и у којем је стопа вакцинисаног становништва тренутно нешто више од 57 одсто.

Брнабић је посетила и Културни центар Кикинда, где су јој домаћини уручили бројне поклоне.

 

Током викенда разматрање важења антигенских тестова код приватника

Брнабић је изјавила да ће се разјаснити који су антигенски тестови из приватних лабораторија валидни, као и да је одлучено  да ковид сертификати буду валидни и ако грађани имају довољну количину антитела, што ће такође морати да буде доказано тестирањем.

Брнабић је подсетила на то да је одржала састанак са министром здравља, министром унутрашњих послова, представницима Министарства правде и Безбедносно-информативне агенције, на којем је било речи о новим мерама које је донео Кризни штаб, а које се односе на увођење ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном простору.

Током викенда ћемо разговарати још око неколико отворених питања, а једно од њих су и антигенски тестови код приватних лабораторија, зато што поједине приватне лабораторије користе и неке антигенске тестове који нису у складу са стандардима Европске уније, објаснила је Брнабић.

Према речима Брнабић, мора да се ограничи да сви ковид сертификати који буду издати, буду у складу са ЕУ сертификатима.

Ковид пропуснице важиће искључиво после 22 часа у угоститељким објектима, а оне значе потврду о примању друге, односно треће дозе вакцине. Друга доза не сме да буде старија од седам месеци од примања, што значи да ако нисте примили трећу дозу седам месеци после друге, неће вам бити валидан ковид сертификат, навела је Брнабић.

Потом, како је додала Бнабић, важиће и негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, уколико не желите да се вакцинишите, а желите да боравите у угоститељском објекту након 22 часа, затим негативан антигенски тест чија валидност је ограничена на 48 часова, као и потврда да сте прележали коронавирус у претходних седам месеци.

Међутим, на седници Владе донели смо одлуку да валидни буду и они ковид сертификати који ће приказати да имате довољну количину антитела, што ће грађани моћи да утврде само у лабораторији ИНЕП-а (Институт за примену нуклеарне енергије Србије), нагласила је Брнабић.

Брнабић је најавила да ће Канцеларија за информационе технологије и е-управу имати састанак са свим надлежним институцијама које су укључене у овај систем, како би се тачно знало како да проверавају валидност Кју-ар кодова, да све буде спремно за потпуну примену.

Према речима Брнабић, трудићемо се да обезбедимо да немамо фалсификовање пропусница и да Министарство унутрашњих послова пружи подршку Комуналној милицији и инспекцијским службама уколико постоје било какви проблеми.

Такође, како је навела Брнабић, Министарство правде и правосудни органи и правобранилаштво биће ту за брзо издавање казни, како би сви видели да заиста и мислимо то што кажемо.

Брнабић је напоменула и да је приметно мало повећање интересовања за вакцинацију код грађана последњих дана.

 

 

 

Извор: Танјуг