Вести

Брнабић: Вучићу немају шта да замере па му нападају сина

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да надлежне службе раде свој посао, а партијска књижица, име и презиме или функција, неће заштитити никога, коментаришући хапшење бивше државне секретарке Дијане Хркаловић.

"Српска напредна странка је једина у историји Србије која је рекла да се сви третирају једнако. Нема заштићених! Постоје институције и, ако је неко прекршио закон, мора да одговара", рекла је Брнабић.

Све што се дешавало у вези са прислушкивањем председника Србије Александра Вучића и у случају афере Јовањица био је, оцењује Брнабић, покушај државног удара - "најблаже речено".

"Слажем се и са оним што је изјавио председник Извршног одбора Дарко Глишић, а то је да је планирана и физичка елиминација председника Србије. Ово је само било увертира у све то. Планирано је дуго и детаљно, направљене су паралелне структуре у оквиру Министарства унутрашњих послова, као и кампања у тајкунским медијима коју су, по договору, преносили и медији у региону", рекла је Брнабић.

Циљ ових медија био је, оцењује Брнабић, да се Вучић дехуманизује, да се од њега и његове породице направи криминални клан, те би у тренутку његовог евентуалног физичког смакнућа рекли "шта је чудно, то је и заслужио, он је био мафијаш и политичар само за јавност".

Брнабић подсећа на економске успехе, отворене фабрике и раст Србије упркос пандемији коронавируса...

"Са оваквим резултатима, немате шта да замерите председнику и онда му кренете на сина, и то беспризорно и бесрамно. Све је постало дозвољено! Криминализује се младић, на насловним је странама тајкунских новина и недељника, приписују му да води навијачке клубове, да тргује фудбалерима, да је близак криминалним клановима, а то је, видели смо претходних месеци, јако опасно... Све ово усмерено је против Вучића", рекла је Брнабић.

Брнабић истиче да је сигурна да је било планирано убиство председника.

"Цео наратив је био такав! Мислим да су хтели да га убију и пре, током и после отварања споменика Стефану Немањи, али данас је, чини ми се, тај наратив разбијен. Ми ћемо наставити истрагу и заштићених неће бити", закључила је Брнабић.

 

 И невакцинисани могу у кафиће, под овим условима.

Брнабић је објаснила да је мера о увођењу корона пропусница јуче ступила на снагу, да је јуче практично био дан за навикавање и едукацију, а да кажњавање креће од понедељка, иако кажњавање није циљ.

"Сада смо на 55 одсто вакцинисаних, а ова мера је првенствено мотивациона за младе. Имамо мало младих који су вакцинисани, тако да ћемо ићи у сваки факултет, школу, разговараћемо са младима да видимо зашто неће да се вакцинишу и покушаћемо да то са њима решимо", рекла је Брнабић.

Брнабић објашњава да невакцинисани могу боравити у затвореном простору после 22 сата, уз негативан антигенски тест, негативан Пи-Си-Ар тест или потврду о прележаном коронавирусу.

"Од почетка борбе против вируса нисмо размишљали о политичким проблемима и последицама. Ишли смо на заштиту здравља и економије јер, упркос пандемији, Србија мора да ради. Набављамо најиновативније и најскупље лекове, и то међу првима у свету, а осим здравља и економије, трећа тачка троугла је ментално здравље људи. Све је више људи који пате од депресије, анксиозности, а међу њима је све више младих", рекла је Брнабић.

Брнабић подсећа да је некада било више од 9.000 људи у болницама, а да је тај број сада значајно мањи и не прелази 6.500, захваљујући вакцинацији.

"И вакцинисани обољевају и завршавају у болницама, ретко али обољевају, и имају блаже симптоме. Више од 90 одсто хоспитализованих није примило вакцину", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да је све више оних којима је од ревакцине прошло више од 7 месеци, односно оних који нису примили трећу, бустер дозу.

Брнабић је показала је и како изгледа ковид сертификат и објаснила да, пре уласка у објекат, треба само скенирати "QР" код у горњем десном углу.

Када је реч о вести да неки објекти раде брзе антигенске тестове на улазу, Брнабић је рекла да се они не могу радити по клубовима, већ искључиво у за то овлашћеним лабораторијама.

"Ко не жели да се вакцинише, тај мора да уради тест у лабораторији, а не у клубу", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: ТВ Пинк