Вести

Мали: Прва линија метроа у функцији до 2028. године

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали је подсетио да се на изградњу метроа у Београду чека више од 50 година.

"Кренули су радови, до 2028. године прва линија ће бити завршена, потпуно у функцији, до 2030. године друга линија такође. Не само да тиме решавамо саобраћајне гужве и да је то еколошки добар пројекат, већ је то нови замајац за већи и бржи економски раст", навео је Мали.

Мали је истакао да се на тај начин запошљава и домаћа грађевинска индустрија.

"Неки су имали идеју да метро буде само за богате, у центру града, што нема смисла јер је саобраћај у том делу престонице већ развијен. Највећи проток људи је управно на позицији од Железника, преко Сајма, ка граду и ка Миријеву, због тога смо на овакав начин и конципирали изградњу", истакао је Мали.

Како је додао, идеја је да се обе линије изграде на прави начин, као и трећа.

Није само развој метроа у питању, имаћемо и више од 30 километара пруга нових за БГ воз и више од 40 километара трамвајских шина. Говоримо о целокупном развоју шинског система.

 

За додатних 20 евра пријавило се 99.157 грађана

За додатних 20 евра помоћи пријавило се 99.157 грађана Србије, изјавио је Мали и навео да ће помоћ бити исплаћена 7. децембра пензионерима, а 8. и 9. децембра осталим грађанима.

Мали је рекао да је јуче истекао рок за пријаву за 20 евра за грађане који се нису пријавили за помоћ од 30 плус 30 евра коју је држава исплатила у мају и новембру.

"Овим завршамо са исплатом из пакета помоћи. То је била важна мера, јер смо задржали оптимизам међу грађанима, а с друге стране грађани нису умањили потрошњу, што је важно за економију", рекао је Мали.

Подсетио је да је пензионерима исплаћено и 50 евра у септембру, као и да су незапослени добили 60 евра помоћи.

"Свако обећање које смо дали, у динар и дан смо испунили, то је слика јаке и стабилне државе која има новца да помогне. Резултат у новембру нам је много бољи него што планирали, тако да ћемо имати много мањи дефицит од пројектованог.

Подсетио је да је Завод за статистику објавио да је у трећем кварталу стопа раста 7,7 одсто, а за прва три квартала 7,6 одсто.

"Сигурно ћемо ићи на стопу раста од преко 7 одсто и имаћемо најбољи резултат у Европи када је у питању кумулативни раст БДП-а, а никада се није десило да Србија тако побеђује у економији и да даје пример много развијенима од нас", рекао је Мали.

Говорећи о инфраструктурним пројектима у Србији, Мали је рекао да се тренутно гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, да ће од пролећа бити пуштена у рад брза пруга Београд - Нови Сад , као и да се ради брза пруга од Новог Сада до Суботице.

Мали је рекао да плате и пензије расту из месеца у месец и додао да ће до 2025.године у Србији просечна плата бити 900 евра, а пензије више од 400 евра.

"Испуњавамо обећања, трпимо све нападе , али дајемо све до себе како бисмо испунили те циљеве. Поносан сам на све што смо урадили, има још много тога, али мислим да смо на добром путу", навео је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк