Вести

Недимовић: Циљ Владе Србије да заштити основне животне намирнице

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић говорио је о увозу, извозу и споразуму са Индонезијом којим ће бити решен извоз пшенице, кукуруза и јабука, као и осталих производа из Србије, као што су месо и месне прерађевине.

Недимовић је истакао да уколико једна држава жели да има своју независност у смислу извоза и да има увек могућности да оствари бољу цену мора имати и друга тржишта.

"Од 15. новембра зауставили смо цене пет основних животних намирница. Обавили смо разговоре и са произвођачима и прерађивачима хране и трговцима и успоставили систем да нико не пропадне. Ово је свеобухватни договор. Добро је када тржиште све само регулише, али постоје и екстремни случајеви, као што је корона вирус, када држава мора да се умеша. Цена пшенице је пре три дана порасла на 33,2 динара плус ПДВ што је 100 одсто већа цена него прошле године у жетви. Очигледно се дешава поремећај тржишта", рекао је Недимовић.

Недимовић је истакао да уколико дође до проблема у робним резервама постоје довољне количине робе.

"Србија је земља хране. Ми произведемо два пута више пшенице него што нам треба, а кукуруза три пута више. Свињског меса и млека, као и шећера и уља имамо довољно у робним резервама", нагласио је Недимовић.

Недимовић је истакао да је циљ Владе Србије да заштити основне животне намирнице и да не произведе проблеме у њиховој производњи.

 

 

 

Извор: ТВ Хепи