Вести

Недимовић: Србија је лидер у прехрамбеном сектору на Балкану

Потрошачи ће морати да се навикну на више цене хране будући да потражња расте, број становника на планети се увећава, а то не прати производња.

Више цене су свакодневна тема и у Србији, али колико од њих користи имају непосредни произвођачи хране, пољопривредници?

Може ли се тржиште уредити новим Законом о уређењу тржишта пољопривредних производа који предлаже Влада? Треба ли мењати систем субвенција или барем вратити субвенције за гориво на прошлогодишњи ниво?

О томе у дебати "Реч на реч" расправља министар пољопривреде, водопривреде и шумарства и члан Председништва Српске напредне странке  Бранислав Недимовић.

"Ја морам да кажем аргументовано, на основу свих оних факата у претходном периоду, који су чињени. Србија је лидер у прехрамбеном сектору на Балкану. Србија у 2020. години је имала извоз од 4,2 милијарду долара хране. Наша тржишта су била тржишта Европске уније, Руске Федерације, Евроазијске уније, нова тржишта Кине, Турске, гомила тржишта, арапског света које нам се отвара. Ми смо од 2010. године имали извоз од 2,1 милијарде долара, значи да смо дуплирали  износ до 2021 године., то је довољан показатељ и то смо видели у корона периоду који још увек траје, али је био изражен 2020. године, у марту и априлу месецу, Србија није оскудевала храном. Србија више произведе хране него што поједу људи који живе овде. Због тога мислим да је пред нама добар период, где ће Србија поготову са аспекта хране бити лидер не само на Балкану, већ и шире", рекао је Недимовић.

"Влада Републике Србије коју води Српска напредна странка је у претходном периоду на пољу сточарства урадила много. Ми имамо десетогодишње закупе пољопривредног државног земљишта, то је јако важно за сточаре, да они имају предвидив систем да могу да знају на коју земљу могу да рачунају и то је омогућила Влада Републике Србије. Са тим што мора стриктна контрола да се води о погледу броја грла, ми то стално контролишемо на терену. И морам да кажем да није тако било 2010. године", рекао је Недимовић.

 

 

 

Извор: РТС 1