Вести

Петковић: Одлучно водимо политику мира и економског развоја

Каква је безбедносна ситуација на Косову и Метохији после најаве Приштине да ће "наставити са полицијским акцијама попут оних од 13. октобра"? Може ли насиље да прерасте у оружане сукобе између Срба и Албанаца, какав ће бити одговор званичног Београда уколико Срби са Косова и Метохије буду поново нападнути и да ли је компромисно решење и договор Београда и Приштине на видику, с обзиром да се дијалог води у отежаним условима, где Приштина одбија било какву врсту сарадње. О овим, али и другим актуелним темама говорио је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић.

* Кренимо од најсвежијих дешавања. Куртијев заменик, Бесник Бесљими, најавио је да ће после избора на Косову и Метохији "косовска влада наставити са акцијама, налик оној од 13. октобра". Каква је политичка, али и безбедносна ситуација у јужној српској покрајини и колико би требало да нас плаши таква најава?

- Од доласка Аљбина Куртија на власт, у Приштини се повећао број инцидената усмерених према Србима, интензивирала антисрпска реторика, али и деловање приштинских власти. Већ сада имамо за трећину више етнички мотивисаних напада на Србе у односу на целу прошлу годину, укључујући и две озбиљне кризе на северу покрајине у размаку од 15 дана, које су биле на ивици тешке трагедије.
То је све Куртијев план, да са предумишљајем производи кризе не би ли на насиљу према Србима у својој јавности стекао неки политички поен. Претње новим акцијама су недопустиве и због тога још једном молимо међународне актере, који делују на простору Косова и Метохије, да реагују на овакве најаве и учине све да се сачува мир и безбедност. Србија неће толерисати да нико прогони и терорише наш народ.

* Председник Српске листе, Горан Ракић, поручио је председнику Александру Вучићу да ће српски народ на Косову и Метохији, уколико поново буде нападнут, пружити отпор и бранити се свим средствима. Која су то средства?

- Српски народ на Косову и Метохији већ дуго живи у стању неизвесности и атмосфери константних притисака из Приштине. Сведоци смо да, због опсесије Приштине да заузме север, Курти жели српски народ да смести у неку врсту гета, политичког и економског. Србима жели да забрани слободу кретања, говора, одузме лекове и основне животне намирнице.

Народу није преостало ништа друго него да се бори за свој голи живот, за своју децу и будућност на Косову и Метохији. То су управо и биле поруке нашег народа и наших представника са Косова и Метохије упућене председнику Александру Вучићу. И ми смо их веома добро разумели. Српски народ никоме не прети, већ само жели да нормално живи.

* Како ће Србија реаговати у случају нових акција и насиља на северу Косова? Војска унутра не може, међународна заједница не реагује. Шта је опција?

- Више пута је председник Александар Вучић рекао да се нове "Олује" и "Погроми" неће поновити. И управо је рањавање Срећка Софронијевића крајња прилика да се Приштина дозове памети, јер Београд неће дозволити прогон једног народа само зато што носи српско име и презиме. И то се све дешава наочиглед међународне заједнице, у срцу Европе у 21. веку.
Кфор је дужан да у складу са Резолуцијом 1244, као једина оружана снага у покрајини, заштити српски народ. Ако они то неће, има ко ће! Ово је 2021. година и Србија је данас независна, суверена држава, која јача свакога дана на свим пољима. Понижења и физичке нападе уперене против српског народа нећемо и не можемо да дозволимо.

* Пређимо на резултате локалних избора на Косову и Метохији. После политичког дебакла Аљбина Куртија, у Приштини су кренуле да "лете варнице" међу Албанцима. Има ли шансе за дијалог с њима када се ни сами нису усагласили око даљег деловања?

- Приштина одавно не жели да искрено приступи дијалогу што су и најотвореније показали Курти и Бисљими одбијањем да имплементирају све до сада постигнуте договоре, укључујући и формирање Заједница српских општина. Постоје, такође, опасне опструкције и кршења споразума по питању енергетике и правосуђа. Сведоци смо сви да је наш Србин из Звечана Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора пред судским већем у којем је судило троје Албанаца, иако је према споразуму морало бити присутно двоје српских судија и један Албанац.

Ми своје обавезе испуњавамо доследно и инсистирамо на томе да је дошло време да и Приштина то чини. Бриселски споразум није шведски сто са кога свако узима шта му се прохте. Дошли смо до тачке када треба да се каже да ли Бриселски споразум постоји или не? За нас постоји и увек ћемо на њему инсистирати. Зато још једном молимо представнике Европске уније као посреднике у дијалогу и гаранте спровођења споразума да својим ауторитетом приволе приштинску страну да почне да испуњава преузете обавезе.

* Познато је да представници Приштине на више нивоа чине дијалог бесмисленим одбијањем да испуне до сада договорено. Да ли је у овим условима дијалог трка у којој учествују Приштина и Београд "везаних руку и ногу"?

- Питање дијалога за нас није никаква трка већ једини оквир у коме можемо да дођемо до компромисног решења и историјског помирења српског и албанског народа, што ће донети трајни мир на овим просторима. Зато врло озбиљно приступамо дијалогу и трудимо се свих ових година, без обзира на све изазове и директне опструкције које долазе из Приштине, да сачувамо процес дијалога. Колико год да су тешка питања за бриселским столом, боље је да преговарамо, него да имамо инциденте на терену.

* Очекујете ли конкретне резултате и договор уз компромисно решење када Приштина, и поред одбијања да испуни досадашње обавезе, изнова ствара нове отежавајуће околности, чиме успорава или потпуно блокира дијалог?

- Сигуран сам да сте видели последњу изјаву Бесника Бисљимија да Приштина неће формирати Заједница српских општина. Такве неодговорне поруке директно урушавају дијалог и сваку могућност нормализације односа и постизања компромиса. Ми више од 3.000 дана чекамо формирање Заједнице српских општина која представља залог останка и опстанка српског народа на Косову и Метохији.

Само спровођење и примена свих споразума јесу кључ за нормализацију односа и пут да наставимо даље да разговарамо о свим питањима која оптерећују наше односе.

* Више пута сте обавештавали међународну заједницу о нападима на Србе на Косову и Метохији, њихову имовину, али и повратнике. Осим осуде и "млаких" саопштења, чини се да конкретна реакција изостаје?

- Срби на Косову и Метохији најугроженији су народ на тлу Европе у 21. веку. Готово свакодневно смо сведоци да су Срби жртве етнички мотивисаних напада и да само од почетка године имамо више од 110 инцидената. Евидентна су настојања Приштине, али и појединих представника међународне заједнице да омаловаже и умање нападе на Србе уместо да их адекватно санкционишу и решавају.

У низу неодговорних изјава ипак, издваја се порука албанске лобисткиње која се представља као известилац Европске комисије за Косово, Виоле фон Крамон, којој су Срби криви што је у њих испаљено 100 бојевих метака, а Срећко Софронијевић крив што је упуцан с леђа док је бранио породицу.

Ипак, имамо и глас разума који долази из Европске уније и поруке како шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и специјалног изасланика генералног секретара Уједињених нација Захира Танина, који су јасно и недвосмислено осудили једностране акције Приштине на северу покрајине којима се озбиљно угрожава мир. И ми смо им на томе искрено захвални, јер показују одговорности, као и способност сагледавања шире слике.

Парадокс је да ту потребну ширу слику као и осећај свести према сопственом народу нема део опозиције у Београду који тему Косова искључиво користи у политичке сврхе. Ђилас, Јеремић, Тадић и Обрадовић и не знају где су Гојбуља, Бабин Мост и Дубрава, нити су се икад огласили у случају било ког појединачног напада на наше људе. Међутим, то Србе на Косову и Метохији не чуди, јер добро памте погубне споразуме Борка Стефановића и како су сви заједно правили границу између Срба на Јарињу и Брњаку.

* Да ли долазак Габријела Ескобара, изасланика Стејт Департмента за Западни Балкан, може променити став Сједињених Америчких Држава према Србији и косовском питању? Познато је да је по избијању кризе због увођења реципроцитетета за регистарске таблице, отишао у Брисел и тамо учествовао у склапању договора о регистарским ознакама?

- Став Сједињених Америчких Држава према питању Косова и Метохије добро је познат. Ипак, увек постоји простор да се чују и уваже српски ставови и глас нашег народа и уверен сам да је Габријел Ескобар, као искусни дипломата, за то отворен. Ту врсту ангажмана, да саслуша и наше аргументе, показао је недавно у Бриселу. И то је за нас драгоцено, јер је важно да разговарамо и дијалогом решавамо проблеме.

Најзаслужнији за ту промењену позицију Србије у међународним односима је свакако председник Вучић, који је успео економски да подигне и ојача нашу државу. Али и поред свих напора које улажемо, важно је да добро разумемо у како се тешкој ситуацији по питању Косова и Метохије налазимо и да ће нам у наредном период бити потребно да као и до сада рационално, одговорно, одмерено, али када треба и одлучно водимо нашу политику мира и економског развоја.

* Уз њега, за амбасадора Сједињених Америчких Држава у Београду постављен је Кристофер Хил, дипломата ког зову "звездом" која би могла распетљати косовски чвор. Мењају ли Сједињене Америчке Државе политику по питању Косова?

- На геополитичкој позорници света, која се убрзано мења, испреплетани су бројни интереси, посебно најмоћнијих држава. Наше је да добро разумемо околности у којима се налазимо и да радимо на томе како да сачувамо себе, баш као што то успешно чини председник. Схватили смо и у периоду енергетске кризе и пандемије да нико боље не може да брине о нама него ми сами.

То наравно не значи да треба да се затварамо према свету, већ напротив, да сарађујемо са свима и на истоку И на западу. Питање Косова и Метохије свакако јесте у фокусу светских сила, а наше је да у изузетно суженом маневарском простору који је некад као врх чиоде, урадимо највише за свој народ. Оно што наш народ зна, а што желим и за крај да поручим, јесте да их никада нећемо оставити на цедилу и да ћемо се за њега увек борити.

* Много је до сада преко Канцеларије за Косово и Метохију урађено за наш народ. Какви су планови за даље?

- Наша Канцеларија је на личну иницијативу председника Вучића покренула и додатне бројне капиталне пројекте. Реч је о пројектима који у српским срединама нису виђени последњих 40 година најмање. Из темеља градимо нову болницу у Грачаници, реконструишемо у потпуности Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, завршавамо 17 зграда на северу Косова и Метохије са више од 200 станова, обезбедили смо грађевински материјал за преко 500 кућа јужно од Ибра.

Уз редован буџет Канцеларије, ове године смо добили и четири милијарде динара додатног новца кроз ребаланс буџета који је искоришћен и за директну новчану помоћ нашем народу од 100 евра за сваког нашег запосленог човека на Косову и Метохији, сваког пензионера и свако дете и 200 евра за сваког незапосленог човека.

То је посебно значило нашем народу јужно од Ибра, где се ипак теже живи где је безбедносна ситуација најзахтевнија. Али, охрабрење је да нам се управо у тим српским срединама јужно од Ибра рађа највише деце! Трудићемо се да и у наредном период нађемо модел додатне финансијске помоћи, јер нам је важно да сачувамо младе, да не напуштају своја огњишта.

* Често сте са нашим народом на Косову и Метохији. На шта вам се људи највише жале?

- Небројено пута сам био на Косову и Метохији, трудим се да обиђем свако село, да уђем у сваку српску кућу. И верујте, људи пре свега траже слободу, безбедност за себе и своју децу. Да буду сигурни када пошаљу своје дете у школу, да ће моћи да га дочекају, да се не деси да дете буде нападнуто на путу ка школи, као што се десило малом Николи Перићу из Гојбуље. Да када падне ноћ, Срби не размишљају смеју ли да преспавају и хоће ли бити нападнути, што се више пута десило нашем Радоју Пумпаловићу из Дубраве.

Ми смо му зато уградили видео надзор, ојачали капију, надоградили кућу, он је сада много безбеднији и мирнији. Таквих примера је много, и зато свака посебна животна прича сведочи о судбини и положају нашег народа на Косову и Метохији. Наше је да се боримо и да без обзира колико је тешко, никад не одустајемо од потраге за бољим животом и сигурном будућношћу за српски народ у нашој јужној покрајини.

 

 

 

Извор: Телеграф