Вести

Селаковић: Признања Србији на реформама и економским успесима које наша земља постиже

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је министарска конференција Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Стокхолму била је одлична прилика да се размотре сва питања којима се та безбедносна регионална организација бави, али и прилика за билатералне састанке са великим бројем министара и представника мултилатералних организација.

Селаковић је имао прилику да се сусретне са министрима спољних послова Аустрије, Румуније, Бугарске, Монака, Португалије, Шпаније, Русије, Казахстана и Киргизије.

Истакао је да су сви саговорници одали признање Србији на реформама и економским успесима које наша земља постиже, чврсто се утемељујући као лидер у региону.

Селаковић је, како је додао, од министара из земаља чланица Европске уније добио охрабрења и поруке да можемо да очекујемо валоризацију реформи које спроводимо усклађујући наш правни и друштвени систем са тековинама Европске уније и европским вредностима.

"Право је задовољство и понос представљати такву Србију овде међу пријатељима и партнерским државама, и уверен сам да ће до краја ове министарске конференције она за нашу државу и Министарство спољних послова бити један од успешнијих мултилатералних догађаја у овој години", рекао је Селаковић.

Осврнуо се и на резултате петог састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, са којим је разговарао о важним питањима од интереса за две пријатељске државе и недавном сусрету председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина у Сочију.

"Настављамо сарадњу и консултације, јер министарства спољних послова јесу министарства наше две државе која имају можда најинтензивнију сарадњу и тако ће то бити и у будућности", рекао је Селаковић.

Још једна добра вест је, према његовим речима, то што смо добили потврду министра иностраних послова Шпаније да ће почетком наредне године доћи у званичну посету Београду.

"То је разлог за наше задовољство, јер Србија и Шпанија су две пријатељске државе које се подржавају међусобно по питању територијалног интегритета, али Шпанија јесте и један од промотера нашег европског пута и то је за нас одлична вест и трудићемо се да будемо као и увек одлични пријатељи и домаћини", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг