Вести

Вучић: Јединствен православни свет биће много тврђи орах

Председник Србије Александар Вучић разговарао је, током званичне посете Атини, са архиепископом атинским и све Грчке, поглаваром Грчке православне цркве Јеронимом Другим. После разговора се, како је рекао, враћа кући са више оптимизма о јединству у православном свету, уверен да све разлике могу да се превазиђу дијалогом и разговорима.

Вучић је архиепископу поклонио икону Светог Саве, која је уз благослов патријарха српског Иринеја урађена поводом 800 година аутокефалности СПЦ, а Јероним II је председнику Србије даровао икону апостола Павла, симбол Грчке православне цркве.

Вучић је захвалио грчком партијарху на поклону, дивним речима и топлој добродошлици и поручио да ће Србија увек бити "раме уз раме" са братским грчким народом.

"За мене као председника Србије и министре, боравак у вашем дому у затвореном делу Атине, представља велику част и привилегију. Од вас могу само да научим о делу апостола Павла и нашег светитеља Саве. Могу да вам кажем да ћемо ми увек бити раме уз раме са нашим братским грчким народом и да ћемо чувати леђа нашим грчким пријатељима као што смо сигурни да ће они увек бити уз нас", поручио је Вучић.

Напоменуо је да се неретко у савременом свету пријатељство мање цени од интереса и да му се чини да смо по први пут после много година на путу да пријатељство приказујемо као вредност и да се више поштујемо него што је то био случај раније.

"Говорили сте о значају српске и грчке цркве у опстанку наших народа. Иако су у нашој земљи духовна и световна власт раздвојене, морам да признам да тамо где им је најтеже, Срби опстају само захваљујући српској цркви. Примајући ваше савете вратићу се кући са више оптимизма о јединству у православном свету, уверен да све разлике можемо да превазиђемо дијалогом и разговорима", навео је Вучић.

А јединствен православни свет биће много тврђи орах за све оне који би да га сломе и сруши него када нисмо сложни и када нисмо заједно, поручио је Вучић.

Пожелео је грчком народу, Грчкој православној цркви и грчком патријарху много успеха, среће, здравља и радости да се оствари све што желе, јер ће то бити, како је рекао, и остварење наших жеља и снова.

 

 

 

Извор: Танјуг