Вести

Вучић: Клинички центар Србије биће један од највећих и најмодернијих у Европи

Нови, реконструисани Клинички центар Србије биће један од највећих и најмодернијих клиничких центара у Европи, поручио је председник Србије Александар Вучић након обиласка завршних радова, и истакао да ће прва фаза радова на реконструкцији и изградњи, која је у току, бити завршена до 1. децембра.

"Поносан сам на оно што сам видео данас у Клиничком центру Србије. Ово су невероватне промене, ово је нови Клинички центар. Пресрећан сам, за ово живите, радите, борите се, за ово улажете огромну енергију, налазите новац, да би људи живели боље, да можемо да лечимо старије, децу, да сви имају најбољу могућу негу и заштиту", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је само у прву фазу радова у Клинички центар Србије уложено 69 милиона евра, у другу још 43 милиона, што је укупно 112 милиона евра, што је огроман новац који је, како је рекао, држава издвојила само за Клинички центар Србије.

Захвалио је и лекарима који примећују колико држава улаже у здравство.

"Ми овако нисмо улагали 50-60 година, а и оно што смо радили све је стало 1986-1987. године. Поносан сам што сам данас овде и што ће Србија да има један од највећих и најмодернијих Клиничких центара у Европи", рекао је председник Србије.

Ту, како је рекао, раде и радиће врхунски лекари, дивно медицинско особље, биће готово 900 лежајева интензивне и полуинтензивне неге.

Указао је да собе изгледају као болничко-хотелске, на највишем нивоу, да је свуда разведен гас.

"Опрема је најбоља и најскупља, европска и светска, углавном Дрегер, Мезер, Сименс. Све најбоље. Ово ће људи моћи од Нове године да користе, од ургентног пријема, до дневне болнице и других ствари", додао је Вучић.

Вучић је указао и да завршетак новог Клиничког центра Србије и пресељење појединих служби и клиника ту, ослобађа неке болничке капацитете.

У том смислу, рекао је да ће разговарати са министром здравља Златибором Лончаром и директорком Клинике за онкологију Даницом Грујичић, о новој онколошкој клиници, због све већег броја људи који болују од рака.

"Да им помогнемо да то буде на изузетном нивоу, као у Немачкој, Француској, развијеним европским земљама", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да се обнавља и Клинички центар Војводине у Новом Саду за шта је издвојено 28 милиона евра, те да се чека ЕИБ како би се завршила припрема за изградњу Клиничког центра Крагујевац, што ће коштати 35 милиона евра, уз много болница и домова здравља који се свуда раде.

"То је показатељ не само бољег животног стандарда, већ и бриге за најмлађе и најстарије. Овај Клинички центар Србије, понос и дику Србије, оставићемо генерацијама које долазе", рекао је Вучић.

Замолио је извођаче радова за заврше све до 1. децембра, на радост Београђана, али и целе Србије, јер у Клинички центар Србије долазе не само људи из целе наше земље, већ и из региона.

Вучић је рекао и да ће нова ковид болница у Новом Саду бити завршена до 5. септембра, а да су му лекари пренели да је тренутно у ковид болници у Батајници хоспитализовано 94 пацијента.

"Очигледно да нећемо лако моћи да избегнемо, и због недовољне вакцинације и због природе вируса, тај четврти талас, али верујем да ћемо захваљујући тим новим капацитетима моћи то да превазиђемо на најбољи могући начин", рекао је Вучић.

 

Помоћићемо Скопљу у гашењу пожара, то предвиђа Отворени Балкан

Вучић је изјавио да је наша земља донела одлуку да помогне Скопљу у гашењу пожара, а што је и предвиђено у оквиру иницијативе Отворени Балкан, као и да га не интересује шта поједини на Западу мисле о тој иницијативи, ако је она добра за Србију, Северну Македонију и Албанију, као и за добробит наших грађана.

"Ако буде потребе да се помогне Скопљу око гашења пожара, ми смо већ донели одлуку и сагласили се да наши хеликоптери са вердрима воде, пошто могу да носе и по 1.200 литара воде, помогну у гашењу пожара. Надам се да је ситуација сада много боља", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао у оквиру одговора на питање да ли има реакције најмоћнијих западних земаља за иницијативу Отворени Балкан и шта му је о тој иницијативи рекао немачки државни секретар Бергер који је посетио и Београд и Приштину и Сарајево.

"Имали смо свеобухватне разговоре са Мигелом Бергером, имамо различите позиције по питању Београда и Приштине и не апсолутно истоветне и по питању Отвореног Балкана. Не бих да коментаришем разлоге, али чини ми се да су свакоме јасни, али ми нећемо одустајати од онога што представља суштину европских вредности и слобода, а то јесте слобода кретања људи и протока робе услуга и капитала", навео је Вучић.

Председник је истакао да су то политичке и економске вредности које доприносе расту сваке од наших земаља и да смо свакако добре споразуме потписали.

Истакао је да је важно шта мисле неки на Западу, али да је још важније шта мислимо и радимо ми, и да то буде на корист наших грађана.

 

Спреман сам да током саслушања будем на полиграфу

Вучић је изјавио да је спреман током саслушања о Беливуковој групи буде током саслушања све време прикључен на полиграф.

"Спреман сам да то саслушање изведем тако што ћу бити прикопчан на полиграф, где сам већ једном био и да се види да ли сам и једну реч слагао или не о сваком од навода. Сигуран сам да је на то спреман и Вулин", истакао је Вучић.

Председник је то рекао одговарајући на питање да ли је подношења пријава против њега и Вулина добар начин да одговори на отпужбе чланова криминалног клана и тајкунских политичара.

Вучић је рекао да када се поставља питање како су они себе довели у ту ситуацију, каже да је то зато што имају политичке противнике који имају много пара, а веома мало морала и дуг стаж на власти и немају никакве резултате осим личног богаћења.

Вучић истиче да ти политички противници сада са медијским партнерима покушавају да изврше притисак на људе који су одговорни и поштени и немају тајне рачуне у земљи и иностранству.

И онда само једна лаж сустиже другу, рекао је Вучић.

Сматра да је подношење кривичних пријава против самих себе добар начин да кажу све што имају, као што је било у случају Јовањица, и покажу колики су лажови сви који тврде да су он и Вулин имали било какве везе са групом Беливука.

 

Да одамо пошту погинулима и сетимо се прогнаних у Олуји

У земунском насељу Бусије сутра ће бити обележен Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја", а Вучић је позвао све грађане који желе да присуствују да дођу на обележавање.

Наравно, замолио је да то не прелази велике бројеве, због корона вируса.

"Да у том дивном насељу одамо пошту погинулима и присетимо се свих прогнаних у највећем етничком чишћењу после Другог светског рата", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк