Вести

Вучић: Мало где у свету имамо тако искреног пријатеља попут Грчке

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Атини да Србија мало где у свету може да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке и истакао велики значај Декларације о стратешком партнерству за односе две државе.

Вучић је рекао да му је част што је гост Мицотакиса и што су две државе, после много година чекања, потписале Декларацију о стратешком партнерству, наводећи да не разуме зашто је било потребно толико времена да се тај документ потпише.

"За нас је то од великог значаја. Ви (Мицотакис) сте рекли да имате много великих и снажних савезника. Србија није ни велики ни снажан савезник, али је одан и искрени пријатељ грчког народа и државе", рекао је Вучић.

Вучић је навео да Србија има разговоре и са оним земљама које су можда веће по својој територији и броју становника од Грчке, али да ће мало где у свету моћи да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке.

Вучић је рекао и да је уверен да долази време већег поштовања независних и суверених земаља и пријатељстава између тих земаља.

Према речима Вучића, Декларација о стратешком партнерству односи се на шест области - политику и спољнополитичку сарадњу, безбедност и одбрану, науку и образовање, економију, културу и заштиту животне средине.

Наводећи да је Србија захвална Грчкој на подршци по косовском питању, Вучић је рекао да и Србија у потпуности подржава територијални интегритет Грчке на копну и на мору.

Како је навео, две земље у области одбране и безбедности већ имају добро сарадњу, а наставиће се и развој добрих односа војних индустрија, као и у размени кадрова.

Најавио је и да ће наредне године бити одржана заједничка билатерална или трилатерална вежба, са Грчком и Кипром, на територији Србије.

Вучић је рекао и да Србија гаји посебно поштовање према породици премијера Мицотакиса, његовом оцу и прецима, који су, рекао је, задужили српски народ поштовањем, љубављу и братством које никада нису крили.

Када је реч о економској сарадњи, Вучић је изнео податак да је обим трговинске сарадње 500 милиона евра, а размена услуга око 530 милиона, те изразио уверење да обе бројке могу драматично да се увећају.

Навео је да ће Србија наредних дана добити још једну потрвду својих економских резултата из света, те додао да очекује и још инвестиција из Грчке, а сигуран је, рекао је Вучић, да ће први пут после много година бити српских инвеститора који долазе у Грчку.

Такође, Вучић је указао на значај сарадње у области науке и образовања, као уи културној сфери, док је посебна тачка Декларације сарадња у области заштите животне средине.

Вучић је захвалио и премијеру Мицотакису, и председнику Павлопулосу, на подршци Србији на ЕУ путу, што је за нашу земљу од изузетног значаја.

"Верујемо у вашу искрену подршку и залагање да једног дана заједно будемо чланице ЕУ", поручио је Вучић.

Додао је да је Србија прихватила позив грчких пријатеља, да колико може помогне, не само њима, већ и деци мигрантмма о којој нема ко да брине, па ће на себе преузети бригу за један део деце миграната без родитељске пратње.

"Нисмо то радили зато што ће то неко у Европи ценити, већ зато што мислимо да помажемо тој деци и зато што можемо нешто да учинимо заједно са вама. Да ли ће неко да цени, то је питање за њих", указао је Вучић.

Вучић је поновио да ће Србија на сваком месту, у телима УН, међународним организацијама и институцијама, подржати захтев Грчке за повратак артефаката из Велике Британије.

"На сваком месту имаћете отворену и недвосмислену подршку Србије", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да је за Србију данас важан дан, а да је Декларацијом не само створена могућност за ближу и темељнију сарадњу у свим областима, већ је стављен печат на вишедеценијско и вишевековно пријатељство које нико неће моћи да уништи.

"Важан је задатак Србије да увек буде уз Грчку и чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ми увек рачунамо на њихову подршку и да смо сигурни да су и нама леђа обезбеђена када је Грчка иза нас", закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк