Вести

Вучић: Неће бити блокаде на Дрини

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је став Милорада Додика да Република Српска не жели да прави проблеме било коме, на било који начин и да је Додик спреман да разговара на веома одговоран и рационалан приступ, те поручио да Србија неће подржати никакве санкције против било кога у Републици Српској, те да неће бити никаквих блокада на Дрини.

"Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир и жеља Републике Српске да било какве проблеме прави, било где, било коме, већ да њихови потези реакција су на то што се право на коришћење шума и на пољопривредно земљиште одузима Републици Српској, супротно Дејтону и предаје у руке централним органима власти", рекао је Вучић. 

То је, истиче, важна Додикова порука - да је, ако би се тај проблем решио, спреман да разговара и да институције Босни и Херцеговини функционишу.

"То лишава све који желели да кажу да је крив Додик или Република Српска, такве врсте аргументације. То је рационалан и прагматичан приступ”, рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је у разговору поновио да је веома важно да се разговара са Бошњацима, и поред погрда из Сарајева, јер разговор, наводи, нема алтернативу. 

"Морамо да водимо дијалог, да дијалог буде одговор и да се оставимо снова о победи једних над другим, јер можемо да побеђујемо само ако разговарамо и размишљамо о будућности. Суштински, треба да разговарамо", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија апсолутно супротставити, неће подржати и неће се понашати у складу са било каквим санкцијама било чијим, против било кога у Републици Српској. 

"То је наш чврст став, јасан, недвосмислен и молимо их све да разговарамо, да решавамо проблеме дијалогом, а видео сам много простора и Додикову добру вољу", рекао је Вучић.

Вучић је указао да би санкције довеле до узавреле атмосфере и домино ефекта са различитих страна, које неће ништа добро донети.

"Мој позив свима који мисле да су санкције већ завршили и да је то само питање имплементације, да још једном размисле пре те одлуке. Србија се неће прикључити санкцијама, неће бити блокаде на Дрини, док имам утицај на политички живот у Србији", рекао је Вучић. 

Поручио је да они који мисле да санкције решавају проблеме, куцају на погрешна врата, која ће себи затворити и у Београду и у Бањалуци. 

Вучић је додао да су разговарали и о војсци Републике Српске те да је Додику пренео неколико важних порука из Европе и света. 

"Захвалан сам што је изразио спремност да за 14-15 дана чује још мишљења, јер мислим да је важно да покушамо да сачувамо мир, али и да покажемо оно што је Додик вечерас показао, да Република Српска није никакав извор проблема, већ смо сви спремни да разговарамо, да помогнемо да се нађе излаз из кризе”, рекао је Вучић. 

Додао је да очекује наставак разговора, као и са представницима међународне заједнице, већ почетком наредног месеца. 

 

Ауто-пут лековит за наше народе

Вучић је истакао да сматра важним убрзање доношења одлука у Сарајеву око ауто-пута до Србије, јер би та врста спајања српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе. 

Вучић је, после разговора са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, навео да је разговарао са њим о свим темама, и да је имао опсежне припреме за данашњи састанак. 

"Разговарали смо о свим важним темама о односима Србије и Босне и Херцегвоне. Додик је обавестио о његовом погледу на све што се збива у Републицу Српској, Босни и Херцеговини. Говорили смо о конкретним пројектима и замолио сам Додика да неколико ствари убрзамо и урадимо заједнички", пренео је Вучић. 

С тим у вези је додао да је разговарано о развоју инфраструктуре и спајању Србије и Српске, Србије и Босне и Херцеговине. 

"У складу са тим очекујемо до краја године потписивање комерционалног уговора за изградњу дела ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине у дужини од 19 километара, чије финансирање ће за 80 до 90 одсто преузети Србија", објаснио је Вучић- 

Вучић је указао да нама радови на мосту на Сави напредују, као и радови на путу од Кузмина до Сремске Раче. 

 "Имајући у виду чињеницу да је Додик већ радио и да су завршене деонице Бањалука-Прњавор, Прњавор-Добој, остало је да се ради деоница Прњавор преко Брчког до Бијељине. За нас је важно и замолио сам Додика да у Сарајеву разговара са колегама да убрзамо доношење одлуке у вези изградње ауто-пута према Сарајеву", додао је Вучић. 

 Вучић је рекао да Србија већ ради пројектну документацију за деоницу Пожега-Котроман, која ће коштати 830 до 850 милиона евра, али се коначна цена не може тачно знати до потписивања комерционалног уговора, јер цене грађевинског материјала страховито расту. 

За нас је, додаје, важно да се тих 98 километара од Вишеграда до Сарајева уради што пре. 

"Истовремено до краја године или почетком идуће потписаћемо уговор о изградњи пута Пожега-Бољаре. Тиме ћемо код Дуге Пољане имати рачвање чиме би спојили Нови Пазар, Сјеницу, и Тутин са Подгорицом и Сарајевом, источни део Босне и Херцеговне, али и Сарајево и са пределима у Србији где живе Бошњаци и Београдом. Мислим да би таква врста спајања између српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе", оценио је Вучић. 

Указао је да не постоји нормалан пут преко Дрине који спаја Србију са Босном и Херцеговином, и да чак и мост код Брутунца, који се ради, то не може дуго променити. 

"Када урадимо ауто-пут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са Босном и Херцеговином и Републиком Српском", уверен је Вучић.

 

Са Додиком о могућностима за гасовод до Бањалуке

Вучић је изјавио да је са Додиком  разговарао о енергетској ситуацији и о припреми заједничке платформе за разговор са различитим партнерима о изградњи гасовода до Бањалуке, чиме би се обезбедила енергетска стабилност Републике Српске. 

Вучић је поновио да је енергетска ситуација таква да прети великом броју земаља у региону, њиховом економском опстанку и намеће питање хоће ли моћи да издрже без несташице струје. 

У том смислу, одговорном сматра изјаву председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да је важно да се инсистира на гасу и нуклеаркама.

Зато ће, наводи, разговарати са мађарским партнерима, јер Србија може и има интерес да буде мањински сувласник тамошње нуклеарке. 

"Спремни смо да дамо за 5, 10 или 15 одсто, како бисмо увећали нашу снагу, због привреде, економије, али И грађана”, рекао је Вучић. 

Пренео је да је са Додиком разговарао о припреми заједничке платформе за разговор са свим потенцијалним партнерима, из Европске уније, али и Русије, о изградњи крака гасовода са територије Србије до Бањалуке. 

"Јасно је колико је Србија, упркос тешкој енергетској ситуацији сигурнија јер је изградила скуп, захтеван гасовод, али не брине хоће ли имати грејање ове зиме", рекао је Вучић. 

Гасовод до Бањалуке оснажио би привреду Републике Српске, омогућио безбедност за грађане, додао је. 

"Спремни смо да разговарамо и са Сарајевом и надам се да ће разумети да то није питање геополитичких игара, већ насушне потребе грађана и привреде", рекао је Вучић.

 

Први авиони у Требињу пре краја 2023. године

Вучић је изјавио да прве авионе на новом аеродрому у Требињу очекује пре 2023.године.

После разговора са Милорадом Додиком, Вучић је рекао да су обезбеђена средства за изградњу аеродрома, који ће коштати 70 милиона евра, док ће још 35 милиона евра бити уложено у инфраструктурно опремање.

"Што ћете да видите на терену већ од јуна 2022.године. И, верујем прве авионе на требињском аеродрому пре краја 2023.године", рекао је Вучић.

То би, наводи, требало да подигне целу Херцеговину, да приближи Требиње и Херцеговину Београду и светским центрима.

Додао је да се израда планске пројектно-техничке документације за изградњу завршава у марту, као и да су обезбеђена средства за експропријацију земљишта.

 

Република Српска  мала мета, смета им снажна Србија

Вучић је навео да појединим европарламентарцима Република Српска мала мета и да им смета снажна Србија.

Вучић је то рекао одговарајући на питање шта је његов одговор на тврдње осам посланика Европске уније који су тражили од  Бореља и Кристијана Шмита да, како су навели у писму, да се заустави Милорад Додик, а Србију при томе оптужују за лоше стање у Босни и Херцеговини и таргетирају је као претњу безбедности регион, рекао да не зна ко су ти парламентарци и да га не занима превише шта они говоре.

"Може да их буде и 80 или 280 одговорио бих исто. Могли би и само из једне земље из окружења да доведу све европарламентарце сви би то потписали. А потписали би зато што им смета снажна Србије, јер је за њих Република Српска мала мета. Они знају да њима Србија представља проблем због растуће економске снаге, што Војска Србије више није за потцењивање као што је била, већ је многоструко снажнија него пре 30, 20 и 10 година и биће", указао је Вучић.

Вучић је рекао и да све што је вечерас тражио од председника Додика, уз то да га саслуша, чује, да разуме све шта се у Републици Српској и Босни и Херцеговини збива, је било да сачувамо мир, да правимо ми Срби компромисе, јер је мир нешто што нам је насушна потреба, што нам доноси додатну снагу, развој, економски раст, то снажи Србију.

Вучић је иронично приметио да када би сви слушали шта причају разни европарламентарци као што је Виола фон Крамон, сви би се обесили или могли да скочимо у Дунав.

"А о Косову и да не причам, то би била забрањена реч у Србији", приметио је Вучић и додао да они имају своје, а ми своје интересе.

Вучић наводи да они раде за своју земљу, а што је обично против наше земље, и да ту не говори о европарламентарцима у целини већ о појединцима, обично левичарима.

"Нека они раде свој посао. Што се нас тиче ми ћемо да водимо одговорну и озбиљну политику, да чувамо стабилност у региону и да развијамо Србију, да напредује, да се супротстављамо онима који покушавају да укину право на сопствено мишљење нашем народу, нашој земљи и право на независно доношење одлука", поручио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг