Вести

Вучић: Поносан сам, свуда по Србији ићи ћемо ауто-путем

Председник Србије Александар Вучић рекао је, отварајући радове на Моравском коридору, да је поносан на све што је до сада урађено:

"Свуда ћемо моћи да идемо ауто-путем", рекао је Вучић на свечаном обележавању почетка радова на Моравском коридору, којем су присуствовали амбасадори САД, Велике Британије и Турске, Ентони Годфри, Сиан Меклауд и Танжу Билгич, чије фирме су ангажоване на изградњи тог коридора, који ће повезати исток и запад Србије и спојити преко пола милиона људи.

Вучић је додао да му је драго што су на обележавање почетка радова дошли и челници америчке компаније Бехтел и турске Енке из САД и Турске.

Изразио је уверење да ће и британски премијер доћи у Србију и истакао да је време и да Трамп дође да посети Србију.

"Прво долази Џонсон, па и Трамп, па се сетите да сте ми се смејали што сам вам ово говорио", нашалио се Вучић.

Истакао је да обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима Сиан Меклауд и Ентонију Годфрију, добили најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе, те да је све максимално транспарентно и добро урађено.

Вучић је рекао да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Крушевца, за три године Чачак-Краљево, а за четири године - комплетан ауто-пут.

Србија ће тако за четири године имати комплетно завршен Моравски коридор од Појата до Прељине, најмодернији и најшири ауто-пут у земљи, најавио је председник и додао да ће већ за две године бити завршена прва деоница Појате-Крушевац од 28 километара и да ће се за само сат и по стизати од Београда до Крушевца.

Вучић је споменуо да је у последњих седам година службено долазио у Краљево, Чачак, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Варварин и Ћићевац укупно 64 пута, што је, истиче, више него сви званичници Србије од 1945. године.

Вучић је рекао да је много постигнуто и захвалио се грађанима што су веровали у своју земљу и показали да када радимо вредно и заједно можемо да мењамо себе и променимо нашу данашњицу и будућност, као и да нема ништа величанственије од тога.

Вучић је додао да, ипак, још није задовољан, али да би волео да грађани буду поносни на себе и своју земљу.

Моравски коридор ће, истиче, спојити коридоре 10 и 11 односно западну и источну Србију и решити трајно питање поплава пошто ће бити регулисане реке, тако да више неће бити у страху грађани Сирче, Адрана и других места.

Више неће морати да се плаше за своју куће и фабрике и своју децу, поручио је Вучић.

Председник је нагласио да Моравски коридор доноси најмодернију технологију и биће најшири ауто-пут од 30 метара.

Вучић је објаснио да дигитални ауто-пут значи да ће грађани имати на ауто-путу дигиталне знакове и обавештења где су евентуално гужве, удеси, где је клизаво и све друге информације, што ће доста подићи безбедност саобраћаја.

"Такве путеве гради Србија данас", нагласио је.

Истиче да се тако и млади могу задржати у Србији, као и вратити они који су већ отишли, само новим ауто-путевима и фабрикама, и да је најважније да се врати у Србију живот који смо почели да губимо од деведесетих година.

Вучић је навео да је само Јасика у том периоду изгубила 500 људи.

Рекао је да инвеститори неће да дођу у Србију тамо где нема ауто-пута и да су, на пример, две велике фабрике дошле у Краљево тек када им је обећано да ће се градити ауто-пут.

Вучић је нагласио да је у Крушевцу компанија Кромберг Шуберт запослила 1.500 људи и да су пре тога људи говорили да су то све фантазије.

"Биће још много таквих фабрика и конкуренција ће подићи плате радницима", додао је председник.

"То мења лице Србије, ми видимо и можемо да разумемо да имамо довољно снаге да себе променимо и да своју земљу променимо. Нећемо да нам Србија нестаје, хоћемо да буде пуно деце, а не стално да слушамо кукњаву како сви одлазе", рекао је председник.

"Много сам срећан и поносан на вас, ово је за вас и вашу децу и нашу Србију, честитам свима који ће да раде, посебно честитам радницима и свима који ће овај велики подухват да изведу", закључио је председник Вучић.

 

И Џонсон је возио исти багер и "разбио" на изборима

Вучић се, обилазећи градилиште на којем почиње изградња Моравског коридора, осврнуо на механизацију која ће изводити радове и приметио "везу" једног багера са победником на недавним изборима у Великој Британији, Борисом Џонсоном.

Вучић се обратио директору "Путева Србије" Зорану Дробњаку и рекао му да је исти тип багера, "JCB", возио и Борис Џонсон пре седам дана.

"И видиш како их је прегазио на изборима", приметио је Вучић и изразио је наду да ће Џонсон доћи у посету Србији.

 

Највећи раст у Европи и у последњем кварталу

Вучић је истакао да је у октобру Србија остварила највећи привредни раст у целој Европи и да верује да ће то бити случај и са целим последњим кварталом ове године.

"Није то кошарка, ватерполо или тенис... Мала Србија, која је обично била неуспешна, имала је највећи раст у Европи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија то успела, после 100 година заостајања за светом.

Вучић је честитао грађанима повећање кредитног рејтинга земље, који је објавила агенција "Стандард и пур" са даљим позитивним изгледом.

"То значи да смо само један степеник до оних најбољих, развијених земља", рекао је Вучић и запитао када смо ми то били и када смо имали веће просечне плате.

"Не постоји то време", констатовао је, а то што има незадовољних - разуме, али и сматра подстицајем:

"Добро је да смо незадовољни и да нас то гура напред, да радимо", рекао је председник, уз опаску да је свестан да су плате и даље мале и да ће се радити на њима.

"Зато чекајте наш план Србија 2025, који ћемо 28. децембра да изложимо премијерка Ана Брнабић и ја", рекао је Вучић и додао да је Србија данас отишла напред, да је то сада сигурнија и боља земља.

Вучић је рекао и да је поносан на српску државу јер ће већ сутра да плати 150 милиона евра из буџета за овај пут, што нисмо могли деценијама.

"Ми уплаћујемо 150 милиона евра да би почели радови. Ауто-пут мења слику Србије, много сам срећан због тога. Честитам људима, желим им срећу", додао је Вучић истичући и да овде више неће бити несрећа као до сада", истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да конзорцијум Бехтел-Енка ради брзо, по новим стандардима, "кључ у руке" и да ће ауто-пут до Крушевца бити готов за две године.

Истакао је и да ауто-путеви, посебно значе тамо где живи велики број људи као у овом делу земље, великим градовима Краљеву, Чачку, Трстенику, Врњачкој бањи, Жупи, Рашком округу. . .

"Много људи живи у том региону и то је начин да опстану, да живе", истакао је председник додајући да ако вам неко каже да вам не треба ауто-пут, разуме то, и додаје да их зато нису ни градили.

"Ауто-пут је кључан за развој наше земље", констатовао је Вучић.

 

Дали смо и више од траженог, јер се не плашимо конкуренције

Све што је тражено, дали смо, и још мало више, јер се не плашимо конкуренције и јер нерад не може да победи рад, рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на констатацију новинара да ће му многи пребацити да је опозицији у међупартијском дијалогу о изборним условима дао више уступака него што је очекивала и питање зашто је попустио.

"Зато што сам ја попустљив човек", нашалио се и наставио:

"Све што је тражено, дали смо. И мало више. Желимо развој демократије у земљи и не плашимо се конкуренције. Нерад не може никад да победи рад. Нека људи не брину, то је добро и важно за нашу земљу", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је било важно да се све учини што ће допринети развоју демократије у земљи.

 

Наш интерес је да очувамо мир, да наша економија даље расте

Нека они у Приштини мисле да су много јаки, наш интерес је да очувамо мир и да наша економија расте, рекао је председник Србије поводом најновијих изјава албанских политичара са КиМ, попут Куртијеве да неће дати Србији никакав уступак, нити територију, зато што је изгубила Косово.

Вучић је, упитан за коментар на изјаве приштинских политичара, рекао да су то "озбиљни људи који знају шта су интереси њиховог народа, али и да ми знамо шта су наши интереси".

"Наш врховни интерес је мир. Све што сам говорио о напретку наше економије можемо имати само у миру. Ко мисли да треба да се бусамо у прса и кажемо да смо јачи, се вара. Волим да мисле да су они много јаки, а ми слаби", рекао је Вучић.

Боље је, како је рекао, да будемо одговорни и озбиљни, да знамо шта су наши национални интереси.

"Нећу да их вређам. Наш интерес је да помогнемо српском народу да опстане на КиМ, да буде мање инцидената, мање пресуда за вербалне деликте. Боље да суде мени него нашим људима на КиМ", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да њега увек брину дела, а не речи и да верује да ће Србија имати снаге да сачува мир.

"Тај мир је услов да можемо да напредујемо, децу да сачувамо, да не одлазе у иностранство и да део наших грађана враћамо из иностранства. Имамо прве велике примере компанија које су вратиле по 50 момака и девојака из иностранства, ИТ стручњака. То мора да буде масовније, а радићемо на даљем повећању раста наше економије, плата, пензија, социјалних давања", рекао је Вучић.

 

Нећу да кварим овај дан, нећу о противницима

Вучић није хтео да говори шта мисли о примедбама опозиције да Моравски коридор није потребан, јер не жели да квари овај дан, када се почиње са градњом још једног од више до сада изграђених ауто-путева, који су променили слику земље.

Представници опозиције, међу којима и лидер СзС Драган Ђилас, противе се изградњи Моравског ауто-пута сматрајући да је непотребан, али и прескуп пројекат.

"Треба да дођете и све ове људе да питате, то је жила куцавица, живот за наше људе овде, ауто-пут који доноси инвестиције, посао", поручио је Вучић.

Вучић је додао да опозиција својим противљењем показује да не мисли о становницима Краљева, Чачка и Крушевца којима ће највише значити овај пут, што је могло да се примети током претходних година.

Председник је рекао и да људи из опозиције због таквих мишљења нису ни градили путеве.

"Када кажу да није потребан, ја разумем те људе, зато их нису ни градили", објаснио је председник Србије.

Истакао је да о противницима и о томе ко се не слаже са изградњом пута не жели ништа да каже.

Поготово, истиче, не жели да износи "прљав веш" пред амбасадорима САД, Велике Британије и Турске, земаља из којих долазе фирме које ће градити Моравски коридор, али је указао да се све ради транспарентно и чисто да је поносан на уговор који је Влада Србије постигла, којим су обезбеђени најповољнији финансијски услови, те повољне каматне стопе.

Поводом навода да ће пут коштати 400 милиона евра, Вучић је рекао да ће он по уговору коштати 745 милиона и да је то постигнуто после, како је рекао, "тешких, тешких преговора које је влада имала".

На инсинуације да је пут прескуп, Вучић одговара:

"Ако хоћете да кажете да се договарало истовремено са Американцима, Енглезима и Турцима да се отимају паре, немојте да сте деца... То је толико глупо, пошто знам шта иза таквих речи стоји", истакао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк