Вести

Вучић: Свет дијалога, мира и компромиса је достижан и могућ

Речима "добродошли кући", председник Републике Србије Александар Вучић започео је своје обраћање на отварању Комеморативног самита поводом 60 годишњице од одржавања првог Самита Покрета несврстаних (НАМ).

"Надам се да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан" поручио је Вучић.

"Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да је међународна сарадња уз поштовање фундаменталних принципа једини пут ка развоју и просперитету човечанства и истакао да Агенда одрживог развоја УН 2030. године, према његовим речима, истиче и промовише три принципа - мир и безбедност, развој и људска права.

"Србија као правни наследник Југославије, оснивач УН и НАМ-а је поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми. Велика ми је лична привилегија и част за Србију што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да ће Београд као вишевековни симбол, раскрсница цивилизација, тачка контакта истока и запада за различите цивилизације и религије, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње", поручио је Вучић.

Рекао је да му је посебно драго што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација Ковид 19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали који значај придају овој организацији, али и указују част Србији.

У време, када нажалост има само неколицина мултилатералних састанака у свету биће ово изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима лицем у лице", рекао је Вучић.

Навео је обележавање прве конференције НАМ 1961. године жеља да се ода почаст Покрету који је време блоковских подела дао значајан допринос и визију која је заснована на поштовању.

"Није било места у Покрету за доминацију једне државе над другом. Надам се да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан", уверен је Вучић.

Вучић је указао да се Покрет заснива на заједничким принципима који никада нису изгубили значај, те да је имао суштинску улогу у очувању мира и безбедности у свету, у процесу деколонизације, који је промовисао једнакост и друштвени и економски развој свих земаља.

Упркос успонима и падовима, историја Покрета несврстаних је успешна прича", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да данас није довољно да се носталгично присећамо златног доба Покрета, већ се морају радити на испуњењу циљева, а то је будућност једнаких, у којој се иста права примењују на све, што је, како је рекао, правац којим је Покрет ишао од почетка и којем данас сви треба да стреме.

"То заговарамо, не зато што је то питање интереса појединих земаља, већ је један од највећих цивилизацијских корака које свет мора да предузме ако жели да преживи, али не као врста кампа у којем кључеве држе само богати", рекао је Вучић.

Председник је поручио да право да се одлучује о сопственој судбини није грех, већ право које мора да припада свима без обзира на снагу и моћ којом располаже.

Приметио је да је свет данас другачији у односу на онај из од 1961. године, јер су глобализација, међузависност и развој нових технологија, планету учинили мањом, остварујући утицај на животе свих.

"Истовремено, изазови са којима се суочавамо не знају границе, а и њихова природа је сложенија. Зато је потребно да више него икада радимо на развоју мултилатерализма, јер ниједна држава није изолована, нити острво само за себе, а сарадња је једини пут ка просперитету", рекао је Вучић.

То је, поручује, основа на којој, упркос разликама, стоје чланице Покрета, који је симбол слободољубивог дела света, спремног да се бори за слободу, независност и суверенитет.

"Верујем да је то нешто за шта се вреди борити. Србија најбоље зна колико је то тешко, јер од свих борби, она води тешку борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета, за решавање питања Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија својом борбом брани универзалне принципе на којима почива Повеља УН, принципе међународног права, али и неке од најважнијих вредности Покрета.

Вучић је рекао да Србија остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би гарантовало трајни мир у покрајини, уверена да је то одраз наше снаге, а не слабости.

"Дијалог нема алтернативу, а подршка међународне заједнице је кључна за успех", рекао је Вучић.

Додао је да Србија, као наследница СФРЈ, никад није престала да стреми јачању сарадње са традиционалним пријатељима широм света.

"Поносни смо да као неутрална земља, на путу ка ЕУ, радимо и на јачању са традиционалним пријатељима Азије, Африке, Пацифика, Латинске Америке, за које Београд, Србија, бивша Југославија имају значај и суштину. Наша пријатељства на северу, југу, истоку и западу су наша снага", рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је Србија независна држава, која сама доноси одлуке, поуздан партнер својим пријатељима, спремна да свима пружи руку сарадње.

Подсетио је да је Србија у протеклом периоду несебично помогла свима којима је то било потребно, са више од милион вакцина против ковида 19, од којих је више од половине донирано афричким и азијским земљама, додајући да ће наша земља то наставити да чини, док корона вирус не постане прошлост.

"Имате оданог пријатеља у Србији, и то нису празне речи. Упркос свим притисцима, Србија никада неће окренути леђа пријатељима", подвукао је Вучић.

Подсетио је да је Покрет зачет идејом СФРЈ, Египта и Индије, да се мир не може осигурати поделама већ стремљењем колективној безбедности и окончањем доминације једне земље над другом.

"Председник СФРЈ рекао је 1961. године да сматра да ће они учинити велика улога света ако се истакне пут ка миру, слободи, једнакости, пуној сарадњи. Једна афричка пословица каже - ако желите да идете брже, ходајте сами, ако желите да идете далеко - ходајте са неким. Верујем да та пословица одговара карактеру овог покрета", закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг