Вести

Гојковић: Вечна слава и хвала пилоту пуковнику Миленку Павловићу

Сећамо се 4. маја 1999. године, када је Миленко Павловић последњи пут полетео Плавом линијом живота, од Црниљева и Осечине до Бујачића и Ваљева, где га је небо вечно пригрлило.

И ове године, по традицији, тачно у 12.04, Ваљево су прелетела два ловачка авиона Л 18, МИГ 29 за чијим командама су били потпуковник Александар Маринковић и мајор Горан Видић.

Обележавање 25 година сећања на пилота  пуковника Миленка Павловића започето је химном Републике Србије у извођењу професора Ваљевске гимназије Марка Томића, након чега су венце положили породица Миленка Павловића, Команда РВ И ПВО, представници 204. ваздухопловне бригаде, делегација Града Ваљева на челу са градоначелником Лазаром Гојковићем, начелник Колубарског управног округа, Полицијска управа Ваљево, делегација Општине Осечина, ХК "Крушик", СУБНОР-а и остали поштоваоци лика и дела Миленка Павловића.

У име Града Ваљева, присутнима се обратио Гојковић.

"Окупили смо се данас да одамо почаст пилоту пуковнику Миленку Павловићу, који је дао свој живот на небу изнад Ваљева, 4. маја 1999. године.

За ових четврт века, о овом храбром човеку смо доста тога чули и научили. Он је путоказ генерацијама и доказ да хероји постоје. Никада се не можемо довољно одужити за жртву коју је дао, али чување успомене на њега је наш мали допринос.

Вечна слава и хвала пилоту пуковнику Миленку Павловићу", поручио је Гојковић.

Сваке године Епархија ваљевска негује молитвено сећање на хероја Миленка Павловића, тако је било и ове године. Наиме, у складу са богослужбеним правилима наше Свете Цркве у васкршњим данима, парастос хероју Миленку Павловићу служио је његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Исихије , уз саслуживање свештенства града Ваљева. Парастосу, поред Гојковића и представника организационог одбора за обележавање сећања на хероја Миленка, присуствовали су верници нашег града, али и поштоваоци лика и дела Миленка Павловића. Молитвени помен служен је у Саборном Храму Васкрсења Христовог, 26.априла.

Пре две године на овај дан, надахнута ликом и делом нашег јунака, приликом почасног прелетања авиона, Дајана Петровић је написала песму "Последњи лет" коју је одмах и препевала. Дајана је наша награђивана песникиња, али и кантаутор у групи "Нектарија", те смо имали прилику да је заједно са Анастасијом Ђурђевић чујемо у акапела извођењу.

У програму су учествовали и етно певачка група Центра за неговање традиционалне културе  "Абрашевић" из Ваљева, под уметничким руководством Миле Павловић.

Програм код споменика пилоту Миленку Павловићу завршен је стиховима Мирослава Мике Антића и песмом "Успаванка", коју је казивао Вукан Лукић,  ученик седмог разреда ОШ "Милован Глишић" Ваљево, коју је припремио са својом наставницом Иваном Франтар.

Обележавање Дан сећања настављено је у селу Бујачић, на месту пада авиона пуковника пилота Миленка Павловића.

Слава пилоту пуковнику Миленку Павловићу!

 

 

 

Извор: Лепа реч Ваљева