Вести

Брнабић: Фрустрације тајкуна Ђиласа и Шолака само расту

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да су синоћ нападнуте још две чланице Српске напредне странке само зато што су носиле страначка обележја.

Брнабић је истакла, гостујући на телевизији Хепи, да су сви напади који се дешавају последица наратива опозиције и тајкунских медија, који годинама причају како је Александар Вучић шеф мафија, а Српска напредна странка криминална организација.

"Ти напади су вероватно у склопу акције Србија против насиља. Тако изгледа њихова толерантна и ненасилна Србија. Јуче у касним поподневним часовима још две наше активисткиње, од којих једна девојка од 23 године, нападнуте су на Звездари, искључиво зато што су носили обележја Српске напредне странке. У последња три дана четири жене су нападнуте на улицама Београда само зато што су из Српске напредне странке. Ни због чега другог. Те особе женског пола, које су насилници брутално напали, су биле криве само зато што су чланице Српске напредне странке. Ако данас погледате тајкунске медије - нема ништа о томе. Ништа се није десило. На крају крајева, они су захтевали да они сами одлучују ко ће имати фреквенције, а коме ће је укинути. Све се увек своди на два захтева - један је да без подршке народа уђу у Владу, дакле прелезна Влада", рекла је Брнабић и наставила:

- А други захтев је национална фреквенција за Шолака. Све се своди на то, то је циљ свега. Дакле све се ради због приватног интереса једне компаније, приватног интереса једног тајкуна. Причамо о Драгану Шолаку, који је своје богатство стекао док је на власти била Демократска странка, дакле Драган Ђилас. Човек који је кренуо од једног видео клуба, а данас из хобија купује један клуб у Премијер лиги. Зашто им смета Александар Вучић? Па због много ствари, али почео је да им смета када је народ рекао да је доста да се појединци богате на рачун народа. Били смо на самом зачељу Западног Балкана по платама и пензијама. Народ је рекао доста са тим. Када је Вучић постао председник Владе, није желео да том тајкуну дозволи да настави да се шири и јача на рачун државног Телекома и на грбачи народа и државних предузећа. И тако је постао трн у оку. Тако је то ескалирало полако, фрустрација опозиције је расла из једних избора у друге изборе, а председнику Вучићу је расла популарност без обзира на тешке мере фискалне консолидације. Када смо показали шта све наш народ може, када смо данас апсолутни лидери на Западном Балкану у порасту БДП-а, расту плата и пензија, тако су они само тражили изборе и изборе. И увек су изнова губили, а фрустрације тајкуна Ђиласа и Шолака је само расла и расла.

Брнабић је рекла да је из фрустрације опозиције створена атмосфера у друштву у коме је прихватљиво физички напасти некога из Српске напредне странке.

"Данас смо у времену потпуне поларизације, где ви у тим медијима не можете да нађете информације да је једна жена јуче мучки нападнута на сред Теразија, ударена у главу. Ви то не можете да нађете, није се десило. Да ли је било ко из Србије против насиља ово осудио? Било ко из ПроГласа? Не, није. Њихов наратив је да је Александар Вучић канцер, метастаза, зло. Ви сте јуче у једном тајкунском медију могли да прочитате да они имају страхопоштовање према нацистима, али имају гађење према Српској напредној странци. Да ли разумете да је то позив на апсолутни рат против Српске напредне странке? Људи мисле да претерујем, не. Ево га текст из грађанског дневног листа Данас. Људи из Србије против насиља изнова понављају да је Вучић шеф мафије, Аида Ћоровић каже да ће све из Српске напредне странке убити када падну са власти. И онда је потпуно природно да када неко на улици види некога са обележјима Српске напредне странке, да га удари у главу. Они су својом фрустрацијом дошли до тога да су легализовали и легитимизовали ову врсту насиља. Не осуђују га и праве се да се није десило. Када су студенти малтретирали активисткињу Српске напредне странке на Бановом брду они су били за тајкунске медије активисти. Зато што је жена обилазила наше чланове са списковима тих чланова! Када они то раде, то може, то је кампања од врата до врата. Замислите да неко из Српске напредне странке малтретира девојку из Србије против насиља зато што обилази своје чланове по зградама? Ми бисмо се први огласили и рекли да је то недопустиво. А ти њихови активисти се сликају са оружјем, то је херој ненасилне Србије, такав човек. Иван Бјелић. Замислите да вашу ћерку, мајку или супругу такав човек прати на улици и снима је? Како бисте се осећали", упитала је Брнабић.

Брнабић је рекла да опозиција дели грађане на оне који су виша класа и имају сва права и на оне који су грађани другог реда и немају никаква права.

"Али то се све уклапа у тај фашистички наратив, који се промовише. Када Ненад Митровић каже да људе са другачијим нагласком треба заустављати на улици и питати их шта ви радите овде? И водитељка на телевизији Н1 га не прекине и не упита га зашто то говорите? Да ли је то Србија против насиља? Нико други сем нас се не оглашава. Ви имате вођу ПроГласа Драгана Бјелогрлића који каже да су за нас гласали Београђани са Врачара, из Старог града, прави Београђани. А Барајево, Лазаревац, Обреновац - то није Београд. То ни не треба да буде Београд. Шта нас брига како су они гласали! То јесте фашистичка идеологија, где постоје грађани који су грађани првог реда и они који су мање вредни. Србија није таква, Србија у својој основи није таква. Србија се кроз историју борила за слободу сваког свог грађанина. А ово што прича ПроГлас, Бјелогрлић, Владета Јанковић, сви из Србија против насиља је све супротно, то је Србија подељена у класне сталеже, у којима неко има већа права а неко нема никаква права. Ја док сам јуче држала конференцију за медије, студенти који су прогањали те жене су се смејали, писали су коментаре на којима умиру од смеха", рекла је Брнабић.

Брнабић је изјавила да је једини циљ опозиције и њима наклоњених медија да стварају наратив у коме је нешто што ради власт - нелегално и погрешно.

"Прво је након избора кренула општа сеоба ван Београда. Онда су заборавили тај наратив, па су рекли ево још насељавају људе. Па да ли их насељавамо или одсељавамо? Као што су причали о мртвима у бирачком списку, Борко Стефановић каже да смо мртве обрисали, да бисмо уместо њих населили неке друге, а Мирослав Алексић каже да смо мртве оставили. И обојица иду по тајкунским медијима и настављају своју причу. И нико их не пита по тим медијима али говорите супротне ствари. Шта је истина? Зашто се не договорите да макар имате исти наратив? Зато што није важно. Важно је само ширити неистине, стварати дестабилизацију и хаос, битно је да се више не зна ни ко пије ни ко плаћа. Имате невероватну моћ тих медија, да се та прича тако брзо заврти и људи добију утисак да ту има нешто сумњиво", изјавила је Брнабић.

Брнабић је подсетила и на случај Димитрија Радовановића, који је снимљен како каменује полицајце али је упркос томе остао херој за опозицију.

"Студент Димитрије Радовановић, студент који је приведен након напада на припаднике МУП-а који су штитили Стари Двор, током оних насилних протеста када су поломљена врата, прозори, руиниран трг испред Старог Двора, када су они хтели да прогласе победу. Он је један од тих који су приведени, одређен му је притвор у студентском дому. Онда су га сви они посећивали тамо, постао је херој ненасилне Србије, јадан студент, кога је диктаторски режим Александра Вучића привео. Он је дао безброј интервјуа, најбољи међу нама, како заврше студенти у Србији, био је само на погрешном месту у погрешно време. И онда се појави снимак где је он лично бацао шипке и каменице на припаднике полиције. И мислите да су људи када су видели тај снимак рекли извините, ми у ствари осуђујемо ово насиље? Не. Тај студент је наставио да буде херој ненасилне Србије. Јер ви када претите активистима Српске напредне странке, претите Александру Вучићу, небитно је ко сте и шта радите, ви аутоматски постајете херој", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Информер