Вести

Брнабић: Изградња "Каленића" је само један од великих пројеката у Србији

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствовала је церемонији обележавања почетка изградње регионалне санитарне депоније "Каленић" на Убу која ће обухватити 15 локалних самоуправа.

Рок изградње, како су Брнабић приликом представљања пројекта рекли директор "Еко-Тамнава" Зоран Петровић и министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић је 2025. година.

Брнабић је истакла да је изградња регионалне санитарне депоније "Каленић" код Уба један од великих и комплексних пројеката у области заштите земљишта, али и да је у буџету за наредну годину издвојено 10 пута више средстава за пројекте у области заштите животне средине. 

Брнабић је истакла да је неопходно да се ради на томе да се отпад скупља на одржив начин те да свака од 15 локалних самоуправа које ће обухватити овај регионални центар тај отпад адекватно довози до трансфер станица, а затим од трансфер станица до овог регионалног центра.

"И како ћемо направити управљање регионалним центром да се више од 80 одсто отпада искористи на добар начин. Србија не води (само) по први пут рачуна о сакупљању отпада, већ сада иде и према циркуларној економији", рекла је Брнабић после обиласка градилишта и почетка радова на изградњи регионалне депоније.

Истакла је да је Влада као један од основних приоритета у актуелном мандату поставила заштиту и унапређење животне средине. 

У области заштите и унапређења квалитета ваздуха, рекла је Брнабић, постоји највећи изазов, јер термоелектране у Србији користе лигнит који је угаљ најлошијег квалитета, али да је у последњих осам година у област заштите и квалитета ваздуха уложено 1,4 милијарде евра.

"Пре свега кроз постројења за одсумпоравање термоелектрана - нешто преко 600 милиона евра, а такође и пројекте енергетске ефикасности и санације у преко 9.000 домаћинстава и јавних установа. Затим кроз пројекте гашења котларница и замене енергената гасификацијом", рекла је Брнабић.

Што се тиче заштите вода, рекла је Брнабић, ради се на постројењима за пречишћавање отпадних вода.

"Имамо дефинисане пројекте у вредности од 3,5 милијарди евра - само у унапређење квалитета воде и заштиту наших вода и речних токова, кроз изградњу канализационе мреже и постројења", рекла је Брнабић. 

Када је реч о заштити земље, истиче да се ради на побољшању управљања отпадом и за те пројекте је издвојено око 150 милиона евра кредита од "EBRD" и Француске агенције за развој.

"Ово је један од шест таквих центара, али до 2030. године имамо дефинисане пројекте вредне милијарду и 200 милиона евра само у области управљања чврстим отпадом", рекла је Брнабић.

Закључила је да улагања у заштиту животне средине од 2014. године представљају највећа улагања у историји Србије, и нагласила да је Влада Србије увек отворена за конкретне предлоге и конструктивне разговоре.

"Ако неко има конструктивне предлоге, ми смо као влада увек спремни да их чујемо и саслушамо и прилагодимо наш приступ заштити животне средине. Свакако, не знам да је ико икада у историји Србије уложио оволико средстава, на системски начин, како ми радимо од 2014. године", закључила је Брнабић.

 

Верујем да ћемо имати раст од 2,5 одсто, бринем за 2024. годину

Брнабић је изјавила да верује да ће Србија имати пројектовани раст БДП-а од 2,5 одсто, али да је веома песимистична за наредну годину због ситуације у свету.

Након обиласка почетка изградње регионалне санитарне депоније ''Каленић'' у Убу, Брнабић је новинарима рекла да, када се погледа БДП Европске уније и европских земаља, види се да је у другом кварталу већ 10 европских економија имало пад, од тога пет има пад и у првом кварталу.

"И то је велика отежавајућа околност за нас. Зато је моја порука да морамо да се ослањамо на ствари на које можемо директно да утичемо. То је грађевина, зато што имамо историјске буџете због фискалне консолидације 2014. године и 2015. године, историјске буџете за капиталну инфраструктуру и то мора да функционише као швајцарски сат. Морамо тај новац да потрошимо. Увек гледамо дугорочне прогнозе РХМЗ каква ће бити грађевинска сезона, да ли ћемо морати да паузирамо грађевинску сезону и ове године нећемо", рекла је Брнабић.

Додала је да можемо да утичемо на туризам бољом промоцијом и ваучерима, или инспекцијама на смањење сиве економије.

"И то смо до сада успевали, мораћемо 2024. године још напорније да радимо, јер ће светска економија још више трпети. Пројектовали смо још већи раста за 2024. годину, јесам задовољна, инфлација пада и сачекаћу да НБС изађе са подацима о инфлацији у септембру, али очекујемо да инфлација падне на ниво од  8 одсто до краја године", поручила је Брнабић.

 

Депонија "Каленић" у Убу је важан пројекат који чисти Србију

Брнабић је изјавила да је изградња регионалне санитарне депоније "Каленић" у Убу важан пројекат који чисти Србију.

Брнабић је то рекла на питање новинара како ће изградња депоније допринети остваривању циљева одрживог развоја.

"Возила ће прикупљати тај отпад на одржив и добар начин, пребацивати га у трансфер станице, на еколошки прихватљив начин по најбољим европским стандардима", изјавила је Брнабић.

Објаснила је да се у регионалним центрима отпад прерађује и припрема за поновну употребу и навела да компанија "Smurfit Kappa", која се бави производњом амбалаже папира, ради целокупну производњу са рециклираним папиром у својим фабрикама на Ади Циганлији, Авали и на Палилули.

"Они ће боље радити ако имају више отпадног папира и моћи ће да повећају своју производњу у Србији захваљујући оваквим рециклажним центрима. Они су направили сопствено постројење за пречишћавање отпадних вода, биолошко постројење, најсавременије на свету и полако, заједно са нашом привредом ми идемо у том правцу да заиста на најбољи могући начин штитимо нашу животну средину", истакла је Брнабић. 

Навела је да 2014. године није било рађено ништа у овој области и додала да Србија у овом тренутку има пројекте за постројења за пречишћавање отпадних вода у вредности од 3,5 милијарди евра.

"Када погледате само отпадне воде, прогнозе су да Србија треба да уложи негде око шест милијарди евра у постројење за пречишћавање отпадних вода да би дошла до европског стандарда. Ми у овом тренутку имамо пројекте у вредности од 3,5 милијарде, још много је устало да урадимо, али је добро да смо кренули", указала је Брнабић.

Према речима Брнабић, не постоји крај Србије у коме се не види наша лична неодговорност према земљи и животној средини.

"Када погледате свуда ничу несанитарне дивље депоније и даље лете кесе по Србији. У нашим речним водотоковима је све, од мртвих животиња до старих фрижидера и шпорета, а онда се очекује да држава то некако очисти и сви се гледамо међусобно и оптужујемо државу за недовољно велико улагање у заштиту животне средине", рекла је Брнабић. 

Навела је да је лицемерно што поједини еко-активисти пуше, а протестују против загађења ваздуха.

"Нисам сигурна шта им смета загађење ваздуха када они себи загаде тај ваздух више него што може да загади било која термоелектрана. То је до њих и показује колико им је стало до здравог или чистог ваздуха", истакла је Брнабић.

 

САД најважнији партнер Србије у размени услуга

Брнабић је изјавила да су Сједињене Америчке Државе најважнији партнер Србије у области размене услуга и да је, захваљујући развоју српског ИТ сектора, размена са САД у тој области достигла 1,38 милијарди евра, од чега је наш суфицит милијарду евра.

На питање шта су изазови, а шта "ветар у леђа" јачању односа са САД, Брнабић је рекла да, иако су ти односи и сада добри, највећи изазови су они из блиске прошлости, и то агресија на Србију и бомбардовање 1999. године, одвајање дела наше територије на Косову и Метохији и непоштовање међународног права и Повеље Уједињених нација.

Брнабић је истакла да је највећи "ветар у леђа" односима са САД наша даља заједничка прошлост, јер смо у оба светска рата били на истој страни, као и привредна сарадња.

"САД су, захваљујући расту нашег сектора информационих и комуникационих технологија, наш партнер број један у размени услуга. Наши млади људи из ИТ сектора своје услуге и производе углавном извозе у САД. Током прошле године, наша размена у сектору услуга достигла је 1,38 милијарди евра, од чега је наш суфицит милијарду евра. Други партнер је Велика Британија, али она далеко заостаје за САД. Ако погледате нашу робну размену, далеко најважнији партнер нам је Немачка, а ако погледате услуге САД. То је оно што нас повезује и спаја", поручила је Брнабић.

 

Отпад као важан енергент може донети инвестиције локалним самоуправама

Брнабић је изјавила да отпад као један од најважнијих енергената може локалним самоуправама да донесе додатне инвестиције и позвала их да се позиционирају као регионални центри за прикупљање и обраду отпада уместо што избегавају да се такви објекти граде на њиховој територији.

На питање новинара колико је приликом изградње таквих пројеката важна сарадња са локалним самоуправа, Брнабић је рекла да је та сарадња кључна.

"Без њих нема таквих пројекта. Држава може да инсистира, нађе паре, доведе инвеститора, али ако локалне самоупрaве то не желе, ми не можемо ништа да урадимо. Уб је био стратешки паметан. Има много самоуправа које не желе да код њих буду регионални центри за прикупљање и обраду отпада", навела је Брнабић.

Истакла је да је такав став ствар прошлости, да је прерада отпада садашњост и тек ће бити будућност.

"Отпад је један од најважнијих енергената и имати такав погон значиће јако много, не само за запошљавање људи. Верујем да ће то овде доводити додатне инвеститоре који ће правити ствари из отпада", истакла је Брнабић.

Додала је да тренутно има шест регионалних центара за прикупљање и обраду отпада.

 

Опозиција се спрема за неуспех на изборима које је сама захтевала

Брнабић је изјавила да опозиција покушава да инструментализује међународне институције, ОЕБС и све стране амбасаде, зато што се спрема за неуспех на изборима које је сама захтевала.

"Захтевали су да се избори одрже до краја године, и то парламентарни и локални заједно. Сада се обраћају међународној заједници и страним амбасадама и покушавају да дође до одлагања избора, као и промене одлуке да ће избора уопште бити", рекла је Брнабић.

Брнабић је, одговарајући на питање да ли се захтеви које је навела у званичном писму ОЕБС-у, у оквиру којих је тражила да размотри слање Мисије експерата који би радио на процени предизборног окружења и саме припреме за изборе, разликују од оних који је навео део опозиције у писму међународној заједници, одговорила да њихови захтеви нису ни слични.

"Ми смо озбиљни и конкретни, а они као и у свему што раде неозбиљни. Покушавају да увуку страни фактор у изазивање немира, што до сада никада није успело и мислим да ни неће успети, навела је Брнабић.

Брнабић је одбацила критике представника опозиције да ништа није рађено по питању унапређења изборних услова истичући да су урађене три битне ствари.

"Одмах након избора смо заједно да ОДИХР-ом оформили радну групу, као и сталну радну групу која ради на побољшању изборних услова. Затим, извештај ОЕБС-а након избора 2022. године јасно каже да постоје услови за слободне и демократске изборе, а да постоји још препорука које Србија још није имплементирала. Битно је да наведемо да смо ми до сада имплементирали 79 одсто од укупног броја препорука за само два изборна циклуса, и по томе смо први у свету. Такође, ОЕБС доноси стално одлуке за унапређивање избора и изборних услова, у апсолутно свим државама на свету, Канаде, Француске, Немачке, тако да те препоруке за Србију апсолутно нису ништа посебно", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала и да се нада се да ће током октобра мисија ОДИХР-а доћи у Србију.

 

 

 

Извор: Танјуг