Вести

Брнaбић: Конференција "World Minds" прилика за наше иноваторе и научнике

Конференција "World Minds" која окупља светске лидере у разним областима попут науке и иновација, али и бројне инвеститоре одржава се у Београду, а председница Владе Републике Србије Ана Брнабић очекује да ће директни резултат скупа бити нове инвестиције у нашу земљу.

Брнабић је подсетила да је то јединствен догађај у свету који се до 2019. године одржавао само у Цириху, а да је онда договорено да, поред Цириха, један дом конференције "World Minds" буде Београд.

Указала је да је ово други пут како се одржава у престоници Србије.

"Драго ми је што настављамо да показујемо да је Србија један од лидера, не само у овом делу Европе већ један од европских лидера по томе какве људе имамо, какве научнике и иноваторе и колико тога можемо да понудимо и Европи и свету", рекла је Брнабић.

Навела је рекла да је ово јединствена прилика за наше иноваторе и научнике да се повезују са најбољима на свету и да то додатно знање, креативност и иновативност доносе у Србију.

"Тиме је све много боље за све нас остале у Србији зато што оно што је највредније, а то су знање и идеје, остаје у овде нашој земљи", рекла је Брнабић и додала да ће током сутрашњег дана имати низ састанака са инвеститорима од којих је већина први пут у Србији.

"Такве људе је тешко привући у једну земљу, али када имате овакву конференцију и када сте део "World Minds" заједнице, као што је Србија од 2019. године, онда вам та заједница и конференција помогну да ти људи дођу у Србију и да се заинтересују за нашу земљу", рекла је Брнабић.

Поред тога што очекује да наши научници и иноватори буду још више повезани са најбољима у свету и покажу шта је то што имају да понуде свету, Брнабић је истакла да очекује и да као директни резултат ове конференције имамо нове инвестиције и то посебно у напредне технологије и истраживачке и развојне центре у Србији.

Брнабић је захвалила читавом "World Minds" тиму на томе што су препознали Србију као земљу знања, потенцијала, талента, идеја и креативности и што је, како је рекла, ово већ једно чврсто партнерство и пријатељство и што се, након Цириха и Београда, заједница шири на друге европске и светске метрополе као што су Берлин или Вашингтон, али да ће остати записно да је након Цириха то ипак прво био Београд.

 

"Paysend" једна од најнапреднијих европских компанија

Брнабић је изјавила је  да је компанија "Paysend" из Велике Британије, која је објавила да је отворила свој нови Европски технолошки центар у Београду, једна од најнапреднијих и најпознатијих европских компанија.

Како је рекла, та компанија је један од лидера у технолошко-развојном смислу у финансијском сектору.

"Након неколико рунди разговора са нама, компанија "Paysend" је објавила да ће свој технолошко-развојни центар за Европу правити управо у Београду", рекла је Брнабић новинарима у Народном позоришту у Београду, где се одржава конференција "World Minds" која окупља окупља светске лидере у разним областима попут науке и иновација, али и бројне инвеститоре.

 

Извор: Танјуг