Вести

Брнабић: Наш циљ је повећање плата и пензија

Председница Владе Републике Србије и потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић гостујући у емисији "Добро јутро Србијо" на ТВ Хепи рекла је да се труди да покаже грађанима резултате, конкретне анализе и бројке. 

"Други имају празне приче, никакав податак, ниједан број. Откад се бавим политиком, има тих неких ствари које чувам", рекла је Брнабић.

Брнабић је показала графикон како Србија данас изгледа а како је изгледала пре.

"Сви су на једној страни против Вучића. Ово је провалија од 400.000 радних места које смо изгубили у Србији до 2014. године. Сигурна сам да то сви знају, то је време потпуног очаја, стављани су катанци на фабрике. Плате нису добијали радници. Ми смо од 2014. године много успели, узимали смо уговоре и решавали са запосленима. Били су натерани да потпишу да се одричу зарада. Пустите празне приче. Наш циљ је плата 1000 евра а пензија 500 евра. Трудим се да сваки дан научим нешто ново, и у политици учим нешто ново. Јуче смо били на отварању фабрике, велики број људи је остао без посла и нико није веровао да ће поново добити посао. Ужасна жртва је 400.000 људи који су остали без посла. Александар Вучић је одговаран политичар. Даћу вам пример. Железара Смедерево је  требала да се затвори. Изборили смо се за њу, данас је највећи извозник. Нико други него Вучић је довео кинеске партнере. Други велики извозник је Бор. Александар Вучић је својим кредибилитетом у свету довео компаније у Србију. Поносна сам што је Србија данас прва у региону. Много смо високо поставили лествицу. Вучић је на челу земље јер верује у наш народ. Некад је само Албанија била лошија од нас. Нама су по платама бежале и Црна Гора, Северна Македонија и Босна и Херцеговина.  Данас је наша просечна плата порасла 91%. Ти подаци постоје. ММФ има све похвале за нашу земљу. Многи су пре примали испод 330 евра. Нама је сад минималац колико је некад била просечна плата, а незапосленост је 25%. Био је срећан ко је радио. Данас нам је плата 635 евра, а незапосленост 9%", рекла је Брнабић. 

"Од 2017. године смо увели обавезно програмирање у школе, специјализована ИТ одељења, проширење капацитета на техничким факултетима. Улажемо у истраживање и развој напредне технологије. Увели смо порески подстицај. Просечна плата данас у Србији у ИТ сектору је 220.000 нето. Неки те разлике ни не разумеју, јер да разумеју не би се чекало на програмирање до 2017. године. Сетите се како је Вучић рекао да ће укинути све чучавце у школама. Смејали су му се, али они нису мислили ни о вц-у а не о интернету. Ниједан Клинички центар није урађен. Стално ми говори Вучић како је само резултат важан. Имамо тај један спот у ком се каже "погледајте семафор", али то јесте тако. Не губимо више животе на Ибарској магистрали. Седнете у ауто и видите. Не можете људе правити лудима, јер тамо где се лече сад, мисле да је хотел. Људи су видели да ми то све можемо. Нисмо мислили ни да ћемо урадити ауто-пут до Пожеге. Мислим да политика нису празне приче. Да су други имали идеју, не би имали плату 330 евра. Данас је плата медицинске сестре већа него што је била плата лекара на специјализацији некад", рекла је Брнабић и додала:

"Навикла сам да се ваљам у том блату. Ја се ваљам у том блату да би Србија наставила да иде напред. Вучић нам је изричито рекао да морамо да се бавимо само резултатима."

 

 

 

Извор: ТВ Хепи