Вести

Брнабић: Нулта толеранција за насиље у школама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је, на отварању конференције о националној платформи "Чувам те" за превенцију и заштиту од вршњачког насиља, да Влада има нулту толеранцију за такав облик  насиља и да је то једно од основних питања функционисања нашег друштва у будућности.

Брнабић је на скупу у Дому омладине указала на значај ове платформе, која је намењена деци, ученицима, родитељима, просветним радницима, али и државној управи и локалној самоуправи, како би се наше друштво системски борило против овог проблема.

Брнабић је подсетила на то да је Влада основала ову платформу у марту 2021. године и да она представља најважнији резултат рада Владе са синдикалним организацијама у просвети, које представљају просветне раднике, и организацијама цивилног друштва које се баве том темом.

Ово је наша прва национална платформа која свима пружа могућност да пријаве злостављање деце, њихово занемаривање, насиље и експлоатацију. Она ће, уколико је сви заједно промовишемо, представљати огроман ресурс читавом нашем друштву да сву децу заштитимо, поручила је Брнабић.

Према њеним речима, за годину дана је обукама на платформи "Чувам те" приступило више од 44.000 регистрованих корисника, а покренут је пилот-пројекат у којем учествује 12 основних и 12 средњих школа и у којем ће се пратити ефекти рада родитеља и наставника на платформи.

Брнабић је указала на то да постоји огромно интересовање деце за савете и теме везане за дигитално насиље, најавивши убрзање рада на платформи како би се омогућила пријава насиља на њој, али и умрежавање центара за социјални рад, здравствених установа и полицијских станица.

То све морамо да урадимо најкасније за четири до пет месеци и тек ће онда платформа имати своју пуну функционалност и омогућиће нам да пратимо све пријаве, истакла је Брнабић.

Она је указала на то да се важност овог пројекта види по томе што се око њега окупило шест министарстава – за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, просвете, науке и технолошког развоја, унутрашњих послова,  здравља, трговине, туризма и телекомуникација и за бригу о породици и демографију.

Никада пре није постојало једно место и једна иницијатива на којој су сви ови ресори радили заједно, истакла је Брнабић.

Министарства су потписала протокол о пружању међусекторских услуга на платформи "Чувам те" и обавезала се на то да ће координисано, путем платформе, грађанима пружати све информације у циљу спречавања насиља, као и да ће заједно креирати обуке за наставнике, ученике и родитеље на различите теме.

 

 

Извор: Танјуг