Вести

Брнабић: Од Отвореног Балкана нема штете, само користи

Србија са Босном и Херцеговином и Републиком Српском прошле године је имала укупну робну размену од 2,5 милијарди евра и то су значајни партнери и за веће државе, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на "Јахорина економском форуму 2022."

"Перспективе су много боље, јер поред Телекома, сада и ЕПС планира да уђе као инвеститор кроз хидроелектрану Бук-Бјела са преко 200 милиона евра, као део система хидроелектрана у коме су још Фоча и Пауци. Очекујемо да и власт у Босни и Херцеговини препозна овај пројекат као посао од посебног значаја, јер ЕПС улази у тај пројекат као било који други инвеститор и такав третман треба и да има", изјавила је Брнабић на завршном панелу "Регионална сарадња и економски развој".

Брнабић је додала да би ЕПС и Србија тим пројектом постали највећи инвеститор у Босни и Херцеговини и Републици Српској.

Брнабић је рекла и да су уз тај пројекат изградња аеродрома "Требиње" и други слични послови по значају и обиму нешто што нисмо имали до сада и да отварају могућност за додатне пројекте и сарадњу.

"Ако би се читав Западни Балкан укључио у "Отворени Балкан" увећао би се БДП у региону за седам одсто, што је невероватно. Ја не могу да разумем да неки партнери са Западног Балкана не желе да се укључе у овај пројекат, али очекујем да ће већ крајем ове и почетком следеће године да се укључе када се буду видели бенефити сарадње између Србије, Северне Македоније и Албаније", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да очекује да ће притисак грађана из региона на политичаре бити толики да ће одлучити да се прикључе, јер, како је рекла, нема никакве штете од "Отвореног Балкана", већ само користи.

Придруживање Босне и Херцеговине "Отвореном Балкану" подржали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић, који такође учествују на панелу.

 

 

Узимање гаса у транзиту био би преседан

Брнабић је изјавила да није забринута за доток гаса Балканским током кроз Бугарску до Србије, уз оцену да само помињање могућности узимања српског гаса у транзиту није на месту.

"Иако је у данашње време све могуће, нисам забринута за доток гаса путем Балканског тока кроз Бугарску у Србију. То би био преседан таквих размера, који никада до сада није виђен. То би значило да не постоје никакви уговори, угворне обавезе, владавина права, већ Дивљи запад", нагласила је Брнабић.

Указала је да би узимање гаса у транзиту значило и да роба на камионима у транзиту, ако се некоме свиди, може бити узета.

То је, истакла је, "једноставно немогуће".

"Сама прича о томе и сама реченица бугарског премијера - ми нећемо то радити, једноставно није на месту. То нико не сме ни да замисли да уради, а не да каже "довољно смо добри да то не радимо", истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла да би, ако би неко узео гас у транзиту, то довело до тога да не постоји више никаква сигурност ни за кога у Европи и свету.

Подсетила је да је Србија уложила преко милијарду евра у гасовод.

"Притом смо платили гас, наш је гас, имамо уговор о снабдевању са Русијом. Десило се да пролази кроз Бугарску, да они имају проблеме, али бугарски проблеми нису наши проблеми", рекла је Брнабић.

Узимање српског гаса у транзиту, понавља, био би преседан.

"Али, свашта је виђено у претходном периоду", додала је Брнабић.

Брнабић је изразила наду да ће Пољска и Бугарска успети да се договоре о испоруци гаса.

"Мене занима како људи живе у Србији, а сваки поремећај у ЕУ, имао би негативне последице по привреду Србије. Што је све мирније и стабилније, то је боље за нас", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг