Вести

Брнабић: Србија на првом месту, избори на другом

Председница Владе Републике Србије и потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да не зна ко ће бити будући премијер, нити да су јој позната будућа кадровска решења, па ни то шта ће она сама радити убудуће и нагласила да са председником Социјалистичке партије Србије Ивицом Дачићем није направљен договор да буде премијер.

Брнабић је замерила партнерима из Социјалистичке партије Србије што су, како је рекла, ишли да узимају гласове Српске напредне странке на изборима на основу неодговорне политике, уз оцену да то доживљава као издају тима.

Брнабић је рекла да јој се нису свидели поједини потези Социјалистичке партије Србије у предизборној кампањи, где је Социјалистичка партија Србије, према њеном мишљењу, неодговорном политиком свесно ишла да узме гласове Српској напредној странци.

"Замерам нашим партнерима из Социјалистичке партије Србије што су ишли да узимају наше гласове на изборима на основу неодговорне политике", рекла је Брнабић.

"То није одговорно понашање, ми смо изгубили поене на томе. Наши гласови су се прелили на Социјалистичку партију Србије (СПС), Национално демократску алтернативу (НАДА), нешто на Српску радикалну странку (СРС), Заветнике, на конто тога што смо водили одговорну политику и чували Србију од свих олуја. Бескрајно сам поносна на то. Александар Вучић је могао да води било какву кампању и добије 3 милиона, да је инсистирао на гласању на Косову и Метохији, русофилској политици, али то не би било добро за земљу", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да неке потезе Социјалистичке партије Србије доживљава као издају тима због чега јој није било пријатно.

"Ако људи међусобно не чувају једне друге, нема ту дуготрајнијег успеха и мени је то нека врста издаје тима. Помогло нам је да се јасно издиференцирамо као странка којој је Србија на првом месту, а избори на другом", рекла је Брнабић.

Када је реч о кампањи Ивице Дачића и слогана "Дачић премијер", Брнабић наводи да то није договор са Српском напредном странком:

"Није постојао неки договор, јер опет, унапред било какви договори нису у складу са начелима Српске напредне странке. Прво да чујемо шта народ има да каже и за кога ће да гласа. Ми нисмо они који деле функције, пре него што чујемо оно што народ каже".

 

Вучић де факто није више део Српске напредне странке, за народ је председник Србије

Брнабић је изјавила да је Српска напредна странка испунила своје циљеве историјском победом Александра Вучића на председничким изборима, али да су истовремено, избори показали да народ Вучића више не схвата као председника Српске напредне странке, већ као председника Србије.

"Стотине хиљада гласова више које је Вучић добио на изборима него Српска напредна странка говори да грађани више немају знак једнакости између Вучића и Српске напредне странке. Александар Вучић де факто више није део Српске напредне странке и то већ неко време, зато што је он на политичком пиједесталу. Морамо да престанемо да се ослањамо на Вучића и његову популарност", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Вучић током изборне кампање најмање времена посветио промоцији странке, већ да се бавио проблемима грађана и решавао озбиљне проблеме, као што је криза у Украјини.

"Решавао је проблеме кризе у Украјини, нафтовод, проблем тога како да извуче нашу позицију да будемо и даље једина земља у Европи која није увела санкције", нагласила је Брнабић.

Брнанић сматра како Српска напредна странка има најквалитетније људе захваљујући Александру Вучићу. Говорећи о младим члановима те странке, Брнабић је рекла како су они данас већ озбиљни политичари који су се калили и у које је Вучић уложио озбиљно време.

"Српска напредна странка има најбоље људе. Има подмладак који је верзиран у политици и који имају пола мандата у Скупштини као посланици. Сваки дан су напредовали ма колико им се смејали неки и ми на њих можемо да рачунамо, јер су се калили. Српска напредна странка има све што јој гарантује да ће водити земљу, Вучић ће оставити велики капитал, а на нама је да сачувамо тај капитал", рекла је Брнабић.

Говорећи о изборима, Брнабић је рекла да је Српска напредна странка апсолутни победник избора. Такође, убеђена је да ће Српска напредна странка и након поновљених избора имати највећи број гласова у Београду, а додала је и како није смак света уколико се то не деси.

"Српска напредна странка је у Београду добила више него ова уједињена Ђиласова опозиција, Владете Јанковића и "Морамо", заједно. Тако да не можете да кажете да нисмо победници избора. Ти људи никада неће добити оно што је сада у овим изборима добила Српска напредна странка, тако да како год било, ми смо апсолутно победници избора, али јесмо се превише ослонили на Александра Вучића и његову популарност", додала је Брнабић.

Коментаришући одлуку Брисела да изузме Србију од санкција на увоз нафте, Брнабић је рекла да је то јако важна одлука за наше грађане.

Брнабић је истакла како је Вучић тиме почео да се бави одмах након избора, због чега није имао превише времена за славље историјске победе.

"И то гласање потврђује да ми бранимо наш став, а он је да нећемо гласати за санкције, али се придружујемо осудама где се крши територија Украјине. Ми ценимо наше односе са Русијом, али са друге стране, заиста морамо да чувамо интересе Србије", додала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк