Вести

Брнабић: Вучић је увек био председник свих грађана

Председница Владе Републике Србије и потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да састанак председника Александра Вучића и лидера С СП-а Драгана Ђиласа није никаква Вучићева политичка симултанка и додала да је до састанка дошло на Ђиласов захтев, а да је на Вучићу као председнику свих грађана било да то и прихвати.

"Мислим да се на непрецизан начин пише и бомбастично најављује тај састанак. Није то састанак Вучића и Ђиласа као да су заједно чували овце, то је састанак који је дошао на Ђиласов захтев са председником Републике, сада је и његова странка парламентарна и председниково је било да прихвати тај састанак", рекла је Брнабић.

Како је навела, Вучић нема потребе да се састаје са неким ко га је називао аутократом, диктатором, лудаком, ко је вређао у својим медијима и њега и његову породицу, али је као председник свих грађана прихватио.

У том смислу, подсетила је да се председник и раније састајао са свим лидерима, како парламентарних, тако и непарламентарних странака.

"Председник се увек трудио да пацификује политичку сцену, да разговара са свима, па чак и са медијима који су га најбруталније нападали, као и његову породицу. Није хтео да гостује у тим медијима, али је увек одговарао на њихова питања и из службе председника за медије увек су били позивани на конференције", рекла је Брнабић.

На питање да ли ће тај састанак довести и до смањења реторичке тензије на политичкој сцени, Брнабић је рекла да то не зависи од Српске напредне странке, нити од Вучића.

"Председник се увек трудио да разговара са свима, није разговарао са онима који нису желели да разговарају са њим", рекла је Брнабић.

Додаје да јој је тренутно најупечатљивије то што ниједан председнички кандидат није честитао Вучићу на победи на председничким изборима.

Како је рекла, то није учинио чак ни Здравко Понош који је био кандидат Драгана Ђиласа и који је био други на изборима.

"Најнормалнији начин и почетак спуштања тензија било би да је неко рекао ''честитам Вучићу на победи, надам се да ћемо успети у будућности да сарађујемо''. То што нико није честитао је срамно, то је недостатак политичке културе, али и основне културе", наводи Брнабић.

 

У овим околностима бих поздравила понављање избора

Брнабић је изјавила да нема дилему да је Српска напредна странка освојила већину на изборима и за народне посланике, али и у Београду додајући да би у овим околностима, када су опозиционе коалиције и листе показале шта им је циљ, поздравила понављање и једних и других избора.

Брнабић је рекла да јој неприродно и ненормално изгледа то што је и Ђиласова коалиција, коалиција "Морамо" спремне да иду у коалицију са Дверима и Заветницима и обрнуто.

"Неприродне су ми коалиције где једни хоће, други неће да признају независно Косово, за једне је био геноцид у Сребреници, за друге не. Њихови гласачи могу видети да су гласали да би они добили мало власти. У овим околностима бих поздравила одлуку понављања избора у Београду, па и за Скупштину јер бих волела да видим како би њихови гласачи наградили то што желе једни са другима и то само да би били против Вучића и дошли до власти. Показали су право лице, како немају ниједан принцип, не постоји ниједно морално начело", рекла је Брнабић.

Истиче и да не сматра да би био смак света да је Српска напредна странка изгубила изборе у Београду, као и то да не буде премијер више додајући да иако не буде премијер остаће у Српској напредној странци одакле ће се и даље борити за Србију.

"Не мислим да је смак света да нешто радите и онда изгубите, смак света је ако не видите да је нешто добро и да неко ради боље и где грешите, као што углавном наша опозиција не види и крив им је Вучић и што је још горе народ који је за њих глуп, необразован, поткупљен", наводи Брнабић.

Према њеним речима, у Београду је листа око Српске напредне странке изгубила одређени број гласова у Београду, око 18.800 гласова мање, што је око пет одсто у односу на прошле изборе.

"Разумемо колико више морамо да радимо, никога не кривимо за то, ни тајкунске медије, друштвене мреже, Београђане, ми крећемо од нас, али како окренете ми смо победници на овим изборима. Ми смо и у Београду освојили више од "Уједињени за победу Београда" и "Морамо" заједно за неких 53.000 гласова", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи