Вести

Брнабић: За иновације малим и средњим предузећима милион долара

Микро, мала и средња предузећа која имају иновативне бизнис идеје или желе да трансформишу своје пословање увођењем нових технологија могу од данас до 18. маја да конкуришу за бесповратна финансијска средства, речено је на представљању овог конкурса у Палати Србије у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.

Реч је о суми од милион долара а овај конкурс у оквиру StarTech програма организују Влада Србије и НАЛЕД уз подршку компаније Philip Morris и намењен је за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији пословања.

Захваљујући компанији Philip Morris за средства обезбеђена за овај програм, Брнабић је изразила наду да ће се и друге приватне компаније укључити у помоћ иноваторима.

Говорећи о визији за будућност, иновације и дигиталну економију Владе Србије, Брнабић  је рекла да је њена визија развоја земље, развој чија се економија заснива на знању и високим технологијама, како бисмо надокнадили изгубљено време и придружили се развијеним земљама.

Брнабић је навела да је ИКТ сектор један од најуспешнијих у земљи и да је држава много урадила на његовом развоју и то илустровала подацима од прошле године када је у овом сектору остварен извоз од 1,85 милијарди евра, суфицит већи од 1,3 милијарде евра, по чему је он најважнији извозни сектор наше привреде.

Истакла је и да се број запослених у овом сектору од 2016. године повећао са 55.000 на скоро 83.000 а да је просечна плата повећана са 153.000, на скоро 221.000 динара.

Према њеним речима држава је много урадила на развоју ИТ сектора.

"Зато смо донели закон о алтернативним иновационим фондовима и издвојили 15 милиона евра за ову годину који служе само да их уложимо заједно са приватним капиталом и да доведемо више приватних фондова у Србију", рекла је Брнабић.

"Појачали смо информатичко образовање деце, увели предмет Дигитални свет, увели смо основе развоја вештачке интелигенције у основне школе и по томе смо од 11 земаља у свету", нагласила је Брнабић.

Истакла је да је пуно уложено кроз Фонд за иновације, Фонд за науку, али да је недостајало веће учешће приватног капитала.

Говорећи о будућим фокусима Владе Србије, Брнабић је рекла да су то две сфере, једна је развој вештачке интелигенције а друга су биотехнологија и од тога ће зависити наш целокупни будући развој. Влада је и ту, како је рекла, поставила основе за следећу владу и када је реч о развоју вештачке интелигенције, између осталог, усвојила стратегију развоја ове области, акциони план, основала Институт за развој вештачке интелигенције.

Када је реч о биотехнологијама, покренута је дигитализација здравства, отворен Центар за секвенцирање генома на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, а отворен је и Центар за 4. индустријску револуцију Светског економског форума.

"Сада треба да се фокусирамо на две сфере, а то су вештачка интелигенција и биотехнологија и од тога ће зависити наш целокупни будући развој", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг