Вести

Брнабић: Заједно градимо стабилан и просперитетан регион

Само држећи се заједно и градећи мостове, привредне и инфраструктурне, Србија и Босна и Херцеговина могу да унапреде своју привредну сарадњу и да заједно граде просперитетнији регион, поручила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на отварању Међународног сајма привреде у Мостару.

Брнабић је изразила задовољство што је, након шест месеци, поново у Мостару, где може да настави разговоре о привредној, регионалној сарадњи, економском и инфраструктурном повезивању и о даљим напорима у заједничкој изградњи стабилнијег и просперитетнијег региона.

Брнабић је нагласила да је у последњих 10 година, билатерална робна размена између Босне и Херцеговине и Србије удвостручена, уз константан раст.

Изнела је податак да је прошле године достигнут ниво робне размене од 2,34 милијарде евра, док је Босна и Херцеговина била пети спољнотрговински партнер Србије после Немачке, Кине, Русије и Италије.

Истовремено, Босна и Херцеговина је била трећа извозна дестинација, после Италије и Немачке.

Спољнотрговинска размена прошле године је била 34 одсто већа него 2020, а Србија је на трећем месту по висини улагања у Босну и Хецеговину, додала је Брнабић.

Сви ти резултати указују на позитиван тренд развоја две земље, као и на додатни потенцијал међусобне сарадње, рекла је Брнабић.

Навела је да је Србија пети пут узастопно на Сајму у Мостару са 18 излагача, те изразила уверење да ће та манифестација умногоме допринети да резултати сарадње две земље у наредном периоду буду још бољи.

Брнабић је истакла да је од изузетног значаја да се развијају инфраструктурни пројекти, у које је Влада Србије посебно улагала у претходном периоду.

Подсетила је да је почела изградња ауто-пута у оба правца од Београда до Сарајева, а да је крајем новембра 2021. изграђен гранични прелаз на мосту Љубовија-Братунац.

"Овакви пројекти помоћи ће нашим привредницима да размењују робу и омогућити више радних места, боље плате и бољи животни стандард'', рекла је Брнабић.

Додала је да Србија и Босна и Херцеговина имају велики потенцијал за сарадњу и у домену енергетике, пољопривреде, туризма и прехрамбене индустрије.

Брнабић сматра да ће две земље тесно сарађивати и пружати подршку једна другој и у новонасталој кризи изазваној ратом у Украјини, као што су то радиле у време пандемије.

 

Не знам да ли ћу остати премијерка, то сад није важно

Брнабић је  изјавила да не зна да ли ће остати премијерка, али да у овом тренутку и није приоритет ко ће какву функцију добити у новој Влади, већ је важно да се настави са радом на унапређењу животног стандарда грађана и очувању мира и стабилности у земљи.

"Јуче сам имала састанак са председником Александром Вучићем. Разговарали смо о изборним резултатима са тимом из Српске напредне странке, али смо се више бавили шта можемо у овом тренутку да урадимо за Србију, јер су избори иза нас, а морамо да се фокусирамо на кризу која је пред нама", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да њена странка мора да обезбеди континуиран раст и развој земље, као и нова радна места и веће плате и пензије.

Напоменула је да је већина грађана на изборима указала поверење Српској напредној странци и председнику Вучићу, додајући да су већ 4. априла наставили да спроводе своју политичку агенду, како би до краја 2026. просечне плате у земљи биле 1.000 евра, а пензије 500 евра.

Брнабић је нагласила да ће се о томе ко ће имати коју функцију у Влади и ко ће шта радити тек разговарати са председником Вучићем и осталим члановима странке.

Брнабић је захвалила свим грађанима на указаном поверењу листи "Александар Вучић - Заједно можемо све", и на томе што су допринели историјској победи Вучића.

На питање да ли ће остати премијерка Србије, Брнабић је рекла да у овом тренутку то није важно:

"Не знам да ли ћу остати премијерка Србије и то је у овом тренутку најмање важно", поручила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг