Вести

Глишић: Опозиција кроз своје говоре подстиче насиље

Председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић у великом недељном интервјуу за Ало! говори о актуелним политичким дешавањима, предстојећим изборима, нападима и претњама опозиције.

* Овај разговор водимо у турбулентно време. Активисте СНС нападају по улицама, опозиција тражи прелазну владу и два министарства... Како ви видите ситуацију у Србији, хоћемо ли, не дај боже, међусобно заратити?

"Што се тиче вашег питања, да одмах једну ствар рашчистимо, никаквих прелазних или не знам каквих измишљених влада неће бити. У Србији могу да буду само оне владе које је народ изабрао и подржао на изборима. А народ се на изборима 17. децембра определио за једну јасну политику, која је била осликавана кроз нашу листу, коју је предводио председник Александар Вучић и ту више нема никакве дилеме. Листа која је добила већинско поверење грађана Србије заједно са својим коалиционим партнерима, са свима који буду желели да деле наш програм и наше вредности формираће владу и никакве прелазне, непрелазне, привремене, непривремене владе не долазе у обзир, јер то би значило разградњу ове земље, то би значило деценијски корак уназад за будућност грађана ове земље и ми се са државом и са грађанима ове државе нећемо играти. Око тога не постоје никакве дилеме.

Када се прича о насиљу које испољавају, то је логична последица свега онога што говоре. Јер, они кроз своје говоре подстичу насиље, наводе људе да кроз насиље изражавају неко своје политичко незадовољство или неки политички став и окупљају такве људе око себе. Да вас подсетим, тих изјава у последњих неколико година било је толико да би нам требали дани и дани да их све поновимо. Од тога да ће председнику дете да затворе у шахт, да ће брата да му обесе, да ће њега да убију, да ће родитеље да му уклоне, ликвидирају. Па ће онда све остале које су помињали, који су блиски председнику Србије, такође да изводе на вешала и не знам више шта да им раде. Тако су припремали оне који су њихове присталице и који би се одазвали једном таквом говору мржње, да их уведу у насиље које би резултирало нападима на људе који не раде ништа друго до подржавају свог председника и политику коју он заступа. И то што се десило овим женама говори још неколико ствари. То прво говори о њиховом кукавичлуку. Сам податак да су напали и са леђа ударили једну жену довољно говори о томе о каквим се кукавицама ради. Друга врло битна ствар је да то јесте и дефинитивно и недвосмислено резултат њихове неодговорне политике, неодговорног понашања и говора мржње који пропагирају годинама. И врхунац њиховог лицемерја је тај да они себе зову "Србија против насиља". Просто човек не зна шта више да каже као коментар. Да неко ко позива на насиље, ко пребија, ко дели људе, ко подстиче на насиље себе назове листом "Србија против насиља". Па ево, једва чекам прве следеће изборе да видим шта грађани мисле о томе", рекао је Глишић.

* Први следећи избори су у Београду 2. јуна. Какве резултате СНС очекује?

"Очекујемо бољи резултат. За разлику од њих ми се не бавимо глупостима. Ми смо изанализирали где смо погрешили и где смо евентуално направили неки пропуст. Трудимо се да то исправимо. Врло смо самокритични према себи, према нашим људима с којима смо радили. Гледамо да свако од нас, почев од мене, па надаље у ланцу наших активиста, отклони грешке које смо имали и да урадимо све да неким својим лошим поступком или неком својом неодмереном изјавом или неком лошом активношћу не урушимо добру политику која је вођена у Београду и углед председника Републике. Дакле, да те грешке које су настајале у неком претходном периоду исправимо и да на ове изборе изађемо што снажнији, што организованији и да на њима остваримо што убедљивију победу. То је наш циљ", рекао је Глишић. 

* Очекује нас, осим београдских, и велики број локалних избора. Пошто и ви долазите са локала, какве ту резултате очекујете и шта је најважније да би се успело у политици на локалу?

"Да би се успело у политици на локалу, најважније је да не изгубите контакт са људима са којима живите и с којима делите исти простор. Дакле, са вашим комшијама, са људима из ваше улице, из ваше општине, са људима из села из ког сте или из ког су вам родитељи. Или, невезано за то, са људима са територије ваше општине. Морате да имате контакт, морате да разговарате, морате да се познајете, морате да саслушате. Морате некада да истрпите критику, морате некада да разумете нечију потребу да се неком изјада, па и да му неко буде крив. Па нека буде председник општине, то није спорно. Морате да имате тај осећај да се са људима мора разговарати, да се од њих не сме скривати, бежати и то је једна од, рекао бих, базичних ствари за људе који желе да буду на челу неке општине или града. На то се надограђују резултати и рад. Дакле, осим тог разумевања према људима, ви онда морате и неке резултате да испоручите, морате неки пут да урадите, морате неки водовод да урадите, морате да обезбедите неку инвестицију, да обезбедите дечја игралишта, направите услове за добро образовање, мора да буде довољно места у вртићу, морате направити неке садржаје за младе и за старије у тој општини. То су послови које грађани награде или не награде на изборима.

Биће избори у близу 90 општина, видећемо тачно колико. И то ће бити избори који ће бити одржани након београдских јунских избора и на њима очекујемо оно што смо остварили у децембру 2023., када смо, подсетићу вас, победили на парламентарним изборима, на покрајинским изборима и када смо победили у 65 од 66 јединица локалних самоправа. У Новом Пазару победио је наш коалициони партнер Расим Љајић, са којом смо заједно направили већину у том граду. У ових осталих 65, у 54 смо сами смо имали већину да формирамо власт, али смо наравно узимали што шири захват, ако се то тако може рећи, да имамо што ширу подршку унутар локалних скупштина. Од ових преосталих 11, у 10 смо формирали са нашим коалиционим партнерима већину, а у Београду те већине није било, иако смо победили на изборима и имали изражену подршку неких 57-58 градских одборника. Међутим, сматрали смо да та већина нема пун легитимитет, имала је делимични, јер први са листе која би нас подржала је желео да пружи подршку, и он као први на листи, као носилац те листе, има легитимитет да може да каже да ступа у договоре за формирање већине, али она није имала, да тако кажемо, до краја свој легитимитет. Наиме, сматрали смо да и онај чије име је било у називу листе треба да пружи ту сагласност, а пошто те сагласности није било, одлучили смо се да идемо на нове изборе. Наглашавам, на нове изборе, дакле то нису никакви поновљени избори, јер су избори који су одржани у Београду 17. децембра били поштени, чисти као суза, без примедби у записницима. Била је то јасна побједа наше листе, али недовољна у смислу да можемо да формирамо већину, па ћемо да видимо шта ће сад да кажу грађани. Ја се надам, када узмем све ово у обзир, да ће донети једну кристално јасну одлуку и да ће након тога моћи брзо да се формира градска власт и да се изабере градоначелник", рекао је Глишић.

* Један сте од најближих сарадника председника Вучића. Када сте се уопште вас двојица упознали?

"Ух, то је давно било. То су неке приватне ствари, које не бих делио за јавност, али знамо се готово 30 година.

* Познати сте као неко ко је оштар на језику. Често нисте штедели речи критике на рачун неких бивших функционера, па и министара СНС, од којих је већина у међувремену напустила странку. Да ли вам је некад замерено на томе?

"Па не, ево сад покушавам да се присетим. Имао сам једну оштрију изјаву, тада ми је председник замерио. То је било када сам се покојном Милутину Мркоњићу нешто оштрије обратио у једној јавној полемици. Жао ми је због тога. И председник ме је јавно укорио. Што се тиче страначких колега, сами сте рекли да они које сам критиковао више нису унутар странке, што значи да је критика била исправна, али очигледно није била делотворна, јер су они наставили по старом, па због тога више нису део нашег тима. Немам проблем да кажем у лице свакоме шта мислим. Немам никакву хипотеку на глави, не радим ово ни из каквог интереса, не занима ме никаква јавна функција, не јурим ништа, не кукумавчим да будем министар и на некој високој државној функцији. Уопште ме то не занима, занима ме да странка функционише, занима ме да странка добро ради, да се организација ове странке подиже сваки пут на све виши и виши ниво, занима ме да смо што бројнији што се тиче чланства, посебно у смислу квалитетних кадрова, занима ме да нам приђе што више људи, занима ме што бољи изборни резултат. То су моја једина интересовања и због тога могу сваком да кажем онако како ја мислим да јесте. Ако сам некада можда био преоштар, жао ми је, али то су била моја мишљења и моји ставори", рекао је Глишић.

* Поменули сте да је врло важно разговарати са сваким човеком. Такође, у једном од претходних одговора сте рекли да је важно мислити о сваком кораку, не обрукати ни председника ни име странке. Међутим, председник Вучић је недавно замолио, како је рекао, функционере странке да се више посвете обичним људима. Какве су реакције на тај позив и какве ће последице сносити они који се оглуше о њега?

"Ја се надам да су то људи разумели. Ја долазим из малог места у коме живим од рођења, ја од првог дана свог живота нисам мењао пребивалиште. Моја адреса је иста од дана кад сам дошао на овај свет до дана данашњег. И мене би лично било срамота када бих као председник Извршног одбора дошао и рекао па добро, ја сам имао, не знам 35-40%, изгубио сам на свом бирачком месту или на бирачком месту где су ми родитељи. То би за мене значило да нисам достојан овог места и сам бих поднео оставку, не би морао нико да ме на то тера. Ја апелујем на људе да пођу од себе, да пођу од својих комшија и да онда на томе граде своју снагу. Не на причи, не на лобирању, не на томе како смо се обукли, како смо се очешљали, какав ауто возимо или не знам шта, већ на томе колико нас наше комшије цене. На мом бирачком месту, тамо где ја гласам, имали смо 69% подршке нашој листи. Ја нисам дакле покварио својим лошим угледом, нерадом или нечињењем резултат наше листе. Ево, били сте у селу Памбуковица кад смо пре неколико дана тамо ишли, одатле је моја мајка и ту је наша листа имала још више гласова, чак 81%. И сад је у кући мало натезање да је мама имала више подршке на свом бирачком месту него отац. Па је обећан реванш на првим наредним изборима. Тако да је у општини у којој живим била двотрећинска подршка. Да није тако ја не бих имао кредибилитет, морално право да било коме у странци кажем мораш боље да радиш или ниси исправан, ниси достојан, не можеш да изнесеш ту тежину која је потребна једној странци која је на овом нивоу на којем је СНС. Ако ја то нисам у свом комшилуку, у свом народу на том неком нивоу подршке, како ја онда могу то другима да причам и, што бих рекао, да држим лекције некоме, а не погледам у своје двориште. Ја сам прво у свом дворишту обезбедио подршку која мени даје снагу да могу онда и другима да кажем да морају да буду ближе с људима, да разговарају, да комуницирају, да раде, да се посвете послу, да живе тај посао, јер само тако може да се дође до неког резултата", рекао је Глишић.

* Морам вас нешто питати. Од неких из СНС чула сам да сте страх и трепет у странци. Па, је ли то истина и како доживљавате кад тако нешто чујете?

"То је претеривање. Волим одговорност, волим тачност. Ја сам на овај интервју дошао у секунд. Дакле, не може да буде секунд после, може само да буде секунд пре. Не волим кашњења, не волим неку врсту неодговорности. Али, не мислим да сам било кога уплашио неким својим понашањима или неком критиком. Критикују мене, критикујем ја друге, то остаје унутар странке. Ми смо ту да разговарамо, да размењујемо мишљења, наравно, некад буде тензија, буде неке нервозе. Па то је све природно. Тако да то мало претерују, не верујем баш да сам ја неки страх и трепет, далеко од тога", истиче Глишић.

* Имате два сина, шта раде, чиме се баве, јесу ли политички активни?

"Старији јесте, Лука је, онако, тврдо крило странке. Он је, пре свега, подршка председнику и један је од његових највећих присталица. Лука студира, млађи син Данило још похађа школу. Океј су, два момка која расту здраво. Мени је само жао што немам баш увек времена да га с њима проведемо онолико колико бих желео. Данило је малолетан, па још не може своју подршку изрази на изборима. Чекамо да буде пунолетан па ће и он да се укључи са Луком и са мном", рекао је Глишић.

* Кажу да слушате рок музику. Које су вам омиљене групе и песме?

"Да, волим рок. Моји једини изласци из земље су када одем на неки добар рок концерт или на неку утакмицу. Последњи добар концерт који сам гледао ван земље био је у лето 2022, то је био концерт групе Ганс енд роузис у једној држави ту близу. Не у бившој Југославији, него у једној држави која је суседна бившој Југославији. Ишао сам са сестром. Њих сам својевремено гледао овде у Србији, али тада су били раздвојени нешто, подељени у две групе. А последњи добар домаћи рок концерт сам гледао летос. Био је то Кербер. Волим те Нишлије да чујем, имају тај неки аутентичан звук. И још могу да издвојим Брајана Ферија, њега сам слушао у Арени пре пет-шест година, па Брајана Адамса... То су неки концерти које могу да издвојим, који су ми легли. Није то сад баш нешто често да ја идем сваких месец дана, али једном годишње волим да погледам неки добар рок концерт", рекао је Глишић.

* За крај, шта је порука Дарка Глишића онима из опозиције који га критикују, оптужују, малтене куну на дневном нивоу?

"Председник је под највећим ударом, ми остали ту и не осећамо неки удар нити осећамо да нека критика иде ка нама. Ја, искрен да будем, немам друштвене мреже, то не пратим уопште. Једино када се нека вест, која је битна и коју треба да прокоментаришем, скине, па ми се пошаље у форми поруке. Онда то погледам да видим о чему се ради. Немам ја поруку никакву за њих. Они ако нису нешто научили из својих сопствених глупости и грешака до сада, неће их нико научити. Ми гледамо своја посла, гледамо да учимо из сопствених грешака, нико не каже да смо најидеалнији, али смо немерљиво бољи од оних који су алтернатива. И, оно што је по њих најпогубније, они се и не труде да буду нешто бољи, они као да сваког дана раде на томе да буду све гори и гори. А ми баш супротно, ми гледамо да ли смо погрешили, па да нешто променимо. Неко кадровско решење или ако неки део нашег програма или наше политике можда није најбоље пријемљен у народу, гледамо да учинимо да то буде пријемчивије, да нешто променимо, да радимо нешто боље и да иза нас остану резултати. Дакле, у оном коначном збиру, када се све заврши, када се завеса на каријеру сваког од нас спусти, остаће само фабрике, путеви, спортски објекти, све оно што сте урадили. Ако тога нема, онда вам је узалудна била политичка каријера, јер се не памте они који су клели децу, не памте се они који су нападали жене, не памте се они који су били прости и вулгарни, памте се они после деценија и деценија који су нешто урадили. И ја сам неко ко чврсто стоји на становишту да човек тако треба да се понаша и да тако треба да ради у овом послу. Када погледа преко рамена, када погледа иза себе, да има шта да види и да се тога не постиди.

Сасвим је сигурно да је у Србији толико тога урађено да ће пре свега председника Александра Вучића памтити по томе деценијама. Ево, да не претерујем да узмем неки већи временски период, па да кажем вековима, али деценијама ће се помињати оно што је он урадио и колико је посла доброг за Србију направио. А што се тиче нас који смо били ту, свако у својој средини би требало да остави неки траг. Ко је радио добро, њега ће запамтити. А ко није, брзо ће га заборавити и тражити неког новог ко може нешто да помогне и уради", рекао је Глишић.

 

 

 

 

Извор: Ало