Вести

Глишић: Србија ће остати верна сопственим интересима

Српска напредна странка је озбиљна политичка организација и не бави се шушкањима и спекулацијама, већ доноси одлуке када за то дође време.

Нећете ме видети на некој министарској функцији у наредном сазиву владе, поручио је у интервјуу за Курир председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић. Додао је пак да би му тренутно најбоље "легло" неколико дана одмора.

Но, како каже, сва је прилика да ће и седму годину узастопно прескочити одмор. Ипак, о другима није желео да говори, односно о потенцијалним будућим министрима, као ни о првом човеку владе Србије. Није желео да се бави ни све гласнијим шушкањима да ће премијер најизвесније бити Синиша Мали.

"Српска напредна странка је озбиљна политичка организација и не бави се шушкањима и спекулацијама, већ доноси одлуке када за то дође време", рекао је Глишић.

* Можемо ли онда од вас барем описно да чујемо какав би требало да буде будући шеф владе?

- Кандидат је онај ко може да својом енергијом, посвећеношћу и знањем допринесе да наша држава настави да напредује, да сачува мир и стабилност и да подиже животни стандард грађана. А ко ће то бити именом и презименом, сазнаћемо ускоро.

* Поједини медији пишу да је лидер социјалиста Ивица Дачић виђен за новог министра МУП. Је ли се разговарало у СНС о томе? Хоће ли Дачић добити министарску функцију?

- Они који спекулишу и све боље знају треба да дају одговор на ово питање. Такође, они који се препоручују преко медија сами су о себи послали лошу препоруку која им сигурно неће помоћи.

* Зна ли се када ће тачно почети консултације о будућем саставу владе Србије и ко ће први на њих бити позван?

- Прво мора бити завршен изборни процес, па онда можемо говорити о почетку консултација и роковима за конституисање. Постоји још једно бирачко место на коме избори нису завршени. Ради се о Великом Трновцу у општини Бујановац и ја се надам да ће се у наредним данима створити услови да резултат гласања на том месту буде проглашен као предуслов проглашења укупних резултата парламентарних избора.

* Недавно је лидер СПП Драган Ђилас поручио да на наредним београдским изборима очекује још бољи резултат опозиције. Имајући у виду да се опозиција прилично разјединила одмах након избора, је ли по вама то реално?

- Постоје странке и политичке организације које гледају искључиво свој интерес и постоје оне које интерес грађана Србије стављају испред својих партијских циљева и грађани то јасно виде. И сваки следећи избори би ту разлику у погледу на политичке прилике чинили све израженијом у корист оних који брину о држави.

 

О руско-украјинској кризи

Неће бити лако, али верујем у политику наше државе

* Колико ће на Србију утицати руско-украјинска криза? Треба ли да стрепимо од поскупљења, несташица...

- Грађани Србије још увек не осећају последице тог глобалног сукоба у оној мери у којој то осећају грађани остатка света из једног простог разлога јер је неко на своја леђа преузео сав притисак и муку, а то је председник Републике Александар Вучић. Свет дефинитивно више није исти, међународни односи више никада неће бити исти и не постоји извесност ни по једном питању. Да ли ће бити лако, сигурно да неће, али ја верујем у политику наше државе и верујем да ћемо сачувати мир и стабилност.

 

О санкцијама Русији

Србија ће остати верна својим интересима

* Хоће ли Србија остати верна Русији или су пак притисци САД и ЕУ да јој уведемо санкције прејаки?

- Србија ће остати верна сопственим интересима и политици која ће омогућити да се настави реализација најважнијег националног интереса, а то је даљи развој државе, бољи животни стандард, мир и стабилност.

 

 

 

Извор: Курир