Вести

Гојковић: Очекујемо још добрих ствари за Ваљево

Скупштина града Ваљева на данашњој 39. седници је усвојила предлоге Комисије за доделу Награде града Ваљева за 2023. годину, а предлоге је образложила председница Комисије за доделу Награде града Ваљева др Зорица Јоцић.

Годишњу награду града Ваљева у области привреде ће добити ваљевско предузеће "Урбан техникс", у области  пољопривреде Александар Станаревић, у области образовања два добитника: Пољопривредна школа са домом ученика "Ваљево" и Иванка Томић, професор математике, за стваралаштво и постигнуће ученика и студената награду ће добити Софија Мићевић, ученица Ваљевске гимназије и Музичке школе.

Др Мира Вуковић ће добити Награду града Ваљева за област наука, иновација и проналазаштво, за област урбанизам и архитектура Пројектни биро ГПД "Кеј", за област медицина и брига о здрaвљу др Рада Суботић.

За област социјална заштита и хуманитарни рад предложена су два добитника: Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске и припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона МУП-а у Ваљеву – Бора Стојановић, Немања Малетић, Дарко Живчић и Ненад Ненадовић и за област хуманост два добитника: професор др Милан А. Недељковић и постхумно Катарина Чочовић.

У области уметност и култура награде ће добити глумци Милица Јаневски и Небојша Миловановић, док ће за област спорт награду добити Милан Марковић, атлетичар.

Ове године ће бити додељене и две специјалне награде: за животно дело Милошу Ковачевићу, постхумно и за афирмацију Града Бранку Ковачевићу.

Награда града Ваљева додељује се 20. марта, поводом Дана града, а Свечана академија ће се ове године одржати у среду, 20. марта у МШ "Живорад Грбић" Ваљево, када ће добитницима бити уручене награде.

 

Скупштина усвојила први ребаланс буџета за 2024. годину

На данашњој 39. седници Скупштине града Ваљева, усвојена је одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету града Ваљева за 2024. годину – први ребаланс.

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о буџету града Ваљева за 2024. годину – први ребаланс, планирани су приходи и примања и пренета неутрошена средства у износу од 5.355.455.970,75 динара средстава буџета града и 119.440.950,75 динара средстава из осталих извора буџетских корисника, тако да укупно планирана јавна средства износе 5.474.896.921,50 динара.

Градоначелник Града Ваљева Лазар Гојковић закључио је расправу о првом ребалансу буџета за 2024. годину.

"Важно је напоменути да смо све урадили по препорукама Министарства финансија. Било је неопходно планирати средства на име учешћа града Ваљева у одређеним пројектима и мислим да је важно да споменемо најпре пројекте које ћемо реализовати заједно са Министарством заштите животне средине, укупно 85 милиона за два пројекта. Један је изузетно важан и убедљиво највише средстава је добио Град Ваљево. Од стране Министарства 50 милиона, уз наше учешће од 12,5 милиона, имамо 62,5 милиона за пројекат који се односи на замену котлова на индивидуалним ложиштима. Показало се да је ово одлична мера која је спроведена и претходне две године и овога пута морамо радити много брже, јер то је огроман износ средстава и верујем да ће интересовање бити велико. То је само још један корак како се боримо против аерозагађења. Да не причам поново о гасу који се ради, као и о Закључку Владе где ће гасовод продужити до "Топлане" и "Крушика". Мислим да је важно то рећи, уз све оно што смо радили из буџета града, а пре свега мислим на контејнерске котларнице у Сувоборској улици и Новом Насељу. Заједно са Министарством радимо и трећу која ће прикључити ОШ "Милован Глишић" и вртић "Бубамара" у Брђанима", рекао је Гојковић.

Нагласио је да је Ваљево прошло на конкурсу које је расписало Министарство за бригу о породици и демографију и да ће ускоро бити потписан уговор који подразумева радове на мултифункционалном игралишту за децу у Парку Пећина, што ће такође бити урађено заједничким средствима Града Ваљева и Министарства.

Гојковић је нагласио због чега су у ребалансу увећана средства за пројектовање Болнице, али је говорио и о осталим пројектима који ће бити реализовани у наредном периоду.

"Што се тиче Болнице, важно је нагласити зашто је подигнут износ за пројектовање у ребалансу. Министарство здравља је платило урбанистички пројекат, што је основа свега. Обавеза сваке локалне самоуправе када се раде реконструкције болница је да финансирају пројектно-техничку документацију. Наша Болница ће се реконструисати у четири фазе и зашто су већа средства, зато што је ипак одлучено да се у тој првој фази уради више него што је планирано у самом старту. Због тога је битно да ми одвојимо додатна средства, дакле сада радимо пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извршење. Мене то радује, зато што мислим да је важно у тој првој фази да буде што више тога урађено.

Видели сте да смо издвојили новац за још неке пројекте, оно што очекујемо ускоро то је у оквиру "LIID" пројекта реконструкцију Сувоборске улице. Нисмо одустали од пројеката као што је реконструкција зграде Радио Ваљева. Са Министарством културе интензивно радимо на томе да Дом војске постане објекат у коме ће бити смештена Матична библиотека "Љубомир Ненадовић". То су по мени велике ствари, уз ово што је до сада реализовано, а мислим да је важно и можда најбитнија ствар на овој Скупштини отварање два нова вртића у оквиру ПУ "Милица Ножица" у среду, 20.марта, када ће и званично почети са радом "Мали принц" и "Палчица", који ће примити преко 500 наших малишана. Ту није крај, завршава се и доградња вртића "Бамби" у "Колубари два". Можете бити поносни на то да је ова градска власт решила деценијски проблем листе чекања у ваљевским вртићима. Само имајте у виду колико је породица живело дуги низ година у неизвесности где оставити своје дете. Такође, 21. марта нас очекује отварање Градске галерије и ту вас позивам све да дођете. Очекујем још неке добре ствари за Ваљево, један велики пројекат који ћемо надам се следећи пут најавити. То је важан и велики пројекат који смо исто деценијама чекали да се реши, али да не откривамо ништа док не потпишемо уговор.

Могао бих заиста дуго да причам, знам да смо много тога урадили, можда је могло нешто брже и више, али ствари које су урађене су деценијске, дуго су се чекале и био бих сутра заиста поносан да неко уради пола од овога што смо ми урадили. Још једном вас позивам да дођете у среду, 20. марта на отварање два нова вртића, да на посебан начин прославимо Дан града Ваљева ове године. Не постоји град у Србији који је у једном дану отворио два вртића, то запамтите", закључио је Гојковић и за крај споменуо још један важан пројекат, а то је пројекат у оквиру СРЦ "Петница", финансиран заједничким средствима Министарства рударства и енергетике и Града Ваљева у износу од 52 милиона, што према његовим речима није крај, јер ће Град Ваљево код поменутог Министарства ускоро конкурисати за мере енергетске ефикасности.

 

План комуналне изградње и одржавања увећан за преко 10 милиона динара

На данашњој седници Скупштине усвојен је План комуналне изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре града Ваљева за 2024. годину. За финансирање изградње и одржавање објеката комуналне инфраструктуре, овом изменом Плана опредељена су укупна јавна средства од 1.234.481.805,12 динара, која су обезбеђена Одлуком о буџету града Ваљева за 2024. годину, што је за 10.373.435,12 динара више у односу на средства која су била предвиђена Планом комуналне изградње и одржавања објеката комуналне инфрастуктуре за текућу годину.

Усвојен је План детаљне регулације за изградњу производног комплекса у делу насељеног места Мрчић, као и План детаљне регулације за изградњу производног комплекса у делу насељеног места Белошевац.

Одборници су усвојили Решење о давању сагласности на измену и допуну програма пословања ЈКП "Топлана" Ваљево за 2024. годину, дата је сагласност на измену и допуну програма коришћења субвенција за ову годину, а усвојено је и Решење о давању сагласности на Одлуку о повећању основног капитала овог предузећа.

Усвојено је Решење о давању сагласности на програм пословања ЈКП "Полет" за 2024. годину и дата је сагласност на програм коришћења субвенција овог предузећа за ову годину.
Усвојен је Елаборат о економско-финансијској оправданости припајања ЈКП "Полет" и ЈКП "Видрак". У коначним ефектима процене спајања ових предузећа, Елаборатом је закључено да на основу анализе и узимајући у обзир све потенцијалне ризике, припајање ова два предузећа представља економски оправдану одлуку, која би требало да доведе до побољшања ефикасности и финансијске стабилности комбинованог ентитета.

Такође, усвојени су извештаји о реализацији програма пословања ЈП за управљање и коришћење регионалног вишенаменског хидросистема Стубо-Ровни "Колубара" и јавних комуналних предузећа "Водовод", "Топлана", "Видрак" и "Полет" за период од 01.01.2023. до 31.12.2023. године.
Усвојена је Одлука о поверавању послова на изградњи, одржавању и реконструкцији објеката јавног водовода у 2024. години, предлог Решења о давању сагласности на Одлуку о ценама радова за израдњу, одржавање и реконструкцију објеката јавног водовода и канализације ЈКП "Водовод", као и предлог Решења о давању сагласности на Одлуку о повећању основног капитала овог предузећа.

Усвојена је Одлука о усвајању програма енергетске ефикасности града Ваљева 2023. - 2026. година.

Усвојен је Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације града Ваљева за 2023. годину, као и  Оперативни план одбране од поплава за воде другог реда града Ваљева за 2024. годину.
Одборници су усвојили извештаје о раду за 2023. годину и то: Центра за социјални рад "Колубара", Центра за културу, Народног музеја, Матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић", Модерне галерије, Интернационалног уметничког студија "Радован Трнавац Мића", Центра за неговање традиционалне културе "Абрашевић", Завода за заштиту споменика културе, Међуопштинског историјског архива и Установе за физичку културу "Валис".

Усвојен је Локални акциони план запошљавања града Ваљева за 2024. годину.

Усвојена је одлука о изменама Одлуке о радном времену. Овом одлуком је донето да у оквиру прописаног радног времена у угоститељским објектима и баштама угоститељских објеката у "Старој чаршији Тешњар", може се изводити само акустична музика.

Усвојена је измена Одлуке о социјалној заштити у граду Ваљеву. Постојећом одлуком прописано је да се ово право може признати деци из одређених категорија, узраста од првог до четвртог разреда основне школе. С обзиром на то да је сврха овог права пружање додатне материјалне подршке најосетљивијим групама деце и њиховим породицама, као и да је у 2023. години било 53 корисника, овим изменам одлуке ће се омогућути да право на накнаду трошкова ужине остварују и деца од петог до осмог разреда основне школе. Примена ове одлуке почиње од нове школске године, тачније од 01. септембра 2024. године.

Усвојени су предлози одлука о отуђењу грађевинског земљишта непосредном погодбом кат. парцеле број 708/31 КО Дивчибаре, кат. парцеле 2046/10 КО Ваљево и кат. парцела број 8908/5 и 8918/8, обе КО Ваљево.

Ван снаге стављена је одлука Скупштине града Ваљева од 04.10.2019. године, којом је стављена ван снаге Одлука Скупштине о опредељивању намене објекта у Улици Карађорђева број 24 – зграде Дома војске за потребе библиотеке, од 08.05.2018. године, којом је град Ваљево објекат определио за потребе библиотеке, за обављање делатности Матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић", чији је оснивач град Ваљево, тако да овом одлуком зграда Дома војске за потребе библиотеке остаје на снази.

 

 

 

Извор: Лепа реч Ваљева [1] [2]