Вести

Гојковић: Отварање два нова вртића велики је успех Ваљева

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић обишла је два нова вртића у Ваљеву, "Мали принц" и "Палчица".

Поред Брнабић, вртиће су обишли и министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије проф. др Дарија Кисић, министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић и градоначелник Града Ваљева Лазар Гoјковић са сарадницима.

Гојковић је рекао да је решен проблем листа чекања за упис у вртиће у овом граду који је трајао деценијама.

Приликом обиласка вртића са Брнабић, Гојковић је рекао да све што се гради и ради у Ваљеву има смисла једино ако довољно људи то и користи.

"Ова два вртића која ће бити за око 500 малишана су потврда да у Ваљеву има деце и да су она дефинитивно највећи разлог зашто ово радимо. Успели смо да реконструкцијом старе школе "Милован Глишић", коју смо финансирали средствима из буџета града Ваљева, и пренаменом тог објекта у два вртића за потребе предшколске установе, решимо велики деценијски проблем листе чекања за пријем деце и дефицит места у предшколској установи", рекао је Гојковић.

Истакао је да велику захвалност дугује Фондацији "Новак Ђоковић" која је опремила 22 просторије у којима ће боравити деца, као и да су за ту намену донирали више од 18 милиона динара.

"Једино што могу да кажем је да сам поносан на чињеницу да у Ваљеву неће бити породице која неће имати где да остави своје дете, своју децу, док су на послу. То је наш велики успех и користим прилику да заиста захвалим свима на стрпљењу. Проблем где оставити децу, док су на послу, родитељи више неће имати", додао је Гојковић.

Истакао је да се у Ваљеву гради још један објекат у оквиру Предшколске установе "Милица Ножица", који ће додатно допринети решавању питања листе чекање за упис деце у вртиће.

Гојковић је додао да је отварањем вртића запослено још више десетина људи.

"У овом тренутку, издвајамо 848 милиона на програму осам предшколских установа. Највећа улагања су била у кухињу, централну кухињу. Набављена је најсавременија опрема", додао је Гојковић.

Свечаном дочеку Брнабић, Гојковића и других званица посебну ноту дала су деца и васпитачи. Брнабић је добила уверења да су овде примењени најсавременији стандарди, најсавременија опрема.

"Драго ми је што је формално Ваљево прва локална самоуправа коју сам посетила као председница Народне скупштине Републике Србије и драго ми је што је то управо поводом отварања два нова вртића. Мислим да је то једна од најлепших ствари које као Република Србија у једном тиму, са председником Републике Србије Александром Вучићем, Владом Републике Србије и Народном Скупштином можемо да радимо", рекла је, између осталог, Брнабић.

Брнабић се дотакла и Геронтолошког центра у Ваљеву, те напоменула да је данас у центру финална комисија како би проверила да ли су сви услови испуњени.

"Невероватно је шта смо све урадили у Ваљеву. Надам се да ће ускоро бити издата употребна дозвола за Геронтолошки центар, у њега смо уложили 10 милиона евра. Остаје још да се уради Општа болница, спортска дворана, да се заврши брза саобраћајница. Много посла је пред нама", закључила је Брнабић.

Брнабић је, обилазећи два нова вртића, разговарала и са децом, након чега су малишани Предшколске установе "Милица Ножица" гостима приредили културно-уметнички програм.

Подсећамо да ће се у првом објекту "Мали принц" реализовати целодневни програм, који ће имати девет група са 200 уписане деце. Површина објекта износи 1.106,99 м2 и он поседује приватну кухињу. И у другом објекту "Палчица" ће се реализовати целодневни програм, који ће имати 13 група и 270 уписане деце. Површина објекта износи 1.709.52 м2 и он такође поседује приватну кухињу.

 

 

 

Извор: Танјуг/Лепа реч Ваљева