Вести

Гојковић: Слика Паје Јовановића од данас изложена у Београду

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука", недавно купљена на аукцији лондонског "Сотбија", од данас је, и биће током марта, изложена у Конаку кнегиње Љубице.

На свечаном отварању, министарка културе Маја Гојковић је рекла новинарима да јој је изузетно задовољство што је прва посетила слику, "коју смо жељно ишчекивали" да дође у Србију.

"Заиста сам импресионирана делима Јовановића (1859-1957). Не знам колико смо свесни какву сликарску величину имамо", нагласила је Гојковић.

Јовановићево дело "Одмор башибозука", у уљу на дасци, димензија 41X32.5 центиметара, настало 1886/7. године, недавно је откупљено за 349.500 евра на аукцији у лондонској кући Сотеби "Sotheby's".

Гојковић је искористила прилику да се захвали иницијатору куповине слике председнику Србије Александру Вучићу, "који је први приметио да се појавила на аукцији ово вредно дело".

Према њеним речима, великим учешћем Министарства културе и Министарства финансија, и избором Музеја град Београда, успешно је Јовановићево дело враћено кући.

"То показује бригу државе да обратимо пажњу на вредна дела која су свуда у свету и да у складу са финансијским могућностима интервенишемо, као овог пута", рекла је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је недавно откупљена и директива вође нацистичке Немачке Адолфа Хитлера за напад на Краљевину Југославију 1941. године, током Другог светског рата.

"Постоји идеја, о којој се размишља на нивоу државе, да се оснује тело, као што су урадиле многе државе Европе, које ће се константно бавити и пратити шта се дешава на уметничким тржиштима", открила је Гојковић.

Према њеним речима, то тело би имало годишњи буџет и на располагању стручњаке који могу да препознају на тржишту у иностранству вредност неког дела или документа везаног за историју Србије и Југославије.

"Надам се да ће нова Влада, која ће ускоро бити формирана имати и ово у виду, и пронаћи право решења како да Србија настави да купује овако вредна дела", напоменула је Гојковић.

Говорећи о поступку куповине "Одмора башибозука", Гојковић је рекла да се захваљује свим потенцијалним купцима из наше земље, који су се након контакта државе повукли са лицитације.

"По неким информацијама, један изузетно богати Египћанин је лицитирао све док није видео колико је наша држава упорна", додала је Гојковић.

Гојковић је напоменула да поред "Одмора башибозука" љубитељи уметности могу уживати у целокупном стваралаштву чувеног сликара у Музеју Паје Јовановића који поседује 112 слика и преко 600 предмета.

 

 

 

 

Извор: Танјуг