Вести

Гојковић: Женама је потребна међусобна солидарност

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић приредила је поводом Дана жена традицинално окупљање директорки установа културе, уметница, представница јавног и цивилног сектора, под слоганом "Култура је женског рода", у простору Етнографског музеја у Београду.

У обраћању званицама на свечаном доручку, министарка Гојковић је истакла да делује као да су у Србији жене победиле, пошто чине 60 одсто запослених у установама културе, док су у мањим срединама, "веровали или не, бројке још много веће".

Министарка Гојковић је признала да се на месту министарке питала како то да су жене толико заинтересоване да се баве културом и отварају им се врата у установама културе, а не у неким великим системима где се доносе важне одлуке и има много више новца.

Навевши да је тајна у томе да се жене запошљавају, али да одлуке и даље доносе мушкарци, министарка Гојковић је додала и да су "жене те које се не солидаришу са другим женама".

"Да смо мало више, све заједно, на истој страни, онда би се наш глас више и боље чуо. Управо су жене те које су свакој од нас главни ривали, нажалост", оценила је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић је истакла да је главна порука скупа да жене да би успеле да достигну замишљену, потпуну равноправност са мушкарцима, морају да схвате да је једини одговор солидарност, и давање међусобне апсолутне подршке.

"Имамо у Србији велику предност у односу на државе запада, где у појединим земљама и данас сањају о равноправности које смо давно савладале", оценила је министарка Гојковић.

Према њеним речима, нестварно делују вести да су жене у Француској тек пре неколико дана постигле уставом загарантовано право на абортус.

Скуп коме су присуствовале и директорке Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић, Музеја града Београда Јелена Медаковић, Музеја савремене уметности Београда Маријана Коларић и друге културне посленице, према речима министарке Гојковић, служи за боље упознавање и умреживање у потрази за солидарношћу.

Поводом прошле године најављеног Женског музеја, министарка Гојковић је рекла да су направљени први кораци, односно да је завршен пројекат и техничка документација.

"Ускоро ћемо почети са радовима. Надам се, ако не следећи доручак, онда онај тамо, сигурно ћемо имати у Кући стваралаштва жена", најавила је министарка Гојковић.

Према њеним речима, за десетак дана биће предат пројекат и почиње градња галерије посвећене сликарки Милени Павловић Барили (1909-1945), "модерне какву заслужује њено стваралаштво".

Министарка Гојковић је додала да је у плану да Женском музеју у Вашингтону буде направљена изложба каква доликује Павловић Барили, која би подсетила у Америци на њено стваралаштво.

 

 

 

Извор: Танјуг