Вести

Мали: Демократске партије оставиле економски запуштену Србију

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали одговорио је на изјаве Маринике Тепић, која је себи дала за право да коментарише надолазећу изложбу "ЕХРО 2027", те о припреми исте каже како се спрема "сумњива расподела државног новца".

"Српски "ЕХРО 2027" комплекс биће изграђен уз поштовање свих закона Републике Србије, па и Закона о јавним набавкама. Јавно, ефикасно, брзо, транспарентно и квалитетно.

И, знате шта? Бићемо спремни за ту 2027. годину када ће Србија бити свет у малом. Цео комплекс ћемо урадити на време, у Сурчину ће нићи велелепни низ објеката какав и Београд и Србија заслужују и нећемо часити ни часа са почетком изградње свих пратећих објеката, инфраструктуре, хала, стадиона и свега потребног.

Уз поштовање свих закона Републике Србије, законских процедура, процеса и уз максималну транспарентност, грађани Србије биће домаћини изложбе каква до сада у Србији није виђена.

Упркос празним критикама које се овом пројекту упућују тек да се испуни критичарска квота.

Целим процесом ће управљати предузеће основано за потребе "ЕХРО 2027", а све у складу са правилима Међународног бироа за изложбе (БИЕ), међународног тела које од почетка до краја прати цео процес кандидатуре земаља, а затим и организације изложбе. Предузеће основано за потребе "ЕХРО 2027" ће бити у обавези да донесе интерни акт, којим ће бити прописана процедура за спровођење јавних набавки уз вођење рачуна да она увек буде са што мање трошкова и са краћим роковима како би све било завршено до краја 2026. године када ћемо кључеве павиљона предати светским гостима. Дакле, нема речи о супротности са Законом о јавним набавкама.

И не само. Подсећам да континуирано радимо на већој транспарентности када је реч о јавним набавкама. Законом о јавним набавкама, од 2020. године имамо портал јавних набавки тако да се све набавке спроводе електронски. То управо омогућава већу транспарентност, конкурентност и смањење корупције. Сада имамо и додатне измене Закона о јавним набавкама, које ће се наћи на следећој седници Скупштине, а односиће се на обавезно објављивање података о свим уговорима и њиховим изменама, укључујући и уговоре на које се Закон не примењује. Наведено законско решење допринеће управо повећању транспарентности. Дакле, на овај начин, сваком грађанину ће бити доступне информације о начину трошења јавних средстава у набавкама.

И све то паралелно са почетком једног од највећег грађевинског пројекта у Србији, изградње "ЕХРО 2027" комплекса.

Не мисле изгледа тако неки опозициони политичари, или само понестаје тема за јавност. Јер, кажу ово је нека "споредна" изложба, па им смета баш све у вези са тим. Бламантно је слушати такву неинформисаност, а свакако се не бисмо бунили да су какву "споредну" изложбу оваквих габарита довели у Србију пре 2012. године. Уместо што су грађевинске машине у нашој земљи читаву деценију биле гаражиране јер није било ниједног пројекта на коме би радиле. Данас не бисмо морали да комплекс градимо од нуле, нити бисмо морали да се читаву деценију боримо са политичким наслеђем "демократских партија" које су оставиле рекордну незапосленост и економски запуштену Србију, коју инвеститори заобилазе.

Такве, како они кажу, "споредне изложбе" су се претходно одржавале у Казахстану, Лисабону, Ванкуверу, Њу Орлеансу, Торину, Будимпешти, Бризбејну, Минхену, Берлину, Риму, Паризу.

Када се овако нешто дешава у другој земљи, традиционално се дивимо, али када се ова изложба доведе у Србију, називамо је "споредном".

Нека је називају "споредном" они који су и Србију увек водили споредним путем, ја ћу бити задовољан када грађанима Србије представимо павиљоне, зграде, објекте, стадион, хале, путеве, пруге, целу мрежу која функционише на светском нивоу и представља Србију као развијену земљу која уме и може да организује ову изложбу и угости цео свет.

Ти "ЕХРО 2027" критичари су за Србију неповратно изгубили читаву деценију од 2000. до 2012. године. Репови тзв. "демократа" су живахни и данас, ево их у медијима, критикују све што се оком да видети у Србији, а пуне им гладне очи капиталних инфраструктурних пројеката који су Србију претворили у највеће градилиште у Европи, раста просечних плата на 840 евра и пензија на више од 300, раста запослености и смањења незапослености на 9,6 одсто и тако даље.

Све би то могло да се сврста у категорију "политичке борбе", да има бар и мало смислених аргумената.

Јер, ми ћемо 2027. године дочекати више од 120 земаља које ће се представљати у Србији на простору који ће парирати светским изложбеним комплексима и на који ћемо бити поносни.

Изволите, будно пратите како се то ради када умете, желите и радите за своју земљу, гледајте пажљиво како Србија постаје свет, јер ко зна, можда вам некад то искуство затреба. До тада, пробајте да прогутате ту "ЕХРО 2027" кнедлу коју имате у грлу", поручио је министар Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг