Вести

Мали: Од 1. априла плаћена пракса за најбоље студенте

 

Студенти завршних година факултета од 1. априла имаће плаћену праксу у јавним службама, предузећима и министарствима, а у наредних седам дана универзитети би требало да саставе списак најбољих студената који се за ту праксу квалификују, поручио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је на панелу "Дијалог лидера наше земље" у организацији СКОНУС-а рекао да је одлука о бесплатним праксама усвојена прошле недеље на седници Владе Србије, као један од шест захтева, који ће, каже, студентима бити испуњене.

"Ово је круна заједничког рада у протеклих неколико месеци, поготово са организацијама и институцијама које су везане за студенте", рекао је Мали и навео да се други пројекат односи на државни програм "Моја прва плата", који подразумева могућност да студенти завршних година или свршени средњошколци стичу радно искуство.

Мали је подсетио да је у том програму прошле и претпрошле године учестовало 17.500 младих и око 10.500 предузећа.

Држава субвенционише део плате, односно донира 22.000 динара за ученике који су завршили средње школу и 26.000 за оне који су завршили факултет, док послодавац даје остатак.

"Највећи број тих младих добило је први посао, углавном у тим организацијама у којима су радили", истакао је Мали.

Мали је рекао да се трећи захтев односи на стипендирање студената који су финансијски угрожени, те најавио да ће од 1. јануара следеће године бити основан посебан фонд за финансирање социјално угрожених студената.

Мали је навео и да ће се у наредном периоду размотрити могућност да се од следеће године из буџета финансирају студенти на мастер студијама струковних академија, што до сада, истиче, није био случај.

Таквом врстом помоћи треба да буду обухваћени и студенти на мастер студијама који су социјално угрожени или потичу из осетљивих група.

Мали је рекао да је међу будућим пројектима и студентска картица, коју ће студенти добијати заједно са индексом од следеће године.

Картица ће осигурати разне попусте, а Мали додаје да ће се следеће недеље формирати радна група Министарства просвете, Министарства финансија и кабинета председнице владе, те представника студената.

"На прави начин показујемо колико нам је стало да помогнемо студентским организацијама. Договорили смо шест ствари, спремни смо да слушамо и реализујемо пројекте. Министарство финансија је прошле године запослило осморо младих са Економског факултета, а ове године хоћемо 10 студената и са Економског, Правног и других факултета", поручио је Мали.

Мали је навео и да држава показује "снагу јавних финансија", те подсетио да је исплаћено 100 евра младима од 16 до 29 година, као и да се још једна таква исплата очекује у јуну.

Нагласио је да држава никада више новца није издвајала за младе.

"Пре десет година просечна плата је била 331 евро, а у децембру прошле године била је 635 евра. Стопа незапослености 2012. године била је 25, 6 одсто, а данас је 9,8 одсто", истакао је Мали.

 

У суботу се отвара брза пруга Београд - Нови Сад

Мали је најавио да ће у суботу, 19. марта, бити отворена брза пруга Београд - Нови Сад.

Рекао је да ће возови достизати брзину од 200 километара на сат.

"Оно што обећамо ми испунимо, није било лако, држава је била на ивици банкрота пре десет година. Захваљујући снажном економском расту можемо да отварамо фабрике, нова радна места, пруге, градимо ауто-путеве...", поручио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг