Вести

Недимовић: Светске институције Србију проглашавају лидером због Вучића

"Чињеница да смо освојили три пута више гласова од друге по реду најјаче странке у Србији и више него готово сви остали говори о томе шта народ мисли о нама и нашем раду", рекао је потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је између осталог говорио о ценама хране, али и о томе имају ли грађани Србије икаквог разлога за страх кад је снабдевеност храном у питању.

* Онима који би да се баве пољопривредом поручује да улажу у прераду. Јесмо ли мирни кад је реч о храни, хоће ли је Србија имати?

– Више пута сам то рекао, али јасно је да када сваки дан гледате како најјаче економије света позивају грађане да штеде не само на храни већ и на топлој води, нормално је да се запитате где смо ми у тој причи. Ми смо баш тамо где би свако пожелео да буде. Апсолутно самодовољни када је реч о храни, било да је реч о пшеници, кукурузу, брашну уопште или неком другом прехрамбеном производу који се сматра основном намирницом. Нико не треба да буде забринут, Србија производи више него што јој треба и то је јасно као дан. Чак и под забраном извоза, испоштоваћемо раније уговоре и већ извозимо у Албанију и Северну Македонију. Грађани треба да знају и да је та забрана, пре свега, превентивног карактера. Дакле, нисмо је увели јер немамо за нас, већ зато што је огромна неизвесност услед тренутних светских дешавања, те у том смислу се морамо домаћински понашати и чувати се за евентуално теже дане.

* А како да будемо мирни кад испливају информације о јавашлуку у вези са складиштењем основних животних намирница код приватника…

– За мене су ти људи гори од најгорих криминалаца. Крађа и препродаја стратешких залиха хране сопственог народа је злочин, не превара. Држава ће се побринути за такве да одговарају пред законом, а грађани свакако не треба да брину, јер ми хране имамо далеко више од тога што су појединци проневерили. Нема разлога за бригу. То, међутим, не умањује ниједне секунде значај и штету коју праве појединци отимањем хране од свог народа зарад новца. Зато ће такви сносити најоштрије могуће казне.

* Како објашњавате ово што се догодило?

– Алавошћу појединаца и бескрупулозним понашањем, попут нарко-дилера. Као и сваки такав појединац који само гледа где шта може да отме, препрода и стави још новца на гомилу. Стали смо за врат највећим европским нарко-дилерима, стаћемо и за врат локалним преварантима. Без бриге.

* Скаче нафта, ђубриво, хоће ли и цене хране сад после избора отићи у небеса?

– Избори апсолутно никакве везе немају са ценама хране. Тржиште диктира све, цене енергената посебно утичу на цену хране. Ми ћемо као и до сада да се боримо да грађани што мање осећају то, за разлику од 3/4 света који буквално гори са ценама свега. Ако једна Америка сад плаћа дупло већу цену нафте или Европа дупло већу цену хлеба, онда је јасно да се Србија засад изузетно добро бори. Наш бели хлеб је и даље на цени која је била и пре кризе. Нафта јесте скупља, али опет не за толико колико у поменутој Америци или Европи…

* Повећана су давања за српски аграр, шта још пољопривредници могу да очекују?

– Као што сте рекли, далеко већа давања, и то већа него икада раније. Ове године је буџет за субвенције пола милијарде евра. Уз то, ако додате ИПАРД новац, плус нових 400 милиона евра које нам је одобрила Европска комисија за ИПАРД 3 програм од следеће године, јасна је подршка српском аграру. Наравно да светска криза утиче на све, па и на пољопривреднике, али ту смо да се сви заједно изборимо са изазовима. Улагање у нове објекте, прерађивачке капацитете, механизацију и тракторе, само су неке од ствари које ћемо подржати.

* Кад је реч о субвенцијама, шта могу да очекују произвођачи, пре свега, млека и меса?

– Најкраће речено, 70 одсто свог новца који сам поменуо из националног буџета. Дакле, око 350 милиона евра, ако просто израчунамо. Уз то, недавно је завршен и конкурс за сточаре, који спроводимо са Светском банком, где од државе добијају пола новца за куповину механизације, прикључне машине или тракторе и свега 10 одсто свог новца. Остатак од 40 одсто се узима кроз повољан кредит који смо обезбедили. За произвођаче млека смо такође повећали премије за 40 одсто, те сада за сваки литар млека који произведу добијају 10 динара од државе. Уз повећане и откупне цене од стране млекаре, мислим да ће значајно лакше пребродити заиста тежак период који је за нама.

* Шта бисте саветовали онима који би хтели да се баве пољопривредом, где да улажу?

– Прерада, прерада и само прерада. Једино производњом џема, а не само шљива или ракије и ајвара, уместо чисте паприке, можемо се надати бољем положају. Ако имате козе, правите сир, не продајте само млеко. Све ово јесте изазовнији и скупљи пут, али на дуже стазе једино исплатив. Пошто је аграр бизнис као и сваки други, планирање на дуже стазе је императив. Прича од данас за сутра, нажалост, не пије воду. Свако ко је данас успешан у аграру, познат је управо по готовим производима, од Италије и пармезана до Француске и вина. Србија са претежно малим поседима, изузев Војводине, једину шансу има у преради, пластеницима са раним сортама воћа и поврћа и органској храни.

* А сад неко ко има, рецимо, 10-15 ари, што није много, шта бисте њему саветовали да на том простору уради за своје личне потребе?

– Пластеник за своје поврће и неколико садница воћа. Било да је парадајз, краставац и паприка или своје саднице јабуке, трешње, шљиве… Имаће и више него довољно за своју породицу.

* Видите ли себе и у будућој влади и на ком месту?

– Као што сам рекао и на свим претходним изборима, ми нисмо ти који о томе треба да се изјашњавају. Постоји странка и њени органи који се тиме баве. Моје је да, оно што ми је поверено и чиме ми је била указана велика част, урадим најбоље што знам.

* Како оцењујете резултате које је постигла листа Српске напредне странке, али и Александар Вучић као председнички кандидат?

– Чињеница да смо освојили три пута више гласова од друге по реду најјаче странке у Србији и више него готово сви остали говори о томе шта народ мисли о нама и нашем раду. То је велика одговорност, али и порука да ипак морамо још више да радимо како бисмо били ближи по резултату у односу на резултат председника Вучића. Резултат који је Александар Вучић остварио ушао је у историју и као такав ће заувек остати оријентир свакоме ко у будућности буде имао амбиције да буде председник државе. Иза тога стоје, без имало лажне скромности, озбиљни и пре свега видљиви резултати, енормна енергија коју поседује, знање и способност да у оваквом времену, под његовим вођством, реномиране светске институције Србију проглашавају лидером у економском расту. Дакле, у исто време и за понос, али и за смерницу шта као странка треба да урадимо више у наредном периоду.

* Да ли ћете и где прославити првомајске празнике?

– Нисам тип који нешто посебно прославља празнике. Углавном се задесим у неком селу, са мојим пољопривредницима. Слободно време, бар оним што претекне, свакако ћу провести са породицом и пријатељима…

 

 

 

Извор: Објектив