Вести

Недимовић: У наредним годинама још више средстава за органску производњу

Традиционални Organic konkurs NLB Комерцијалне банке, чланице NLB Групе, данас је званично завршен свечаном доделом награда на 89. Mеђународном пољопривредном сајму у Нoвом Саду. Укупно је додељено два и по милиона динара за пет најбољих пројеката узгоја и прераде органске хране.

На конкурс је ове године стигао 61 пројекат – 13 из Централне Србије, 18 из Војводине, два из Јужне Србије, 11 из Београда, 10 из Западне и седам из Источне Србије.

Ове године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије издвојило je приближно 380 милиона динара за подршку органској производњи, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је да ће у наредним годинама то бити и више.

Недимовић је оценио да органска производња полако заузима место које јој и припада, како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

„Подсетићу да су наши највећи купци из Немачке, Канаде, Велике Британије и Француске и само у последње две године смо удвостручили извоз органске хране, од 3,7 на готово 60 милиона евра и са 5.000 на 23.000 хектара. Дубоко верујем да је органска производња будућност за српски аграр, али и најбоља шанса за мала и средња газдинства“, навео је Недимовић.

 

 

Извор: Танјуг