Вести

Петковић: Погром Срба са КиМ жива и незацељена рана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић рекао је да је погром над српским народом који су спровели албански екстремисти 17. марта 2004. године жива и незацељена рана на телу српског бића и поручио да ће Србија учинити све да заштити свој народ на Косову и Метохији како се таква трагедија никада не би поновила.

"Албански екстремисти кренули су тада да етнички очисте цео простор Косова и Метохије од Срба и свега што је српско. Више десетина хиљада албанских србомрзаца према извештајима ОЕБС-а и Хјуман рајтс воча, кренуло је на Србе само због тога што су имали другачије име и презиме и зато што су били другачије вере", рекао је Петковић.

Петковић је подсетио да је током тродневног насиља убијено деветоро Срба, четири хиљаде Срба протерано са Косова и Метохије, уништено више од 900 српских кућа, спаљено 35 цркава и манастира, уништено више од десет хиљада вредних фресака и етнички очишћено, девет села и шест градова, међу којима и Приштина, у којој је некада живело 40.000 Срба.

"Тај злочин који се десио у срцу Европе на почетку 21. века јесте пре свега велика мрља на образу међународне заједнице која је у том тренутку била присутна на простору Косова и Метохије и бројала више десетина хиљада припадника, који су, нажалост, немо посматрали дивљање албанских хорди према свему што је српско", рекао је Петковић. 

Петковић је рекао да је погром над Србима озбиљно припреман и координиран, а да су након свих злочина који су тада почињени над Србима, сви Албанци који су у њима учествовали ослобођени кривичне одговорности и да је тек неколицина добила симболичне казне, а да суштински нико није одговарао.

"Нико није одговарао од налогодаваца, а постоје јасне информације, подаци, које говоре о томе како су се организовали албански политичари, како су још од октобра месеца претходне 2003. године интензивно кренули са различитим састанцима, припремајући све нападе и све оно што је требало да уследи како би се протерао српски народ - што су и учинили 17. марта 2004. године", рекао је Петковић.

Петковић је истакао да је повод за злочине над Србима било несрећно утапање тројице дечака у Ибру, и нагласио да су за тај догађај албански медији окривили Србе, што је касније УНМИК полиција јасно демантовала и указала да Срби са тим несрећним несрећним случајем нису имали никакве везе. 

"Али наравно, машинерија је била покренута, план је већ одавно био спреман и кренуло се у напад на Србе, на српске цркве, манастире, монахе, монахиње, српске куће, на наша вековна огњишта, на наше гробове са намером да се затре српско име и презиме на Косову и Метохији. Та идеологија мржње 2004. године, нажалост, жива је и данас кроз политику, пре свега Аљбина Куртија, који на све начине покушава поново да протера српски народ и да га завије у црно", истакао је Петковић.

Петковић је додао да ескалаторни потези Приштине, укључујући последњи који се односи на укидање динара и платног промета Србије на простору Косова и Метохије - који зауставља плате, пензије, социјална давања и живот Срба на Косову и Метохији - нису ништа друго, већ наставак исте злочиначке политике која је вођена 2004. године, као и да све указује да идеологија зла и даље живи, а да се кампања лажи према Србима и свему што је српско и даље наставља. 

"Председник Александар Вучић више пута је јасно рекао да се више никада неће поновити нити "Олуја", нити погром. Држава Србија ће учинити апсолутно све да заштити свој народ на Косову и Метохији. У дијалогу градимо мир и долазимо до решења, иако је то готово немогуће с обзиром да приштинска страна све одбија", истакао је Петковић.

Петковић је поручио да Србија неће дозволити да се више икада понови 2004. година, када су Срби убијани, и када је хиљаде српских породица са децом напустило простор Косова и Метохије тражећи спас у централној Србији.

"Борићемо се да сачувамо мир, али с друге стране никада нећемо заборавити 17, 18. и 19. март, никада нећемо заборавити шта нам се десило, као и чињеницу да тадашња власт у Београду није спречила погром свога становништва са простора наше јужне покрајине. С друге стране инсистираћемо да лицу правде буду приведени сви они који су одговорни. И налогодавци и извршиоци овог страшног злочина који се десио на почетку 21. века у срцу Европе, пред очима међународне заједнице, која је немо посматрала страдање српског народа који је само живео на својим вековним огњиштима", закључио је Петковић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг