Вести

Председник Вучић разговaрао са председником Ебрахимом Раисијем

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Исламске Републике Иран Ебрахимом Раисијем, са којим је разговарао о билатералним односима и развоју економске сарадње, нарочито у области пољопривреде и трговине, као и у оним доменима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес.

У том контексту, председник Вучић је издвојио области са великим и недовољно искоришћеним могућностима за сарадњу, као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, али и грађевинарство, рударство и енергетика.

Председник Вучић је упутио молбу иранском председнику за договор о дугорочном снабдевању Републике Србије азотним ђубривом, што ће обезбедити стабилност за нашу пољопривреду у погледу једног од најважнијих елемената за даљи развој ове привредне гране, што је председник Ирана прихватио. Договорено је да ће се разговори и коначни договор на ову тему надаље одвијати на експертском нивоу.

Саговорници су као неке од кључних додатних тачака могуће сарадње истакли трговину производима попут кукуруза и других житарица, те говеђег и јунећег меса, али и пласман српског семена и семенског материјала, док се разговарало и о потенцијалима у погледу заједничких инвестиција у области производње механизације и сточне хране.

Председник Вучић је нагласио да Србија изузетно цени принципијелан став Ирана о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и подршку по овом питању.

Председник Раиси је још једном потврдио чврсто опредељење Ирана да настави да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу за лично ангажовање на развоју свеукупне сарадње.

Двојица државника су разговарали и о актуелним збивањима на светској политичкој сцени.

Председник Раиси је позвао председника Вучића да дође у посету Ирану, што је председник Вучић са задовољством прихватио.

 

 

 

Извор: Танјуг