Вести

Трибина Савета за здравство ГрО СНС Ваљево посвећена оралном здрављу

Недеља здравља уста и зуба, традиционално, од 1991. године, обележава трећу недељу маја бројним активностима као што су јавне и друге манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација.

Поводом недеље здравља уста и зуба  Савет за здравство Градског одбора Српске напредне странке Ваљево организовао је трибину посвећену оралном здрављу на којој је говорила др Ирена Кукољ, специјалиста ортопедије вилице.

“Традиционално већ 31 годину, треће недеље у месецу мају промовише се орално здравље. Ове године под слоганом “Будимо поносни на свој осмех”, односно правилне навике за здраве зубе. Како је Светска здравствена организација дефинисала здравље као стање потпуног  психичког, физичког и социјалног благостања тако би се орално здравље могло дефинисати као стандард здравља оралних ткива и ткива која су повезана са њима што омогућава појединцу да извршава одређене виталне функције да жваће, једе, гута, говори, комуницира са околином без икаквих знакова болести , а исто тако непријатности и сметњи што доприноси општем стању здравља организма и благостања”, истакла је др Кукољ.

По њеним речима болести уста и зуба могу изазвати бол, поремећаје функције жвакања и говора, као и психолошке проблеме, те могу дугорочно штетно утицати на укупно здравље и благостање. Већина оралних болести и стања заједнички су фактори ризика са водећим незаразним болестима (болести срца и крвних судова, малигне болести, хроничне респираторне болести и дијабетес) “Слоган кампање  указује на значај доброг оралног здравља за свакодневне активности као што су говор и смех. Стога опште препоруке за очување оралног здравља које се наглашавају у оквиру ове кампање нису усмерене само на значај одржавања адекватне хигијене и редовних посета стоматологу, већ обухватају и препоруке за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење, смањење или престанак конзумирања алкохола и пушења”, рекла је др Кукољ и навела опште препоруке за очување оралног здравља.

 

Галерија

 

 

 

Српска напредна странка Градски одбор Ваљево