Вести

Весић: Брза саобраћајница Иверак-Лајковац готова до краја године

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић најавио је да ће брза саобраћајница Иверак - Лајковац бити готова до краја године, када ће се завршити радови на деоници од петље Дивци до Ваљева.

Министар Весић рекао је да ће у наредним недељама бити потписан уговор о изградњи Јужне обилазнице око Ваљева, у дужини од 2,2 километра.

Министар Весић истакао је да је укупна вредност изградње брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац 158 милиона евра.

"Брза саобраћајница Иверак - Лајковац дуга је 18,2 километра и предвиђена је за брзину до 100 километара на час. Она треба да омогући Ваљеву да се прикључи на ауто-пут "Милош Велики", односно да Ваљево буде прикључено на мрежу ауто-путева и брзих саобраћајница", рекао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је да је прошле године завршен први део брзе саобраћајнице, од Лајковца до петље Дивци. 

"Остало је сад да се заврши 5,8 километара до Ваљева, а читав посао ће бити завршен до краја године. Завршава се и још неколико експропријација које су остале и ради се пуном паром на читавом пројекту", рекао је министар Весић.

Како је навео, добра вест за грађане Ваљева је што ће у наредних неколико дана или недеља бити потписан уговор о изградњи Јужне обилазнице око овог града. 

"За почетак радићемо 2,2 километра која ће суштински значити комплетну обилазницу око самог Ваљева, што значи измештање комплетног теретног саобраћаја из Ваљева и то је нешто што ће бити наставак овог пројекта", навео је министар Весић.

На брзој саобраћајници Иверак - Лајковац (мостови, надвожњаци) има 20 објеката, а укупна дужина мостова на траси је 5.250 метара. 

Главни извођач радова на пројекту је кинеска компанија "China Shandong".

Укупна дужина брзе саобраћајнице је 18,2 километра, а у саобраћај је пуштен део у дужини од 12,4 километра.

Радови се изводе на преосталој деоници од петље Дивци до Ваљева у дужини од 5,8 километара.

На брзој саобраћајници Иверак - Лајковац налази се прикључење на Јужну обилазницу око Ваљева и представља везу са индустријском зоном у Ваљеву.

 

 

Извор: Танјуг