Вести

Вучевић: Чуваћемо Србију

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је председник Републике Србије Александар Вучић на јучерашњим састанцима са европским лидерима у Бриселу још једном поновио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не испуњава обавезе из Бриселског споразума, као и да Србија никад неће прихватити чланство тзв. "Косова" у Уједињеним нацијама и признати независност јужне покрајине.

"Добро је да смо имали прилику да као Србија, односно председник понови да није дошло до примене Бриселског споразума већ 11 година. Наравно да смо спремни да разговарамо о свим предлозима осим оних који укључују независност Косова (и Метохије) и столицу у Уједињеним нацијама за "Косово". Не прихватамо ни један вид де факто или де јуре признања "Косова" као независне државе", истакао је министар Вучевић.

Додао је да о свему може да се разговара, и о печатима и царинским декларацијама, осим о ономе што води ка независности Косова и Метохије.

"Све може да буде на столу, а пре свега Заједница српских општина и заштита народа на Косову и Метохији", рекао је министар Вучевић.

Указао је да данашње околности нису лаке за Србију и да предстоје велики изазови, али да је неопходно бити рационалан.

"Морамо да будемо рационални, да се не одричемо емоција према Србији и Косову и Метохији, да је чувамо, али да је мудро водимо кроз ова времена где се дешавају разне прилике и неприлике и у свету и региону. Важно је да људи у Србији прихвате и знају да мудрост није кукавичлук и да компромис није лош. Да нас емоције мотивишу, а не лимитирају. Оне треба да буду стимуланс, а не да нас заглаве у живом блату", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је оценио да Курти неће испунити оно што је договорено у Бриселу, а затим и у Охриду, односно да је сигуран да Курти нема намеру да формира Заједницу српских општина и да ће се чврсто држати тог става.

"Истовремено ме и плаше покушаји да се Заједница српских општина формира од стране неких међународних посредника, јер ће имати јачину и легитимитет као нека невладина организација, као добровољачко ватрогасно друштво, без икаквих ингеренција", рекао је министар Вучевић.

Према речима министра Вучевића, Курти не може да "свари" ништа што носи назив српско и његов највећи страх је опстанак Срба на Косову и Метохији, а највећа жеља успешно "пузеће етничко чишћење".

Говорећи о предстојећим изборима у Србији, министар Вучевић је рекао да је свима јасно да уколико опозиција коју чини бивши режим и коју предводи Драган Ђилас победи, може се очекивати да војска буде угурана у НАТО и изгуби неутралан статус, затим санкције Русији, али и проглашење српског народа за геноцидан.

Оценио је да је, како је навео, исто и са "десне стране", додајући да десница нема проблем да направи коалицију са Ђиласом само ако им "математика буде добра".

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи