Вести

Вучевић: Најчистија и најубедљивија победа Вучића

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, Милош Вучевић гостујући у "Викенд јутру" на ТВ Хепи изјавио је да је постизборна атмосфера показала да оно што је пре избора било немогуће, сада могуће.

 

После избора могуће да зарад власти левица и десница немају никакве идеје

Вучевић истиче да сада заједно могу они који су за НАТО, и они који су против, да се зарад власти удружују са онима којима се у Сребреници десио геноцид и са онима које називају издајницима.

Вучевић је рекао да ако треба да преузму негде градску власт, очас посла ће заборавити све и направити договор.

"Дешавају се неке ствари које су пре избора биле потпуно немогуће, сада делују могуће. Тренутно је на делу и изборни инжењеринг, како би се на поновљеним гласањима странка Бориса Тадића увела у градски парламент. Колико сам информисан требало би да буду поновљени на пет бирачких места, онда је такав сценарио могућ само у политичкој теорији. Врло је тешко да таква ствар може да се деси, али то би било изигравање изборне воље грађана да својим бирачима кажете немојте да гласате за мене, гласајте за ове друге", објашњава Вучевић.

 

Представљају нас као губитнике иако имамо убедљиву већину

Вучевић напомиње да су после оваквог постизборног понашања тих странака, грађани сада уверени на шта су све спремни зарад доласка на власт.

"Управо је то био један од разлога зашто сам предлагао да на јесен и до краја године имамо ванредне парламентарне изборе. Управо да би се таква ситуација истерала на чистац, кристализовала. Иако Српска напредна странка у парламенту има убедљиву већину, има огромну већину, кажу да смо губитници, а победници они који су освојили 4,5 8, 11, 13, одсто... Кажу да је почетак промена, да је тај талас кренуо. Не разумем такве хистеричне реакције, те је мој предлог за изборе да покажемо ко ће наставити да побеђује, а ко ће да губи", нагласио је Вучевић и додао да то не значи да Српска напредна странка неће вршити анализу својих резултата и покушати да извуче поуке.

Вучевић такође истиче да није изненађен да је председник Вучић рекао да није за то, и да то вероватно није добро за државу јер би смо имали владу у техничком мандату од четири-пет месеци и да то није добро, а не нарочито у овом геополитичком превирању везано за међународне односе и украјинску кризу.

Вучевић је рекао да их је можда неких гласова коштало и то што у ни једном тренутку током кампање нису никог оптуживали, за разлику од њих који нису бирали ни речи ни средства.

 

Напади на Српску напредну странку и председника Вучића и његову породицу потпуно релативизовани и не наилазе на осуду

Српска напредна странка је једина и могла да прича о резултатима јер их има. Сада је питање да ли је политички исплативо да немате критику и да не опомињете бираче како ради ваша политичка конкуренција. Поносан сам што Српска напредна странка води једну државничку политику, да је наш кандидат Александар Вучић водио такву кампању. Нисмо рекли ни једну ружну реч, нисмо имали ни један плакат, спот против конкурената, а с друге стране били смо изложени бесомучним и вербалним и физичким нападима. Оно што је опасно је да то постаје свакодневица да се нападају просторије Српске напредне странке, да се баца фарба на билборде и то је прихватљиво, напад на председника Вучића и породицу такође. А не дај Боже да се њима нешто деси, а ником се ништа не дешава, каква би то кукњава била, рекао је Вучевић и додао да управо неко покушава да изазове инциденте како би се изазвао хаос, а они испали жртве.

 

Много су ми гори они што ћуте, од оних који упућују претње

Вучевић je одговарајући на питање о претњама њему и његовој породици рекао да га од претњи много више забринуо тај зид ћутања.

Ћуте они који су носиоци неких позиција у друштву. То је мали део оног што преживљава председник Вучић и његова породица. Непријатно јесте, али то је део када се бавите јавним послом. Није ни чудо што се такве претње шаљу јер било је порука у кампањи да Србији треба да се деси Мајдан.

Председник Вучић, истиче Вучевић је однео историјску победу, а да му нико од политичких противника није честитао, а да је то урадио и цео регион и свет.

То је заиста непримерено, који су сви заједно добили дупло мање од њега, укупно 800.000 гласова. Нису рекли не волимо те, не слажемо се, али свака част на победи.

 

О изборима у Мађарској – интимно сам прижељкивао победу Фидеса и Орбана

Вучевић је коментаришући резултате избора у Мађарској и победу Виктора Орбана рекао да је интимно и емотивно навијао за Орбана.

Скоро пола века живим у Новом Саду, могу да констатујем да српско-мађарски односи никада нису били бољи и да су на томе много допринели Орбан и Вучић али и Иштван Пастор који је био важна карика. Надам се да ћемо те односе чувати, и за Београд је добро да ће у Мађарској бити иста влада.

 

Пут Србије ка Западу и Европској унији треба да иде преко Будимпеште, а не Загреба и Љубљане

Вучевић је мишљења да пут Србије ка Европској унији треба да иде преко Мађарске, а не Хрватске и Словеније.

Доста смо имали, рекао бих вишевековну заблуду да пут ка Западу води преко Загреба и Љубљане. И то нам се обило сваки пут о главу. Сваки пут смо ми платили цену и извукли дебљи крај. Али чини се да Запад хоће политичаре који су буквално административни радници који немају став – и када је добар и када није. Током кампање чини ми се да идентична кампања напада и против Орбана и против Вучића. Сличне технологије напада. А на делу је матрица хоћемо јаке институције, а шта то значи без јаких лидера. Људи дају смисао свему. Ми хоћемо јаке лидере који хоће снажне институције, а када год се појави снажан лидер брзо се гледа да му се сломе крила. Да му се фабрикује нека афера, да се представи као реметилачки фактор.

 

Одласком Ангеле Меркел створио се вакум, нема позиције лидера у Европи

Ту се види један вакум. Макрон има амбиције да постане један европски лидер и да Француска има једну јачу улогу. Када говоримо о геополитичкој ситуацији у свету не треба заборавити и питање Кине и Тајвана, изјавио је Вучевић.

Говорећи о свему чиме се Србија сусретала у последњих десет година, од поплава, финансијске консолидације затим вируса, константних притисака због Косова и Метохије а сада и притисака због неувођења санкција Русији, Србија је успела да оствари огроман економски напредак, политика која јача позицију наше земље.

"Сведоци смо да је Украјинска криза довела до тога да су сукобљене стране све удаљеније од неког политичког договора, уз отворене претње да се ратни конфликт пренесе и на друге земље. Све то мора све нас да забрине. Када имате државу као што је Србија са отвореним питањем око територије, када имате регион који је прилично турбулентан. Балкан је и даље трусно подручје, имамо покушај ревизије Дејтонског споразума и укидања Републике Српске. Јако је лицемерно да су неке границе променљиве, а неке не", нагласио је Вучевић.

 

Став опозиције по питању Косова и Метохије јако неодговоран

Вучевић је рекао да је став опозиције у Србије по питању Косова и Метохије јако неодговоран, и то у периоду када нам из региона константно шаљу отровне стрелице према Србији.

Грађани морају да разумеју да смо тренутно под огромним притисцима, уценама. То нису ни мало дипломатски и учтиви разговори. Ужасно нам је тешка позиција да не угрозимо инвестиције, економски напредак, потенцијал за раст плата и пензија. Да наставимо да јачамо војску и одбрамбени систем, а да се с друге стране не огрешимо о државе које су биле коректне према нама, да не прекидамо планирана пријатељства. И да чувамо енергетску безбедност. Много је тешко да се избалансира, да седимо на нашој столици. Србија је на својој столици и сви хоће да јој сломе ноге.

Вучевић подсећа, да смо у 20. веку имали тежак период страдања нашег народа, губитак територија, економске санкције, а затим револуцијом и пљачкашком приватизацијом све под плаштом демократизације.

Некад ми се чини да је право чудо где смо данас с обзиром шта смо све преживели. Данас је неупоредиво боље него што је било. То не значи да живимо онако како желимо, да живимо у утопијама. Морамо још много тога да радимо, али боље од оног што смо имали пре 15, 20 и 30 година.

 

Некима се све подразумева, пруге, радна места, мир, стабилност. За то се не подразумева, за то се бори

Али чини се да је људима све постало нешто што се подразумева, брза пруга, путеви, фабрике, инвестиције, више радних места, болнице, школе.

Мир и стабилност, подразумева се. Али то се не подразумева, за то се бори. Ми то, када се сетимо бољих времена, олако томе приступамо и почиње да влада мишљење да се све подразумева. Не дај Боже да нам се нешто лоше деси, да нас не опомене опет суд историје па да видимо да се то не подразумева, него мора да се чува и брани, рекао је Вучевић и додао да Србија треба да чува мир, гради најбоље могуће односе у региону, да релаксира односе са свим суседима, развија пројекат "Отворени Балкан", да настави европски пут и сачува добре односе са традиционалним пријатељима и да сачува енергетску стабилност. И гради најбоље могуће односе са Америком.

 

Пред Вучићем огроман терет, не бих волео да сам му у кожи. Чекају да се саплете, како би могли да га шутну

Вучевић истиче да је огроман терет на председнику Вучићу и заиста му не би био у кожи.

Колико је на понос тај његов број гласова који је добио, а с друге стране једно тешко бреме. С друге стране велика су одговорност одлуке које треба да се донесу у интересу грађана и Србије. Чекају да се саплете како би могли да га шутну, али не кажу шта треба да ради и шта је решење. По питању Косова и Метохије немате ни једно решење, осим ових фанатика и једних и других, од да се вратимо у Призрен до признања. Или крилатица свеобухватно помирење. То су те лаке пароле, ништа нисте рекли, нисте се обавезали, ником се нисте замерили. То није политика, то је лицемерје. Они то сада прижељкују како би могли да га сломе.

Осврћући се на брзу пругу Вучевић је рекао да се до сада 120.000 људи већ возило брзим возом.

"Невероватно. Револуција, то је потпуно друга Србија. Не могу да опишем шта то суштински значи. Али тек ћемо по протеку времена видети ефекте, шта значи нека нова Србија", закључио је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи