Вести

Вучевић: Наставићемо да се понашамо као одговорна, државотворна странка

Разговори о коалицијама нам тек предстоје на Председништву и Главном одбору странке, па онда и са самим потенцијалним коалиционим партнерима. Иако су неки из опозиције покушавали лажно да наметну питање легитимитета, оно апсолутно не постоји, рекао је у интервјуу за "Блиц" потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић истиче да Српска напредна странка има потпуни легитимитет да буде стожер и нове Владе Србије, као апсолутни победник избора.

* Скоро месец дана је прошло од избора, да ли бисте нешто променили да је сада кампања?

- Продужио бих дан, да је то икако могуће, зато што увек имам утисак да је фалило времена. Суштински не бих променио ништа јер се, у врло тешким околностима у којима се кампања одржавала, Српска напредна странка понашала као одговорна, државотворна странка, што од нас народ и очекује. Нисмо се бавили популизмом и скупљањем јефтиних поена, већ смо потпуно искрено презентовали наше планове и поруке, ништа не улепшавајући. Нисмо "гађали” емоције грађана, нисмо их лагали, нисмо обећавали немогуће у ситуацији када се цела планета суочава са кризом и рецесијом због рата у Украјини. Нисмо играли и певали патриотске песме, и позивали се на наративе на које је слаба већина грађана Србије. Политика Српске напредне странке никада није била базирана на подилажењу бирачима, нити на давању лажних обећања, већ искључиво на реалним програмима које можемо да остваримо зарад бољег живота грађана, и напредније и успешније Србије.

* Да ли је Српска напредна странка падом освојених процената "начета"? И да ли је, како поједини опозиционари кажу, ово почетак краја владавине напредњака?

- Када сте на власти 10 година, када на свим изборима добијате убедљиво највећу подршку грађана, када освојите 120 посланичких мандата у Скупштини Србије а први следећи испод вас има скоро четвртину мање... онда о каквом крају можете да причате, осим ако не мислите да је време за крај лупетања оних што више не знају како да оправдају свој изборни дебакл. Природно је да се љуте и они који су једва пребацили цензус од 3 одсто, и они за које је и даље недостижан, а нажалост је постало нормално да причају свакакве глупости, лажу и покушавају да обману грађане. Они немају никакву одговорност, али зато имају све теже комплексе због успеха и резултата које остварују Александар Вучић и Српска напредна странка. Дакле, грађани су 3. априла јасно рекли да кроз тешка времена желе да их води председник Александар Вучић и Српска напредна странка. И то су још убедљивије потврдили на поновљеном гласању. То је једино што је важно. А ми ћемо као странка наставити да се реформишемо, да јачамо, да уводимо нове људе, да дајемо шансу онима који могу да дају највећи допринос даљем развоју Србије, у свим сегментима друштва. У будућности ће странка бити на великом испиту јер треба оправдати још један добар изборни резултат, али и учинити све да се у будућности поправи.

* Очигледна је разлика у рејтингу Српске напредне странке и вашег председника Александра Вучића. Имате ли неки план да то изједначите?

- Имамо план да још више радимо, а не да се такмичимо са председником Александром Вучићем. Предстоји нам подробна анализа свих порука које су нам грађани послали на овим изборима, и о томе ћемо разговарати на страначким органима, што иначе радимо након свих избора. Невероватно је како се део јавности више бави разлагањем тезе како је Александар Вучић резултатом показао да је прерастао странку, него чињеницом да је остварио историјски резултат – два пута узастопно је убедљиво победио у првом кругу председничких избора и добио поверење око 60 одсто грађана Србије. Ми смо поносни на резултат нашег председника, и на све резултате које остварује странка коју је направио и коју води. Погледајте само колико је урађено у Србији и за Србију у последњој деценији, док је стожер власти Српска напредна странка, народна и државотворна странка. Ни у највећим искушењима, ни у најтежим моментима нисмо скренули са тог курса. Упркос ужасној кампањи и језивим покушајима дехуманизације породице Вучић и самог председника, он је свих ових година Србију водио само напред, и све убедљивије је побеђивао. Ми смо поносни на то, и трудићемо се да и да наш председник Вучић буде поносан на нас, на своје напредњаке.

* Председник Вучић је рекао да само он зна ко ће бити мандатар за састав владе? Пошто је из тога јасно да ви не знате, можете ли да нам кажете ко би по вашем мишљењу могао да води владу успешно?

- Не могу то да вам кажем јер нити размишљам на ту тему, нити мислим да би требало да се бавим давањем таквих процена и кадровањем по медијима. С друге стране, разумем вашу заинтересованост, и то што креће отварање кладионица јер све је то постало део политичког фолклора у међупростору од избора до формирања нове владе. Не треба бити нестрпљив и када дође време за то, председник Србије ће саопштити ко је мандатар за формирање нове владе. Једино што у овом моменту ја могу да кажем јесте да сам сигуран у то да ће у новој влади седети најбољи и најпрофесионалнији људи, који ће вредно и одговорно радити у најбољем интересу свих грађана Србије, у овим изузетно тешким и сложеним временима. И ту владу неће састављати ни страни амбасадори, нити тајкуни, нити било какве интересне групе, како што је био случај пре 2012. године, пре него што је Српска напредна странка дошла на власт.

* Какве су ваше амбиције? Да ли је дошло време да преузмете неко министарско место?

- На половини сам трећег мандата на месту градоначелника Новог Сада. Не бежим од рада, одговорности и нових изазова, а имам још снаге, и наравно снова и амбиција.

* Како коментаришете сусрет Александра Вучића и Драгана Ђиласа након свега?

- Председник Вучић је још једном показао да је одговоран политичар спреман за разговор са политичким неистомишљеницима, и да се залаже за дијалог и даљу демократизацију друштва. Са друге стране, без обзира на намере које је имао Ђилас као лидер једне опозиционе странке, његов разговор са председником Вучићем довео је до потпуног хаоса међу политичарима, Ђиласовим партнерима из коалиције коју су направили за изборе. Све што се дешавало и све што су изјављивали након сусрета, показало је да се они међусобно мрзе и не подносе, и да је све у том њиховом опозиционом удруживању било лажно и непринципијелно.

* Да ли сте за понављање избора у Београду?

- Српска напредна странка је победила на изборима у Београду, и то је чињеница. Српска напредна странка никада није бежала од избора па неће ни сада, што је јасно поручио председник.

* Ситуација у Украјини далеко је од смиривања. Србија дуго није била у тежој и незахвалнијој ситуацији када је реч о спољној политици. Да ли подржавате увођење санкција Русији?

- То није питање за појединца. Ово време захтева да се сви понашамо максимално одговорно, и да првенствено мислимо на интересе грађана Србије, да их што је више могуће заштитимо од "удара кризе". Сведоци смо да се ситуација мења из сата у сат, да у целом свету влада велика неизвесност, да је криза у неким земљама већ утицала на енормна поскупљења живота. Сећате се да су причали да ћемо одмах после избора да уведемо санкције Русији. Па се то, наравно, није десило. Србија је једина земља у Европи која то није урадила. А председник Вучић због тога непрестано трпи притиске, и уцењивања, и условљавања. Упркос свему, Србија неће угрозити своје националне интересе. И ја чврсто верујем у чврст и принципијалан став председника Вучића.

* Подршка европским интеграцијама Србије међу грађанима је опала. Да ли вас то брине?

- Пад оптимизма грађана је логичан след једног дугог пута и још дужег списка обећања о датуму приступања Европској Унији. Међутим, процес европских интеграција и очување регионалног мира и стабилности су од кључног значаја за Србију, за наш даљи економски развој. И на забринутост и разне спекулације које се појављују ових дана, председник Вучић недвосмислено одговара да ће Србија наставити својим европским путем, уз очување пријатељских односа са Русијом.

 

Не могу ни да замислим Српску напредну странку без Вучића на челу

* Вучић је најавио повлачење са чела Српске напредне странке. Иако је и раније то помињао, утисак је да је сада одлучнији. Ко би могао да га наследи?

- О томе ће одлучити чланови Српске напредне странке, мада сам сигуран да за већину њих постоји само један лидер а то је Александар Вучић. И не можете нам замерати на томе што кажемо да не желимо да мењамо нашег вођу. Александар Вучић је и пријатељ, и саборац, и председник странке. Шта год он сам желео и мислио о томе, али ја лично не могу ни да замислим Српску напредну странку без Александра Вучића на челу. И вероватно то никада нећу моћи да прихватим.

 

 

 

Извор: Блиц