Вести

Вучић: Борио сам се и живео за нашу земљу сваког дана

Последњег дана предизборне кампање, у емисији Владимира Ђукановића, председник Републике Србије је говорио о очекивањима када је реч о резултатима предстојећих избора, бруталним нападима којима је изложен, лажној елити, последицама рата у Украјини.

"Поносан сам на тип кампање који смо изабрали, у којем нисмо ништа негативно говорили о нашим политичким противницима. Нисам користио прилику да чемер или бес због свега онога што су они изговарали искаљујем на њима, да узвраћам на било који начин. Срећан сам јер ће та кампања ући у историју", рекао је Вучић.

"Хоћу да кажем велико хвала хиљадама и хиљадама људи који су се ова два месеца срчано и искрено борили, понашали се крајње одговорно и озбиљно, без иједног инцидента, осим што је двоје наших активиста претучено. Никада мирнија кампања, никада од стране некога ко је власт није била толико фер кампања", рекао је Вучић.

Такође је захвалио народу на поверењу које му је поклонио у претходних пет година.

"Борио сам се и живео за нашу земљу сваког дана, за нашу Србију. Није било поноснијег човека од мене", рекао је Вучић.

Констатовао је да би, уколико би победио на овим изборима, то значило најдужу владавину, после Николе Пашића, неког изабраног политичара у Србији.

"Уколико би се то догодило, било би то први пут да неко два пута добије изборе у првом кругу. То је резултат који би ушао у историју – да добијете у првом кругу после десет година власти. То онда значи да сте ипак нешто урадили и да људи то, без обзира на сву мржњу коју је неко сипао, цене. Али, важније од моје личне емоције је то шта ће људи да добију. А добићемо много нових стадиона, много нових путева, пруга, брзих возова, фабрика", поручио је Вучић.

Потврдио је да је његова одлука да оде са чела Српске напредне странке дефинитивна.

"Уколико будем изабран за председника, бићу председник свих. Нећу се одрицати Српске напредне странке, али мораћете страначким пословима да се бавите без мене", рекао је Вучић.

Упитан који проценат гласова очекује на предстојећим изборима, Вучић је рекао да би био тужан ако би то било испод 60 одсто.

Осврнуо се и на кампању његових политичких противника.

"Имате људе у коалицији око господина Ђиласа који су водили једну агресивну кампању, негативну пре свега. Њихови медији су водили ужасно агресивну негативну кампању, са бесмисленим клеветама, увредама и неистинама. Али, увек је ограничен број људи који свој суд доносе на основу мржње, јер некада морате некоме нешто и да понудите, да људима кажете шта је то за шта се залажете", рекао је Вучић.

Као пример такве кампање навео је безуспешан покушај медија под контролом Драгана Ђиласа да га монструозним лажима и измишљотинама доведу у везу са убиством Оливера Ивановића, и то кроз наводе осведоченог криминалца Бобана Богдановића, званог Пацов, који се притом позива на разговор са покојником, убијеним криминалцем из клана Вељка Беливука.

"Ако је ваш програм да снимите некога пре шест месеци, па то објавите неколико дана пре краја кампање, питање за тужиоца је да ли је то прикривање кривичног дела? Али, чак и тај каже "Вучић са тим нема никакве везе". 

Онда видите колико је то било организовано. У истом дану држе десет конференција за новинаре. Две и по године су говорили да сам ја убица, да сам убио Оливера Ивановића и не знам кога још, а на крају и њихови људи из подземља кажу да то нема никакве везе са Вучићем. То је све лаж. Мислите да је неко рекао "извини"? Неће никада", рекао је Вучић.

Оценио је да борба за власт некоме представља борбу за финансијске ресурсе, а некоме част, понос и историју.

"Неки спортисти који су ме подржали на претходним изборима говорили су против мене. Кажу "очекивали смо да ћемо да добијемо неке паре, па кад нисмо добили, променили смо мишљење", што ће рећи неки други су дали паре. Ми смо имали неке идеје, планове и програме, а не да плаћамо људе зато што нас подржавају. Али, срећан сам због невероватног броја људи који су нас подржали", рекао је Вучић.

На Ђукановићеву опаску да из опозиције говоре да људи који су га подржали нису елита, Вучић је сликовито објаснио зашто су то бесмислице.

"Елиту им представља човек из Трстеника који не може да заврши разред. Он је елита, а ми који смо били међу најбољима смо ваљда незналице, па треба ти стручњаци да нас замене. То се зове владавина најгорих, какистократија, али то људи препознају, то су празне приче", јасан је Вучић.

Подсетио је да су постојали неки министри који су веома лепо говорили о њему 2013. године, 2014. године, 2015. године, а после тога и посете појединим амбасадама више нису тако говорили.

"Не због тога што сам ја постао лошији, већ због тога што нису хтели да буду мете и нису хтели да им то замерају у амбасадама. Кад год би отишли у неке од западних амбасада, они би им рекли: "Ти мораш да бринеш о својој каријери, Вучић је ту још пола године, годину"", рекао је Вучић.

 

Европски пут, али и везе са Русијом и Кином

Вучић је говорио и о међународном положају Србије у светлу рата у Украјини и политичких и економских последица које због тог рата трпи цео свет.

"Ми смо једна мала земља која се налази на европском путу, али земља која није чланица Европске уније и која мора да штити и чува своје виталне и националне и државне интрересе, земља која се поставља на одговоран и озбиљан начин. Верујем да ћемо такав курс моћи да задржимо, да будемо на европском путу и да истовремено не прекидамо традиционалне везе са Русијом и Кином", рекао је Вучић.

 

Директор ЕПС-а бираће се на конкурсу, размишљамо и о странцу

Вучић је рекао да ће директор Електропривреде Србије бити биран на конкурсу, али да ће услови за плату морати да се промене.

"Мораћемо то да променимо, сви најбољи инжењери одоше у приватни сектор, јер неко ко је стручан неће да ради у ЕПС-у за плату од 2000 евра, јер може да ради за 10.000 евра у приватном", рекао је Вучић.

Додао је да се размишља и о странцима који би водили ЕПС, и о једном Немцу.

Вучић је рекао и да у приватном сектору има фер људи који признају да им је неко обезбедио добре и стабилне услове, чврст и снажан динар, да неко ради на пројекту Чиста Србија.

На коментар да је власт довела до експлозије приватног сектора и развоја, и да је велика разлика између плата у приватном и јавном сектору Вучић је рекао да то није баш тачно и да се то односи на високе функције.

На питање о министарским платама, рекао је да има богатијих и сиромашнијих министара, али и да некима од њих плата није пресудна.

Примећује да је Браниславу Недимовићу важније да игра фудбал, него паре, док је Синиша Мали већ раније зарадио новац.

Вучић напомиње да је велики проблем задржати стручњаке у јавном сектору, а посебно у Војно-техничком институту и да за њих услови морају да се побољшавају.

Рекао је и да полиција има пристојне плате, али и да више треба радити на бољим условима за безбедносни сектор и да људи треба да знају и да у јавном сектору неког треба више платити.

Поводом актуелног протеста пијачних продаваца Вучић је рекао да ће са њима разговарати после избора, али да неће дозволити притиске на државу.

Напомње и да су у питању накупци, и да ако нема фискланог рачуна не зна се ни ста им је улаз ни излаз за робу и да у том случају имају предност у односу на оне који држе продавнице.

"Разговараћу са свим људима и ове људе ћу да примим. Никада ми није проблем да разговарам и са овима који протестују, али нећу да неко врши притисак пред изборе на државу. Нећу то, примићемо вас после избора", рекао је Вуцић.

 

Србији треба одговоран лидер; причаћу са свима после избора

Вучић је рекао да је Србији потребано одговорно руководство и додао да је он спреман да разговара са свима који протестују и незадовољни су, али да неће дозволити да се притисци врше неколико дана пре избора.

"Разговараћемо са свима после избора, али тада нећемо имати ни мало лак разговор. Иначе у нашој земљи је најлакше да ко год се побуни против било чега и који год штрајк да настане сви су на страни штрајкача, а онда када дође време исплате, траже се веће плате од државе", рекао је Вучић одговарајући на питање протестима који су одржани у Србији у последњем периоду.

Прокоментарисао је и положај свих инфлуенсера и оних који доста зарађују преко друштвених мрежа, те поручио да ће сви који остваре у велику зараду бити опорезовани.

"Ако сте доста зарадили, гледаћемо како да вас опорезујемо, али то ради Ана Брнабић - премијер државе, то је њен посао", рекао је Вучић.

Нагласио је да су систем образовања и напредне технологије кључна питања којима ће се његова странка бавити у будућности и ту, како је рекао, "морамо сви да се укључимо".

"Не треба да се све своди на плате и очекивања од државе, већ мниго тога треба да се промени у читавом систему. Немам никакве сумње да ће педагошки рад бити једна од главних тема наредне године", рекао је Вучић.

На питање о недостатку радне снаге у земљи, Вучић је навео да у Србији недостају бравари водоинсталатери, заваривачи, механичари и електричари.

Поручио је да ће све урадити како би се наши људи вратили у своју земљу, а стари занати опет заживели.

"Следићемо трендове из земаља региона (Хравтска) и гледати како су они решавали та питања и који су недостаци и предности спровођења мера у њиховој држави за враћање оних људи који су отишли у иностранство. Сваки човек који се врати је велики успех за Србију", рекао је Вучић и додао да се, у овом тренутку, у Србију враћају лекари, док све више здравствених радника одлучује да остане, без обзира на услове рада које имају у иностранству.

Поручио је да се тренд одлазака може у потпуности зауставуити и да је сада неопходно осмислити мере, како би се повећао број људи који се враћају у Србију.

Изразио је задовољство што је јединствен, како је рекао, у својој политичкој кампањи у којој су приоритет дела и постигнути резултати, а не оспоравање политичких опонената.

Објаснио је да ако други пут добије изборе у првом кругу, после десет година владавине, то онда значи да је заиста допринео бољитку у земљи и да то људи виде.

Поручио је да ће, уколико поново победи, држава добити још нових стадиона, путева, пруга, брзих возова и фабрика.

"Радујем се индустријализацији земље и драго ми је што ће у будућности Србија имати развијену аутомобилску индустрију", нагласио је председник.

Вучић се осврнуо и на најављену оставку на функцију председника Српске напредне странке и рекао да ће он бити председник свих грађана, а да ће странку, ако да оставку на функцију председника странке, водити неко други, а он бити спреман да сугерише и помогне.

 

 

Извор: Објектив