Вести

Вучић: Градимо ауто-путеве, хоћемо да Србија трчи напред

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је ноћне радове на изградњи моста преко Западне Мораве на делу Моравског коридора од Појата до Крушевца и истакао да само на тој деоници ради 2.700 радника и да је Моравски коридор највеће и најбоље организовано градилиште у Србији.

"Ово дивно изгледа, добро вече свима", поручио је Вучић када је стигао на градилиште. Пошто је чуо колико радника има на градилишту, рекао је да толико радника истовремено нема ни на изградњи Београда на води. 

"Ту су Американци стварно показали своју ефикасност", додао је Вучић. 

Вучић се, такође, изненадио колико људи ради ноћу на том градилишту и изразио очекивање да ће та деоница бити завршена до марта, уколико буду решени проблеми са обезбеђивањем камена. 

"Не можемо да решимо питање каменолома, најскупље смо платили експропријацију и онда због појединих неодговорних људи не можемо да отворимо каменолом", рекао је Вучић и додао да поједини људи уцењују државу јер сматрају да тај аутопут није потребан. 

Напоменуо је да је доста скочила цена битумена, цемента, челика, арматуре и додао да је само битумен поскупео у свету више од 60 одсто.

"Кажу да би завршили ауто-пут, али да немају камен, јер неки људи код нас кажу - не дамо камен", пренео је Вучић и поручио да ће се озбиљим приступом државе решити и тај проблем. 

Такође, истакао је да је важно да људи разумеју колико је тај ауто-пут важан за развој овог дела Србије. 

"Ови људи фантастично раде посао. Ево, овај човек је дошао из Лондона и ради даноноћно. Ово је највеће градилиште, нема сумње и најбоље организовано", скренуо је пажњу Вучић и додао да на изградњи тог аутопута ради око 1.000 странаца.

Вучић је нагласио је да је тај ауто-пут срце централне Србије. 

 

Моравски коридор ће бити право ремек дело

Вучић је изјавио да се у Србији гради више ауто-путева него икада пре и да жели да се Србија инфраструктурно развије и "трчи напред".

"Ми смо урадили више од 350 километара ауто-путева, тренутно градимо 370 километара и још 300 километара је у припреми. То је много више него што смо имали километара ауто-пута - око 650 километара. Погледајте само шта је све Србија градила у претходних неколико година", истакао је Вучић.

Вучић је поручио да очекује да деоница од Појата до Крушевца буде завршена до марта. Нагласио је да ће пуно значити када од Београда до Крушевца буде могло да се дође ауто-путем, као и да ће то привући нове инвеститоре, посебно у Трстеник и Крушевац, као и у околне градове и места. 

Вучић је рекао да је поносан што је на том градилишту и захвалио америчким и турским пријатељима из конзорцијума Бехтел - Енка.

Како је рекао, само на деоници од Појата до Крушевца ради 2.700 људи и има 950 машина, да се ради и ноћу, у више смена, упркос свим тешкоћама као што је пандемија корона-вируса. 

"Овде извођачи испуњавају све норме и руше све рекорде. Верујем да ћемо спојити тих 112 километара трасе ауто-пута од Појата до Прељине и да ћемо ускоро имати ауто-пут од Београда до Краљева, Крушевца, Врњачке Бање и Трстеника", нагласио је Вучић и додао да ће Моравски коридор бити и најшири и потпуно дигитализовани ауто-пут у Србији - право ремек дело.

Вучић је рекао да је у почетку био скептичан по питању ефикасности Американаца, али да никада није видео до сада да неко градилиште тако добро функционише као то. Том приликом је изразио и очекивање да ће неки људи код нас превазићи своју размаженост и разумети колико је важно да инфраструктурно повезујемо земљу.

Такође је навео да му је једном Марко Благојевић (директор Канцеларије Владе Републике Србије за управљање јавним улагањима) рекао да се једном у 100, 200 или 300 година дешава да неко има прилику да толико изгради земљу и да је то стварно оно што ће остати упамћено. 

Вучић је захвалио Сједињеним Америчким Државама и Великог Британији која учествује у финансирању тог пројекта и истакао да ће грађани бити поносни на Моравски коридор који ће бити од великог значаја за целу Србију.

Вучић је цитирао Иву Андрића који је рекао да ниједна грађевина није случајно изграђана и истакао да је његова намера да гура Србију да трчи напред пошто смо много стајали у претходном периоду и трчали уназад.

"Време је да трчимо унапред и брзо и да у спринту трчимо маратон, иако то звучи контрадикторно", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг