Вести

Вучић: Изборићемо се са свим тешкоћама

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је  да упркос лошим вестима које стижу из света грађани не треба да сумњају у своју државу која ће се изборити са свим потешкоћама.

Вучић је рекао, током посете фабрици за производњу турбопуњача компаније "BMTS Technology" у Новом Саду, да таман када мисли да су прошле лоше вести стигну нове.

"Људи не треба да сумњају да ћемо да се боримо и изборимо са свим тешкоћама", поручио је Вучић.

Од челника фабрике је сазнао да ће фабрика ове године запослити још радника и имати укупно 311 запослених, а до краја 2024. године укупно 454 радника.

Истакао је да је у фабрици све аутоматизовано и да ће фабрика иако нема пуно запослених имати повећан извоз, што је значајно за српску економију.

"Све већи део тржишта захватају. Нови Сад до пре неку годину није имао ниједну нову фабрику, а сада постаје центар", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је свака фабрика као дете за које се треба борити и да је срећан за сваку нову фабрику коју је држава помогла.

 

 

 И у тешким данима за свет, Србија отвара фабрике и бори се

Вучић је изјавио је током посете фабрици за производњу турбопуњача немачке компаније "BMTS Technology"  у Новом Саду да је тај град захваљујући великом броју нових фабрика постао најзначајнији центар ауто-индустрије у Србији и да је срећан што може да обилази нове фабрике у земљи чак и у овој ситуацији.

Истакао је да се Србија бори и отвара нове фабрике чак и у време тешких дана за цео свет и поручио да ће држава наставити да се бори за нове инвеститоре и даје им подршку.

Вучић је рекао да "БМТС" планира дугорочно да остане у Србији, све док се буду производили класични аутомобили и не буде потпуно прешло на електрична возила.

"Важно је да они дугорочно размишљају о Србији. А како је кренуло и колико видим европски министри су решили да врате и угаљ и нуклерке, све што су нама забрањивали до пре три месеца. Тако да би онда за неке ствари могле да трају и дуже", навела је Вучић.

Истиче да Србија у тешким данима за Европу и цео свет отвара нова фабрике, повећава број запослених и извоз.

Инвестиције не престају да долазе у нашу земљу, поручио је Вучић.

Вучић је поручио да кинеско-немачка компанија БМТС може и даље да рачуна на подршку државе Србије.

Рекао је да није мала ствар што планирају да запосле до 2024. године 454 радника и укупно више од 500 радника да имају до 2026. године.

Вучић је рекао да ће бити чак отворена и додатна аутобуска линија како би компанија могла да превезе све раднике.

Нови Сад је постао најзначајнији аутомобилски центар за целу Србију, истакао је Вучић и додао да је индустријска зона у том граду постала импресивна и да ће захваљујући толиким инвеститорима бити више новца за развој локалне инфраструктуре.

"За Србију је важно да разумемо да је наш најважнији задатак да доводимо инвеститоре и радујемо се зато свакој новој фабрици и боримо за њих и у овим ужасним условима. Морамо да радимо и пет пута више сада да би могли да идемо напред и обезбеђујемо сигурност за нашу децу", истакао је Вучић.

Пожелео је компанији "БМТС" да повећају број турбина и извоз са 14.000 на два милиона годишње и поручио да ће им Србија обезбедити најбоље услове за рад.

 

 

Нисмо наивни да очекујемо реакцију Запада

Вучић је изјавио да не очекује никакву реакцију међународне заједнице на упад припадника косовске полиције РОСУ у више српских кућа у Штрпцу, Севцу и Брезовици, јер ће Приштина рећи да је то у склопу борбе против криминала и корупције, иако им је циљ сасвим другачији.

Циљ Приштине је, истиче, да "очисте" Сиринићку жупу, да би југ Космета био ослобођен присуства Срба, да не могу тамо да опстану, а све прикривено иза лажне бриге за поштење у односу на управљање Брезовицом.

"Мени је то сасвим јасно, а да ли ће и другима бити јасно, то је друга ствар... А, да ли да очекујемо да неко нешто каже? Немојте да сте наивни. Давно смо превазишли тај степен наивности да верујемо да ће неко на Западу да каже било шта против малтретирања Срба на Косову и Метохији", поручио је Вучић.

Подсетио је да се сутра навршава 18. година од погрома Срба, 17. марта 2004. године, питајући колико је људи, за тих 18 година, одговарало, за уништавање српских светиња и убијање људи, додајући да се они који су у Београду тада ћутали и ништа нису предузимали, данас хвале тиме што су ћутали и ништа нису предузимали.

"Али, то нам је наук да бринемо да нам се макар у таквој размери, трагедије на Косову и Метохији више не догађају", рекао је Вучић.

 

Преговори после избора, сигуран у најбољу цену

Вучић је рекао да се тренутно не воде суштински преговори са Русијом о новом уговору за увоз гаса, да ће их бити након избора, и изразио је уверење да ће Србија добити најбољу цену у Европи.

Вучић је, на питање о изјави директора "Србијагаса" који је најавио почетак преговора са Русијом о новом уговору око испоруке гаса, и питање каква је позиција, шта се може очекивати, имајући у виду да је Србија подржала по први пут санкције у вези Украјине, рекао да су забринути за наше односе они који говоре о увођењу најгрубљих санкција.

Вучић је истакао да Србија према Русији није уводила санкције.

"Што се гаса тиче неће бити суштинских преговора пре избора. Они који добију поверење грађана моћиће да преговарају. Важно је да покушамо да за наше грађане обезбедимо што је најбоље и најјефтиније могуће. Ако не буде неких других сметњи, као прекида гасовода, што се десило на Јамалу, то јест ако се такве ствари не буду дешавале са Бугарском, јер и она у великом проценту зависи од руског гаса, верујем да ћемо имати повољну цену", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће цена бити нешто другачија у односу на цену пре пола године или пре годину дана.

"Верујем и сигуран сам да ћемо имати најбољу цену у Европи. Али ко може гарантовати да ће све функционисати. Да зависи од нас данас би могао да кажем да бисмо били у три европске земље са најповољнијом ценом", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао је да га радује када отвара фабрике, покреће погоне, доводи инвеститоре, јер је то важно у овој ситуацији.

Указао је на огромне проблеме са којима се суочава земља у обезбеђивању робе.

"Ниједно осигуравајуће предузеће неће да да гаранције за превоз робе преко Црног мора до Констанце. Поставља се питање одакле да довозимо, али сналазимо се. Имају неке ствари о којима ћу, када будемо добро проучили наредних дана обавестити људе", рекао је Вучић додајући да се ради о стварима које су плод санкција Европске Уније.

Истакао је да ће у Србији бити свега довољно, и да ће се трудити да те цене буду међу најнижима на европско континенту.

 

Одлуке Европског савета биће компликоване за Србију ако не буде изузета

Вучић је рекао да ће се после одлуке Европског савета о санкцијама Русији којима је обухваћен и "Гаспромњефт", Србија наћи у веома компликованој ситуацији ако не буде изузета.

Вучић је то рекао у Новом Саду на питање да ли је одлука Европског савета по питању "Гаспромњефта" стигла и шта би то значило за Србију и колико би је погодило.

"Синоћ сам упознат са одлуком Европском савета. Шефови влада Европске Уније су донели ту одлуку која је за нас чудна. Од синоћ разговарамо и са Европљанима и са нашим америчким партнерима, а од јутрос и са руским партнерима и не желим да износим политичке ставове све док не анализирам одлуку", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је суштина у томе да су Европљани себи оставили могућност да на својој територији послују са "Гаспромњефтом", увозе и извозе од Руса, али да треће земље где су предузећа или компаније или рафинерије у власништву Руса не могу да увозе или извозе нафту.

"То ће рећи, нису казнили Русе, нису казнили себе, казнили су нас", констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да не жели да прича о свим реперкусијама, али да се ради на решавању тог проблема.

"Мучили смо се целу ноћ, гледамо како да решимо те проблеме и решићемо. Јутрос смо разговарали са Русима, ту имамо три опције и ако Србија не буде изузета из тих одлука у року од 48 сати обавестићу вас о томе", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је у сваком случају за Србију веома компликована ситуација, али поручује да грађани не брину и да ће бити решена.

 

Отварање брзе пруге у суботу, одложено четири дана због мађарског руководства

Вучић је најавио да ће брза пруга од Београда до Новог Сада бити званично отворена у суботу и да је отварање које је претходно било планирано за 15. март одложено четири дана како би присуствовало државно руководство Мађарске.

Вучић је тако одговорио на питање због чега се сада касни са отварањем пруге и зашто су пробијани и раније рокови за ту пругу који су давани претходних година.

Вучић је рекао да је његова жеља била да пруга буде што пре завршена, али да није могла брже да буде готова због експропријације земљишта и других проблема.

Напоменуо је да је срећан што ће сви грађани, као и они који га политички не подржавају и сада дају подршку опозицији, моћи коначно да уђу у брзи воз.

Вучић је рекао да за време претходне власти грађани нису могли чак ни безбедно да путују било којим возом.

Моћи ћете да уживате у благодети доброг руководства државе, поручио је Вучић новинару који му је поставио питање.

Вучић је напоменуо да пруга није могла брже да се отвори због сложеног тестирања пошто је рађена у две деонице, као и да је пруга за брзину од 200 км на час морала да прође посебне тестове, анализе шине и возова...

Много сам срећан што смо то урадили, јер то показује разлику између модерне и успешне Србије и Србије за коју се залажу они које подржавају поједини медији у земљи.

 

Од 20. марта нећу учествовати у предизборној кампањи

Вучић је изјавио да од 20. марта неће учествовати у предизборној кампањи и да ће се посветити свом послу, како је рекао, без камера.

На питање новинара зашто је посетио фабрику "BMTS" у Новом Саду пошто она није данас отворена и да ли је то функционерска кампања, Вучић је рекао да је први пут посетио ту фабрику, иако је држава одвојила велике субвенције, како би видео да ли може додатно да јој се помогне.

"Што се тиче функционерске кампање, ја сам једини који се од 20. марта неће појављивати ни у чему што је ''функционерска кампања", рекао је Вучић и додао да једино као председник неће моћи да прескочи обележавање почетка НАТО агресије на Србију 24. марта.

Поручио је да поједини живе ван реалности када мисле да је разлика између Српске напредне странке и опозиције 5 или 10 одсто и да ће наводно "фунцкионерска кампања" нешто да помогне.

Вучић је истакао да је дошао у фабрику јер је забринут због ситуације у свету и како би видео како држава може додатно да помогне због отварања новог погона и нове опреме коју ће "BMTS" имати, и запослити нове раднике.

Изразио је наду да грађани виде ко колико ради и додао да све може да се види по резултатима.

Поручио је новинару који му је поставио питање да верује да ће и он гласати за модерну Србију која има будућност, а не за прошлост.

 

Брашна и уља биће и за нас и за земље региона

Вучић је рекао да ће Србија изаћи у сусрет захтевима замаља у региону за повећаним увозом брашна и уља, све док то не угрожава потребе домаћег тржишта.

Вучић је у Новом Саду рекао да су земље у региону од Србије тражиле много веће количине уља и брашна од оних које су раније уговорене одговарајући на питање да ли је тачно да је Црна Гора наручила 18 000 тона брашна, као и уље и пшеницу.

"Плаше се за будућност. То није за критику. Они желе да обезбеде свој народ. Разговараћемо са свима. Онолико колико је уговорено и колико сматрамо да можемо да дамо, а да не угрозимо потребе домаћег становништа ми ћемо дати", навео је Вучић.

Вучић је прецизирао и да се то најпре односи на чланице отвореног Балкана, а затим и на Црну Гору и Босну и Херцеговину.

"Они су нам први суседи и о њима морамо да бринемо и то ћемо да урадимо", поручио је Вучић.

Вучић је напоменуо и да се компликују ствари око извоза хране јер је очигледно да ће бити великих недостатака, без обзира на цену на светском тржишту.

Поновио је да ће за наше грађане бити довољно хране, јер Србија има више него сто јој је потребно, али да се мора распоредити и у региону да не би било преливања због тога што нема довољно хлеба, брашна кукурузног или пшеничног или јестивог уља.

Наводи и да је јутрос разговарао са египатским амбасадором и да та земља 80 посто пшенице и кукуруза увозе из Украјине и Русије, а имају 115 милиона људи, и поставља се питање ко ће све желети нашу пшеницу и кукуруз.

На питање о томе да су европски министри покренули питање враћања угља и нуклеракама, Вучић је рекао да је о томе говорио немачки министар финансија да би премостили тежак период.

Вучић је подсетио да су од Србије тражили да затвара руднике угља, али је испало да нисмо глупи.

Рекао је и да су нуклеарке одавно најважније за Европу, да се у Француској, Бугарској, Мађарској, Словенији и Хрватској главни извор енергије.

"Све што се извезе струје у регион долази из бугарске нуклерке", напоменуо је Вучић и указао да смо научили на лицемерје да је оно што је великима дозвољено малима није или како је цитирао латинску пословицу: "Оно што је дозвољено Јупитеру није волу"

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк