Вести

Вучић: Изузетно сам посвећен свом послу

Председник Србије Александар Вучић рекао је, у неформалном интервјуу, гостујући у "AmiG Show" да велико поверење има у Ану Брнабић.

Вучић је, на питање са ким је са политичке сцене увек спреман да крене у битку или у решавање проблема, рекао да их има више, али ако би требало да издвоји једну особу онда је то Ана Брнабић.

У опуштеној атмосфери, Вучић је одговарао на лична питања, а на питање која је особа којој се диви, рекао је у инат свима који га данас прогоне после толико година, то је Достојевски.

Открио је и да је мање сујеверан све што је старији, јер сада верује само у рад и да све зависи само од себе.

На питање да ли зна колико кошта литар млека, рекао је да зна, не зато што иде у куповину, већ што мора да зна због грађана и робе коју морамо увек да имамо.

На питање за причу коју је изнела премијерка Брнабић, приликом гостовања у истој емисији, да ју је назвао у шест ујутро због малина, Вучић је рекао да је та прича тачна.

"Она је хтела да каже да сам мало луд, јер сам је звао 1. маја око шест ујутро. Извукао сам кутијицу малина, и проверио одакле је из Србије, а онда сам видео Мароко, па сам је назвао", објаснио је Вучић.

Истакао је да та ситница показује колико је посвећен свом послу и да покушава да сваку ситницу реши на најбољи начин у корист грађана.

Испричао је и анегдоте о сарадњи са Ивицом Дачићем када је био у влади, а поводом његове навике да касно леже и често спава.

"Дачић је смислио посебан трик, јер сам га звао често око 6:45 до 7 сати ујутро па је, када би изостао позив, он мене назвао око 7:15 да би могао да настави да спава", нашалио се Вучић.

За себе каже да, због високог притиска мало спава, и навикао је да се буди рано ујутро око 5 сати.

На питање шта би радио да је три дана председник САД, после дужег размишљања одговорио да би, да је на његовом месту обишао централни запад, Колорадо, Неваду, тамо где нико не иде, осим током избора, да тим људима посвети пажњу, да не буде све на истоку и западу.

Пренео је и да његов радни дан траје често и 15 до 16 сати, али обично 11 сати.

"Волим да радим, човек живи за то да ради", подвукао је Вучић.

Открио је да не воли формалне и бирократске ствари, које су за њега ноћна мора, као примање акредитива амбасадора.

С обзиром на то да је председник Републике и студент Високе спортске и здравствене школе, Вучић је рекао и да искрено жели да буде кошаркашки тренер и да себе у будућности види као тренера млађих категорија, пионира или кадета, којима би преносио знање.

"Имам одличне оцене, али нисам ништа урадио у претходних месеци, не због изборне кампање, али баш је било неко чудно време…", признао је Вучић да је "забушавао" на студијама у последње време, али и верује да ће томе моћи да се посвети.

"Стварно ми је то жеља. Некад сам желео да будем спортски коментатор, пробао сам и пропао", присетио се Вучић и испричао да није прошао на позиву Радио Београда, који је организован у Блоку 70 пре више деценија, јер је"шушкао" у говору.

"Да ли желим да тренирам децу, кадете, пионире, то ми је сан. И то ћете свакако да видите, то што кажем, тако ће да буде", рекао је Вучић.

На питање када се јавила жеља и порив за политиком, испричао је да је то, заправо, приметио његов кум:

"Кум је дошао на славу, клинац сам био, имао 13, 14 година, не сећам се ни шта сам рекао.. Али, кум је рекао мом оцу - запамти, од овог малог биће гадан политичар… Нисам то сањао. Желео сам да будем адвокат, а од пропале жеље да будем кошаркаш, и коментатор, данас ми је остало да будем тренер", испричао је Вучић и додао да је некад био активни навијач, а данас само навијач, који не иде на утакмице.

 

Све је лако за оне који губе у политици, увек им је други крив

Вучић је поделио своје искуство да је бављење политиком веома тежак посао за оне који озбиљно раде, али и приметио да је веома лак за оне који губе у политици, пошто им је увек неко други крив.

Вучић је, на питање водитеља шта би му препоручио када би хтео да уђе у политику, како то да уради и да ли треба да крене од неке странке, рекао да је данас веома тешко правити партије, али и да је све лако за оне који губе у политици.

Рекао је да у Српској напредној странци нико не може одмах да постане министар већ мора да пређе цео пут, од општинских одбора, па надаље.

Вучић додаје да, ипак, поједини имају по неку пречицу у напредовању у политици, али да се код њих то после обично и види, као у оној народној пословици "преко прече наоколо ближе".

"Ја сам лепио плакате годинама и када сам био посланик. Тада се дружите са најбољим људима који после најмање и добију од тога, али то су људи који имају идеје и то највише воле", рекао је Вучић.

 

Омиљени министар Синиша Мали, са њим све решим за 10 минута

Вучић је одговарао на питања из приватног живота и о неким занимљивостима у односу са својим сарадницима на питање који му је министар омиљен рекао да је то Синиша Мали.

Разлог за то је, како је рекао то што са њим може конкретно да разговара и све да реши у року од 10 минута и признао како је он заслужан за многе пројекте.

Испричао је и да је Мали допринео да се изгура Београд на води иако је то била његова (Вучићева) идеја и он је довео инвеститоре.

"Да није било њега, никада не бисмо изгурали пројекат Београд на води", рекао је Вучић.

Подсетио је да визију Београда на води имао још од 2004. године када је у кампањи за градоначелника говорио да би на Савском амфитеатру могао да се направи најлепши део Београда.

Испричао је како је тадашња кампања изгледала.

"Тада сам био у радикалима, Шешељ је био у Хагу. Није било ни финансија, сва власт је била у рукама демократа... Ја сам сневао велике снове, и сећам се ужасног разочарања после првог круга. Дракулић је после првог круга подржао Богдановића... Тада упознајем пријатеље из Израела... Окачио сам неку слику на билборде, а људи ми кажу да их скидам, и рекли су ми да ми фали политике и тада смо променили потпуно кампању, и проценат је био запањујућ", испричао је Вучић.

Рекао је да је данас Београд на води најлепши део града, а напомиње и да се гради метро, који ће 2029. године имати две линије.

"То ће променити изглед земље и Београда", рекао је Вучић.

Очекује да ће и линијски парк од Бетон хале до Ада хује бити посебно леп део града и да ће се радовати и пешаци и бициклисти, и они који воле историју.

Имаће 4,6 км и изгледаће фантастично, рекао је Вучић.

Говорећи о шалама на његов рачун, Вучић је рекао да га ништа не вређа и да се тешко може увредити, а нашалио се и на рачун свог дукса у коме је снимао спот са семафором, а поводом ругања појединих опозиционих медија, и додао да ће га поклонити водитељу.

 

Мораторијум на нуклеарке страшна грешка

Вучић је рекао да је страшна грешка била што је Србија потписала мораторијум на нуклеарке и додао да је данас проблем што немамо стручњаке да њима управљају, као и то што је њихова изградња скупа.

"Француска данас живи због нуклеарки, сви око нас живе захваљујући нуклеаркама, имају довољно струје. Само су нас убедили да будемо најглупљи у Европи и потпишемо мораторијум на нуклеарке. Видећемо у будућности шта ће бити. То је најчистија енергија", објаснио је Вучић.

Рекао је да не можемо брзо да изградимо нуклеарке, јер и градња мале нуклеарке траје пет до шест година.

Подсетио је да је понудио Мађарима и Бугарима да дају удео у својим нуклеаркама, што би, како је рекао било најбоље решење, али то нико неће лако да да, јер зарађују много пара преко струје, посебно сада када је струја скупа.

Много је теже са соларним панелима, рекао је, јер мора да постоји реверзибила, зато што сунца нема увек, а када га има потребно је имати где да се складишти електрична енергија и констатовао да смо укинули руднике угља, као што су тражили од нас, не би имали данас струју.

Вучић је рекао да Немци сада враћају угаљ, Белгија укида мораторијум на нуклеарке.

"Ми можемо да укинемо мораторијом, али да ли имамо људе који би могли да управљају њима. Уз то оне су скупе. Постоји модуларна нуклеарка која кошта 2,5 милијарди евра, а ако радимо веће нуклеарке, које знају да граде Руси, оне не могу да се изграде без 12 милијарди евра", поделио је Вучић бриге око енергетске кризе.

На питање како би се понашао да имамо нуклеарно оружје Вучић је одговорио "био бих мало расположен".

 

Увек трема с Путином, али он не врши притисак због Косова и Метохије

Вучић је рекао да увек има трему када иде на разговоре са председником Сједињених Америчких Држава и Русије, али да му је лакше да разговара са Владимиром Путином, јер не очекује од њега притисак везан за Косово.

Вучић је поделио нека искуства из своје политичке и државничке каријере да је већ 19 пута виђао Путина и да је сваки пут имао трему.

"Путин је врло интелигентан. Имали смо различитих разговора. Најтеже је када је веома тих, а то је био два пута од 19 разговора. Али то је било давно", присетио се Вучић и додао да је разговор у новембру прошле године, био веома отворен.

На констатацију да се појавила вест, о његовој наводној повезаности са убиством Оливера Ивановића, Вучић је рекао да то не може ни да коментарише и да је најважније да надлежни органи раде свој посао.

"Да неће да кажу извините за две године лажи? Није ни важно, два дана пред изборе, свакојака чуда ће људи да гледају… Није много важно, важно је то што се догодило, да надлежни органи раде свој посао, а на бесмислене приче и лажи боље не реаговати", рекао је Вучић.

 

Нека сам испао блесав, али Србија међу најпопуларнијима у Кини

Вучић је рекао да су Србија и он, као страни политичар, међу 10 најпопуларнијих у Кини, због нашег односа и поштовања према тој земљи и да му зато није жао ако је испао, како каже, мало блесав и смешан када је на кинеском језику упутио речи захвалности Кини поводом посете тој земљи,

Вучић је тако прокоментарисао ранији снимак који му је поновљен вечерас у овој емисији.

"Данас је Србија због односа према Кини свакако једна од 10 најпопуларнијих земаља у Кини. Чак сам и ја који немам много шарма и међународне популарности један од 10 најпопуларнијих у Кини. Два највећа извозника у Србији су из Кине", рекао је Вучић.

Нека сам ја испао мало блесав и смешан, додао је Вучић.

 

Србија има све боља вина

Вучић је рекао да је поносан на то што Србија има све боља вина и да су она сада испред вина Северне Македоније и Црне Горе, са којима су се мерили пре 10 година.

Као љубитељ и добар познавалац вина, рекао је да када једна земља напредује брзо то се види и по напретку винарске технологије и оценио да су сада у региону само словеначка и мађарска испред по квалитету, а са Хрватском смо близу, али сматра да су српска боља.

"Невероватан успех су наши људи постигли", приметио је Вучић.

Рекао је да има много добрих српских вина и да не би било фер да открива које је њему лично омиљено.

"Због свих мојих другова", рекао је Вучић и додао да Ана Брнабић воли да пије пиво.

На крају гостовања поручио је и да је важно да ствари иду напред и да људи гледају у будућност, да је суштина свега да се развија економија, а на питање водитеља како ће гласати у недељу одговорио је "по савести".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк