Вести

Вучић: Мир нема цену

Важно је сачувати мир по сваку цену, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић у ексклузивном интервјуу "Дневном авазу", говорећи о кризи у Украјини, али и информацијама о могућој ескалацији сукоба на Западном Балкану.

 

Ми буквално ћутимо

Вучић је поручио да мир нема цену и да ће Србија сачувати мир, без обзира шта други говорили и мислили.

"Као што видите, на све политичке изјаве буквално ћутимо. Ћутимо и ништа не помињемо јер разни људи који би се играли погрешним изјавама у политици не разумеју да једна погрешна ствар може да доведе до лудила. А у свету је већ превише лудила да би нам чисти вишак био било какво лудило у региону. Али сачуваћемо мир", рекао је Вучић.

А видеће људи, рекао је Вучић, данас им изгледа да је све лако.

"Сви наши људи, и Срби и Хрвати и Бошњаци, мисле лако ћемо, али нису свесни последица које ће бити након ове најгоре кризе од Другог светског рата. Нису свесни. Видећете како ће то да изгледа на лето, на јесен, а о зими да не говорим. Зато је важно да будемо једни уз друге. Видећете потпуно испружене руке Србије. Јер ми нисмо ништа решили ако наше комшије имају проблем", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на забрану извоза пшенице из Србије, али и коментарисао шта ће криза у Украјини значити за цео свет и хоће ли земље региона имати довољно хране.

"Ми, наравно, имамо довољне количине пшенице за Србију, и више него довољне, али је бесмислено да говоримо да је нешто довољно за нас, а да људи у комшилуку немају. Што се тога тиче, Србија ће бити отворена. Већ смо добили прве захтеве из Албаније и радимо на њима. Али, ако кажете Србија ће да има хлеба, а Босна и Херцеговина неће, то значи да неће ни Србија", рекао је Вучић.

 

Биће довољно пшенице

Вучић је рекао да ће, иако нас очекује тешка криза, довољно пшенице имати и једни и други.

"Људи треба да знају, шта год причали о мени, шта год причали о Србији, сасвим је сигурно да ће део количине пшенице свакако добити и Босна и Херцеговина, у то нема сумње. Важно је да разговарамо. Али, понављам, у великој мери, не само о пшеници, расте потражња за кукурузом. Видели сте светску организацију за храну. Они говоре да неће бити довољних количина пшенице и кукуруза. Сад, како ће то бити распоређено и по којој цени, друга је ствар. Али ми никога нећемо оставити без пшенице", истакао је Вучић.

 

Мораћемо једни другима да помажемо

Проблем је, што су и Украјина и Русија забраниле извор и пшенице и кукуруза, а реч је о другој и четвртој сили у свету по производњи ових житарица.

"Криза ће бити толико велика, не само по овом питању него и по многим другим питањима. Јер ситуација се неће стишавати, напротив, биће све тежа и све лошија да ћемо морати једни са другима да сарађујемо по сваком питању и да ћемо, такође, морати једни другима да помажемо по сваком питању. И што се тога тиче, Србија је спремна да разговора и гледаћемо како можемо да изађемо у сусрет. Неко је говорио о 15.000 тона, сад је то мало више, али, у крајњој линији, те количине ће ићи свакако у Босну и Херцеговину", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Дневни аваз