Вести

Вучић: Наша је обавеза да о Јасеновцу објавимо све

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да сваки пут када дође у Доњу Градину, "град мртвих", покушава да пронађе одговоре о злу, узроцима, зашто би било ко нешто овако страшно урадио и никада не успе да их нађе.

"Пред нас је историја увек постављала кључно питање "зашто"", рекао је председник Вучић и додао:

"Ако је то покушај да се уништи цео један народ, тај подухват, ма колико успешан, ипак је пропао, јер сви ми смо деца тих невиних жртава, њихови рођаци и браћа и сестре. Нико од нас нема цело породично стабло и по томе смо уз нашу браћу Јевреје јединствени", истакао је председник Вучић.

Додао је да није случајно што се данас о Јасеновцу ћути; о томе говоримо ми једном или два пута, а сви остали гледају да не говоре никада.

"У логору 8 у Доњој Градини, у којој стојимо буквално на костима, све теорије, које су толико мудри људи постављали, падају у воду. Стављали су у плитке јаме 15 до 20 људи да стоје усправно и онда их убијали маљем због имена, вере и нације. Ништа тај чин не може рационално објаснити", поручио је председник Вучић и додао да, када год смо на том стратишту, једном или два пута годишње, сетимо се најстрашнијих ствари које су погодиле наш народ.

"А остало време као да не мислимо о томе, да мислимо да имамо пречих, животнијих и важнијих ствари од подсећања на стравична злодела која су се овде догодила. Има ли на земљи нешто лепше од смарагдне Уне, снажне и широке Саве, плодних поља и столетних шума, а какав ум, нечастив и непојмљив, је од таквог раја направио пакао у којем живи завиде мртвима", упитао је председник Вучић.

 

Поред све неправде, да чувамо мир и нашу децу

Морамо да сачувамо живот Србије и Републике Српске, а наш највећи интерес, поред све неправде коју нам наносе свакодневно, је да сачувамо мир и да имамо деце, да нам се више никад не понове страдања, попут оног у Јасеновцу, поручио је председник Вучић.

Приметио je да је у том логору страдало више Срба, Јевреја и Рома него што је свих народа заједно страдало на осталим стратиштима у бившој Југославији, од 1941. године наовамо, али да данас о томе нико не говори, нити је спреман на то.

"Говори ли се о томе на Западу, тамо где није нарочито популарно причати о жртвама српског народа? Наравно да не. И онда долазимо до теорија да ми Срби "не умемо" да продамо сопствено страдање, јер нам је лош маркетинг. А, то није питање маркетинга, то је питање нације и будућности нашег народа", рекао је председник Вучић.

Та будућност, како је нагласио, биће много тежа од садашњице, јер данас живимо у миру, лепше него што бисмо желели да признамо, осим што нам не дају да будемо слободни, своји на своме, да сами доносимо одлуке, већ се, како је рекао, свакодневно мешају, покушавају да нас промене, да будемо онакви какви су они, покушавају да нас терају да се извињавамо и за шта нисмо криви, док се они ни за шта извинити неће.

Подсетио је да је пре неколико дана, на венцу који је један од западних изасланика поставио на споменик Србима, Јеврејима и Ромима, писало како ће увек бити посвећени и давати пијетет хрватским жртвама.

"Замислите да је неко други то урадио, па у Аушвицу одавао почаст немачким жртвама, или на неком другом месту онима који су били џелати. Он човек не зна, а на крају, шта га се и тиче, то је протоколарна дужност, али да ли сте после тога чули мало "извини"", упитао је председник Вучић.

Ниједно мало "извини" нисмо добили, као ни у Бањалуци, због стотина хиљада убијених људи који нису били Хрвати (који су били џелати), подвукао је председник Вучић и додао:

"Јер када говорите против Срба, онда можете све и све је дозвољено."

Како је рекао, нас чека не лака будућност, јер све што је другима дозвољено, Србима је забрањено.

"Погледајте како последњих дана и недеља говоре о поштовању међународног права, о томе како мора да се чува територијални интегритет и суверенитет држава, и како је страшно када се он гази. Осим ако је та држава Србија, онда је богоугодно да га газите, а сви који се залажу за територијални интегритет су људи прошлости, који Србију и регион воде у сукобе и немире, иако ниједан сукоб нису изазвали и само желе да међународно јавно право важи за све", рекао је председник Вучић.

Подсетио је на НАТО агресију 1999. године, када је 19 земаља напало једну малу Србију, која никога није напала, никога окупирала, није погазила међународно право, и све то без дозволе Савета безбедности Уједињених Нација.

"И било вас је баш брига када сте убијали српску децу, њих осамдесет и двоје. Они нису били деца, него грешка, наша Милица, Бојана, Сања и остала деца били су колатерална штета. Када се негде другде нешто дешава - то је страшно, а када се дешава српској деци, то је богоугодно", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, не говори о свему томе да би кукао и жалио се, јер зна да се сви осећају као и он, већ зато што морамо рећи како ствари стоје.

"Морамо да сачувамо народ, од нових сукоба, да чувамо мир и нашу децу, да нам се никад више не понови да у Дубици од 1945. године до 1952. године немамо војника, јер су нам семе затрели у Козари. Морамо да сачувамо живот Србије и Републике Српске, наш највећи интерес, и поред све неправде коју нам наносе сваки дан, је да сачувамо мир и да имамо деце, која ће да знају да немамо никог другог, али имамо једни друге", рекао је председник Вучић.

Поручио је свима у Републици Српској да имају Србију и српски народ, а ми у Србији имамо наш народ, у Српској, у другим државама, додајући да је наше да не угрожавајући било чији територијални интегритет, чувамо себе и свој српски род.

"Да се поносимо српским родом, да не дозволимо да нам ико више икада забрани да се дичимо нашим презименима, од личких и херцеговачких до оних из источне Србије, различитим, а истим, из српског рода. Да чувамо српски језик, ћирилично писмо, да не дозволимо никоме да нам отме Српску Православну Цркву, коју би свуда да деле", поручио је председник Вучић.

Поновио је да се увек мора чувати мир, а да другима треба да опростимо, и према њиховим жртвама покажемо пијетет, иако они никада неће показати исти пијетет према нашим жртвама, јер се и по том питању разликујемо.

"Да покажемо да смо људи, али да никада не газимо по сопственим жртвама, да не заборавимо Пребиловце, Јадовно, Јасеновац, Крагујевац, Краљево; да нам се не догоди оно о чему је Хегел говорио - да нас историја учи да из историје никада ништа нисмо научили", поручио је председник Вучић.

Рекао је и да морамо да знамо све шта се догодило да нам се не би поновило, да нам се не би догодило да данас, о највећем стратишту на југоистоку Европе, записано и у Јад Вашему, нико не говори.

"Да их је срамота да положе цвет или бирају друштво с ким ће то урадити. Они који су убијани овде, а то су Срби, Роми, Јевреји, нису бирали друштво. Једино су Бога молили да умру што пре, јер је смрт била боља и преча од живота. А њима је тешко да положе цвет, јер им се не свиђа друштво", рекао је председник Вучић и додао да није тачно да зло постоји зато што добри не говоре ништа против тога, јер су сви добри ућуткани камом и маљем.

"Зашто су убијали хиљаде деце и зашто и данас не може да се говори о томе? Зато што су убијали пре свега српску децу. Не може да се говори , ма колико се ми трудили да покажемо добру вољу, јер никада српски народ неће бити толико мали и слаб колико желе неки други. Никада Срби неће бити довољно мали, а Србија није довољно слаба да није претерано наоружана и сувише милитаризована", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, ово је био јединствен логор по томе што су од људи правили сапун, и нагласио да се најтежи злочин, геноцид, који је овде вршен, не сме никада заборавити и да о томе морамо говорити.

"Неће нико други да говори о Јасеновцу, то морамо ми. Не зато што ће неки други рећи да се није догодио, већ што ће да ћуте о томе, јер у Јасеновцу су страдали највише Срби, а Срби нису народ до којег им је стало", поручио је председник Вучић и истакао да је "зашто" питање које оставља у њему простора да покуша да објасни зашто смо били криви да заслужујемо метак, бомбу, камен, маљ.

"Говоре да не живимо у прошлости, али када говоре о свим другим народима и жртвама увек ће рећи да је неопходна култура сећања. Само ви немојте да се сећате, јер је то повратак у прошлост, а када говоримо о другима то је повратак у будућност", пренео је председник Вучић.

Указујући да нема личног страха ни због чега, јер је све што је желео у професионалном смислу остварио, рекао је да морамо знати да нисмо довољно бројчано велики народ и да морамо да се сачувамо. Како је председник Вучић рекао, ако не будемо сачували наш народ, неће сутра имати ко да прича о свој неправди, лицемерју и злочину.

"У тој будућности морамо урадити све да останемо живи и невини, да не дозволимо нашу ни туђу крв на нашим рукама, да за разлику од њих поштујемо право, елементарну правду и морал. Покушаћемо да останемо нормални, у лудилу које нас окружује. Инсистираћемо на ономе што је данас забрањено, а то је бављење собом, тражећи мир за себе и све око нас", рекао је председник Вучић и додао да Срби желе да добра воља и, оно што је најважније, мир, превладају над овим просторима.

Међутим, додао је да је тешко поверовати у жеље оних који су убијали српски народ.

"Зато сам захвалан што заједнички обележавамо наше празнике и дане нашег страдања, и световне и духовне благдане. Што заједнички гледамо како да пронађемо начин да опстанемо, да сачувамо свој српски народ ма где живи, а да никога не угрозимо и повредимо", рекао је председник Вучић и истакао да су Јасеновац и његове јаме највећи српски град после Београда и да је наша обавеза да о њему знамо све и објавимо све.

"Ако заборавимо наше жртве, не покажемо поштовање према туђим, с чим ћемо пред Милоша. Ми уз јунаштво морамо да негујемо и чојство, а чојства нема без памћења", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1