Вести

Вучић: Немачка је наш највећи економски партнер

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок разговарао о свим кључним питањима, међу којима је и питање Косова и Метохије, те да су закључили да проблеме Београда и Приштине треба решавати дијалогом, због чега се, поручио је Србија увек одазива позиву на дијалог у Бриселу.

Вучић је рекао да Србија и Немачка имају одличне економске односе, немачке компаније данас у Србији запошљавају више од 75.000 људи, а та земља је убедљиво највећи спољнотрговински партнер Србије са 6,5 милијарди евра размене из 2021. године, што је пораст у односу на 2020. годину од 22 одсто.

Такође, додао је да је Немачка највећи донатор и инвеститор, због чега смо захвални немачким привредницима и влади.

"Разговарали смо о ЕУ путу Србије, говорио сам о променама Устава и неопходности решавања проблема у оквиру владавине права. Бербок је посебно о томе говорила и рекла да су економске везе важне, али да су важне вредности владавине права у сваком погледу. То је једна од важнијих тачака сусрета", рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о зеленој агенди и борби против климатских промена.

"Важна тема састанка је била стање у региону. За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности у региону. Недвосмислено сам говорио о поштовању територијалног интегритета Босне и Херцеговине, што Србија увек истиче, као и о позицији Републике Српске унутар Босне и Херцеговине", нагласио је Вучић.

Указао је да Немачка и Србија имају различите ставове по питању односа Београда и Приштине, будући да Немачка признаје независност тзв. Косова, али да су закључили да дијалогом треба да се решавају проблеми.

"Србија је посвећена дијалогу и увек, не само да се одазивала, већ чини ми се на најбољи и најконструктивнији начин доприносимо напретку тог процеса, када постоји воља на свим странама", рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о свим важним темама у Европи и свету, о Украјини и одлуци Србије у Генералнoј скупштини Уједињених нација, те да је покушао да објасни позицију Србије, а Бербок је захвалан, што је желела да га саслуша.

"За нас је Немачка најважнији партнер и по питању ЕУ интеграција, економске сарадње. И када то саберете Немачка нам је кључни политички партнер. На нашу жалост по одређеним питањима у окружењу имамо другачије ставове. Чуо сам шта она мисли и могао да из прве руке сазнам какви су њихови ставови и данас одлично разумем немачку позицију", рекао је Вучић.

Поновио је да ће Србија дати све од себе да даље унапређује односе са Немачком.

"Верујемо да ће нам немачки партнери омогућити простор да на том плану можемо да радимо, а бићемо увек срећни да се поново сретнемо, да разговарамо и верујем да ћемо у неким следећим сусретима моћи да се похвалимо бољим и већим резултатима сарадње", рекао је Вучић.

 

Вучић на питање о Путину: Немам од чега да се дистанцирам

Вучић је изјавио да од почетка напада на Украјину није имао ниједан лични контакт са руским званичницима, тако да нема од чега да се дистанцира, пошто је позиција Србије према Украјини јасна.

Вучић је тако одговорио на питање новинара немачке националне агенције ДПА упућено министарки спољних послова Немачке Аналени Бербок да ли је добила од Вучића сигнале да би био спреман да се дистанцира од Владимира Путина, а што би се позитивно одразило на преговоре Србије са Европском унијом.

"Не говоримо о личностима и код нас нема љубави и мржње, Србија ће бити и остати на позицији међународног јавног права", поручио је Вучић.

"Што се тиче личних контаката, од почетка напада на Украјину нисам имао ниједан контакт са руским званичницима. Тако да не знам од чега бих се дистанцирао. То је као када бих питао неког другог да се дистанцира од догађаја у Босни и Херцеговини, а да тај неко нема појма о чему се ради и има било какве везе. Да будем отворен, ако је неком лакше да окриви Србију ни криву ни дужну, јер то не иде лако са неким ко је већи, то могу да разумем", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да то, ипак, није правда нити фер, јер Србија нема никакве везе са сукобом у Украјини и има врло јасан и одређен став према Украјини.

Вучић је запитао шта је то Србија урадила погрешно и какве везе има са сукобом у Украјини.

"Не говоримо о личностима и код нас нема љубави и мржње, већ поштовање међународног јавног права и норми. Баш како их је Украјина поштовала по питању Србије и територијалног интегритета Србије. Тако да ми поштујемо територијални интегритет Украјине и никада се нисмо изјаснили против. И у Генералној скупштини Уједињених нација подржали смо да су неприхватљиви и напади и угрожавање територијалног интегритета Украјине и не зато што волимо неког или не, већ зато што су то норме међународног јавног права".

Вучић је рекао да је Србија доследна, а не као неки што су говорили 1999. године једно, а сада друго.

Србија ће бити и остати на позицији међународног јавног права, јер је то оно што ојачава положај Србије као земље која поштује међународно право.

На питање да ли је на страни Путина или санкција, Вучић је рекао:

"О томе бих могао да говорим, ко и које санкције и када по потреби уводио не уводи, али разговарао сам о томе са Бербок и хвала јој на томе што је хтела да чује ставове Србије".

Вучић је истакао да Србија ни на један начин није урадила ништа што би повредило Украјину већ је подржала оно што је Европска унија подржала и у Генералној скупштини Уједињених нација и Србија се одговорно понаша у региону, не изазива никакве сукобе и не прети никоме.

 

Строго ћемо у Србији кажњавати све који иду на ратиште у Украјину

Вучић је поручио да ће Србија строго кажњавати све своје грађане који иду да ратују у Украјини и да ће то у кривичном закону бити и појачано.

Вучић је на питање новинара да прокоментарише то што су и Путин и Зеленски позвали добровољце да се боре у Украјини и какав је став Србије по овом питању, рекао:

"Што се тиче добровољаца пошто су обе стране позивале добровољце, у кривичном закону Србије - и то ћемо да појачамо, кажњиво је учествовање у било каквим сукобима који не значе одбрану територијалног интегритета Србије. И све оне који мисле да треба да учествују у неким ратовима, ми ћемо веома строго да кажњавамо у складу са законима и Уставом", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је веома задовољан због прилике да изнесе пред шефицом немачке дипломатије ставове Србије.

"У ово данашње време мало ко жели било кога да чује осим себе. Хвала Бербок што је хтела да чује наше ставове. Што се тиче нас, чуваћемо мир и стабилност у региону и увек поштовати норме међународног јавног права и разуме се штити своје државне и националне интересе, баш онако како то и сви други раде", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг