Вести

Вучић: Од следеће године радови на Дедињу 1

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на Свечаној академији поводом 45 година Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" да верује да ће од следеће године кренути радови на Дедињу 1 за шта ће бити потребно више од 13,5 милиона евра, а да је у Дедиње 2 уложено 50 милиона евра.

"Пре свега оно што је веома важно, а оно што смо данас видели, колико је кардиоваскуларни институт значио нашим људима и многим људима из региона који је спасавао животе и који ће наставити да то ради и у будућности", рекао је председник Вучић у Хотелу Метропол у Београду.

Председник Вучић изразио је захвалност Миловану Бојићу за све оно што је урадио 90-их година и Бошку Ђукановићу до 2015. године, Милојевићу за све оно што су урадили у претходним деценијама за овај институт, али и свим радницима, лекарима, сестрама који су увек држали до угледа ове институције и који су доприносили расту њеног угледа.

"Када је Милован Бојић поново постао директор "Дедиња" почео је баш као и данас, само тад није помињао Дедиње 1, тад је помињао Дедиње 2, да тражи новац који је огроман, 50 милиона евра што кроз опрему што кроз грађевинске радове уложено у Дедиње 2", рекао је председник Вучић.

Додао је да 50 милиона евра није мали новац ни за неке много веће државе од Србије.

"Улагали смо у КБЦ у Београду, у десетине болница широм Србије јер деценијама није улагано и нашли смо тих 50 милиона евра и уложили у Дедиње", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Милован Бојић тражио новац и за Дедиње 1.

"Ми смо у међувремену урадили анализе, урађени су сви пројекти и потребно је 13,5 милиона евра да се у то уложи, то није мали новац, биће и више јер ће опрема бити скупља, али ми смо спремни и верујем да ћемо од следеће године кренути у радове на Дедињу 1, што је тражено још 2022. године", рекао је председник Вучић.

 

Ускоро магнетне резонанце, мамографи и ултразвучни апарати за Србију

Председник Вучић најавио је да ће убрзо велики број општина у Србији добити магнетне резонанце, мамографе и ултразвучне апрате, који ће уз набавку рендген апарата и ЦТ скенера коштати десетине милиона евра и поручио да држава све то чини јер су животи људи најважнији.

Председник Вучић истакао је да ће 22 магнетне резонанце и више од 20 мамографа бити распоређено у градовима и општинама широм Србије и да ће то значити огромну промену у медицинском смислу.

"У наредних мање од два месеца договорили смо се, обезбедићемо магнетне резонанце за десет градова и општина у Србији - Ниш, Крагујевац, Звездару, Шабац, Лесковац, Чачак, Ваљево, Кладово, Пирот, Ужице, затим стижу и у Смедерево, Бор, Зајечар и још једна у Ужице где су највеће листе чекања, Врање, Сомбор, Вршац, Пожаревац, Лозница, Прокупље и КЦ Србије и КЦ Нови Сад у оквиру реконструкције", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је све то одговор на оно што га је посебно поразило и поред свог труда, рада и улагања да се изграде нови путеви, болнице, клинички центри, то што је чуо у Лесковцу - две жене су рекле "али ми немамо мамограф", иако се потпуно реконструише болница и у њу се улаже 50 милиона евра.

Због тога је, како је рекао разговарао са министарком здравља, министром финансија, представницима РФЗО и донета је одлука да се набави и нешто важније од мамографа, а то су магнетне резонанце.

"Ви сте били у праву, животи људи су најважнији, онолико новца колико будемо имали улагаћемо прво у очување живота људи и њихову бољу будућност", рекао је председник Вучић.

Мамографи ће, како је нагласио, ићи у Кладово, Неготин, Бабушницу, Прокупље, Сокобању, Пирот, Врачар, Ниш, Владичин Хан, Сурчин, Крагујевац, Куршумлију, Крушевац, Пожаревац, Обреновац, Власотинце, Мајданпек, и још шест општина и да верује да ће мамограф у Лесковац стићи до 1. новембра.

Припремамо ултразвук машине и ултразвучне апарате - 15 комада који ће ићи у болницу Свети Сава, Нови Пазар, Ниш, Чачак, Књажевац, Ужице, Петровац, Савски Венац, Гроцку, Земун, Звездару, Стари Град.

 

Није проблем да изградимо клинике, проблем је наћи стручњаке

Председник Вучић рекао је да није проблем купити материјал и опрему да се изграде велики здравствени центри у Србији, као што је то клиника за кардиоваскуларне болести "Дедиње", већ да је проблем то што нема толико стручњака.

"Не мислим да је могуће имати много кардиоваскуларних клиника као што је Дедиње, не зато што не можемо да нађемо новац за изградњу или опрему, већ зато што је немогуће да пронађете толико стручних људи који би могли да раде. Људи су наш ресурс пре свега и најважнији. Ми ћемо новац моћи да пронађемо увек", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара колико би установа као клиника "Дедиње" у наредних 10 година могло да се изгради ако се настави овај темпо улагања.

Председник Вучић је, међутим, истакао да је важно то да је "Дедиње" место на ком млади уче и обучавају се и постају најбољи лекари у региону.

"У складу са тим ми ћемо гледати да све велике важне, али и све друге мале болнице тамо где иду људи који не живе у центрима наших градова, могу да добију одговарајућу негу и заштиту, пре свега превентивну заштиту", рекао је председник Вучић.

 

Рецесија у земљама ЕУ свакако може да утиче на Србију

Председник Вучић рекао је да то што је у 10 земаља Европске уније званично објављено да су у рецесији свакако може да утиче на Србију јер је земља добрим делом везана за ЕУ, иако ове године нешто мање у трговинској размени него претходне.

"Претходне нешто мање него пре три године али и даље убедљиво најзначајнији партнер нам је ЕУ. То је тржиште за наше производе и због бројних и њихових, али и других фабрика које долазе са азијског континента, тако да крајње тржиште и исходиште за ту робу је западна Европа и када год они имају нижу потрошњу и рецесију наравно да ми то осећамо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли би рецесија у 10 ЕУ земаља могла да утиче и на Србију.

Председник Вучић додао је да Србија очекује пристојан раст ове године који ће бити на нивоу оних који у Европској унији имају највиши раст, или можда чак више од тога.

"Ми тиме смањујемо разлику у степену развоја између нас и њих али да је ситуација једноставна, посебно после ових последњих сукоба у Израелу, наравно да није, али шта да радите не можете да бирате време у ком живите и не можете увек и у потпуности да утичете на околности кроз које пролазите", рекао је председник Вучић.

 

Видећемо 21. октобра који "пакет" доноси "петорка"

Председник Вучић рекао је да ће се видети какав ће "пакет" 21. октобра донети изасланици из пет земаља, чији је долазак најављен за крај месеца.

Одговарајући на питање да ли очекује додатне притиске, председник Вучић рекао је да не зна шта значе додатни притисци јер се свакога дана, како је рекао, суочава са притисцима.

"То вам је живот, то вам је посао. Суочавате се са спољним притисцима, са онима који би да руше Србију на различите начине, не верујем да је то случај са "петорком", верујем да они желе да на другачији начин поставе проблеме око решавања кризе на Косову и Метохији. Надам се, видећемо какав је то пакет и шта доносе 21. октобра", рекао је председник Вучић новинарима.

Председник Вучић додао је да се суочава са тим да један део људи жели споља да ограничи Србију, да спусти снаге Србије и у томе проналази помагаче у нашој земљи.

"Је л' разумете шта се догодило? Неко је писао писмо Жозепу Борељу из ове земље, не да уводи санкције Куртију, онима који малтретирају српску децу и српске људе на Косову и Метохији, већ против лидера њихове земље зато што не могу да га победе другачије. Је л' ви разумете, то се никада нигде није догодило. Је л' разумете са ким имамо посла?", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да они који то раде немају политику, већ свакога дана говоре да се уведу санкције Русији.

"То слушам сваки дан. Шта вам је политика? Ако можемо да срушимо, нека страда и наша земља само да би се ми дочепали власти", рекао је председник Вучић.

 

Радоичић ће да одговара пред нашим органима, тек предстоји оптужница

Председник Вучић рекао је да ће Милан Радоичић, кога Тужилаштво терети за тешка кривична дела која је сам признао, да одговара пред нашим органима и да тек предстоји подизање оптужнице.

"Не бих да браним Радоичића јер он одговара пред нашим правосудним органима и тек му предстоји оптужница, када се истрага спроведе, да ли ће бити проширења истраге или не, то је на надлежним државним органима. Они ће установити све те чињенице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Радоичић улагао новац у своју кућу на Косову и Метохији, и да није износио паре из Србије, као што то чине многи лидери бившег режима и опозиције.

"Спроводи се истрага, нисам тужилац и нисам судија да бих доносио било какву пресуду, то би било противправно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да тужилац Радоичића гони за веома тешка кривична дела која је сам признао.

"Сам је признао, није било потребе да чујете било кога другог, човек је дошао и рекао "ја сам то урадио" и понудио себе", рекао је председник Вучић и додао да ће истрага бити настављена, оптужница подигнута.

"Сви аспекти истраге биће покривени, одакле новац за оружје на црном тржишту, све ће бити установљено. То је наша обавеза и ми ћемо свој посао да обавимо", закључио је председник Вучић.

 

Србија најсигурнија земља у Европи са најмањим бројем убистава

Председник Вучић рекао је да је Србија најсигурнија земља у Европи са најмањим бројем убистава и тешких кривичних дела пропорцијално броју становника, упркос покушајима неких да то прикажу другачије.

"Много сигурнија него неке земље које мисле да нама имају право да држе предавања. Мислим да ћемо ми наредних дана изаћи са прецизним подацима о извршењу тешких кривичних дела, крађа, силовања, убистава, покушаја убиства, па да видите колико је урађено. Колико се напредовало и колико је Србија безбеднија и сигурнија земља", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на молбу новинарке ТВ Инсајдера да прокоментарише наводне везе полиције и Беливуковог клана, председник Вучић рекао је да су то аномалије које се увек показују у друштву и да је јасно да је та криминална група уживала нечију подршку.

"Али је држава после одређеног времена то препознала у потпуности сасекла. У корену. И уништила комплетан клан. Не може ни један велики клан да настане, а да не постоје људи који су пружали помоћ", рекао је председник Вучић и нагласио да је испитивање поводом тога у току и да се нада да ће се ускоро бити предочени и резултати.

Председник Вучић рекао је и да се у безбедносним круговима војске воде истраге о могућим пропустима појединаца у раду у вези са догађајима повезаним са Миланом Радоичићем.

"Све се испитује, радимо то и у круговима војске, све радимо и добићете саопштење о томе", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк